9789188171191_200_en-officer-och-spion

I En officer och spion förflyttas vi till 1890-talets Paris. Frankrike är ett land både märkt och stukat av kriget mot Tyskland två decennier tidigare. Den preussiska militärmakten är på frammarsch och fransmännen känner sig hotade. Man har också nyligen lyckats avslöja en spion, Alfred Dreyfus, som nu sitter isolerad på Djävulsön efter att ha läckt försvarshemligheter.

Det är dock inte Dreyfus vi följer i den här boken, utan en annan högt uppsatt militär vid namn Georges Picquart. Han är en av franska arméns påläggskalvar och stora framtidshopp. Men han drivs också av ett starkt patos och när han steg för steg börjar inse att Dreyfus kanske är oskyldig, och att den verklige spionen fortfarande vandrar fri och i högsta grad aktiv på Paris gator sätter han hela sin egen karriär på spel för att Dreyfus ska få rättvisa.

Robert Harris har många gånger hyllats som en av de historiska romanernas mästare. I den här boken tar han oss med till den svindlande scenen för en av historiens största rättsskandaler som väckte starka känslor hos allmänheten och med tiden kom att uppmärksammas av kända profiler som författaren Émile Zola. Författaren lägger stor tonvikt vid att en av de starkaste själen till att Dreyfus dömdes så lättvindigt var att han var jude. Antisemitismen var utbredd och djupt rotad.

Tillsammans med huvudpersonen Picquart vandrar vi på Paris dimhöljda gator genom allt från maktens högkvarter till de mörkare sidor som för tankarna till Moulin Rouge. Vi får följa med på den farofyllda och av diskretion präglade vägen mot att avslöja den verklige spionen. Berättelsen är skriven helt utifrån Picquarts perspektiv och jag är inte helt övertygad av det greppet, att merparten av meningarna börjar med Jag är ett fenomen som jag över lag har lite svårt för. Boken är också kanske lite väl lång, ca 500 sidor. Det framgår dock tydligt att Robert Harris är en skicklig författare och det är en intressant och framförallt relevant berättelse han lyfter fram i En officer och spion. Ett måste för den som uppskattar klassiska spionromaner.

Utgiven av Bookmark Förlag, 2016. I översättning av Svante Skoglund.

Köps hos t ex Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

6 reaktioner till “En officer och spion av Robert Harris

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.