9789137149691_200x_annabelle

Charlie Lager arbetar som polis, men trots det är hon en kvinna som inte gärna tar order från någon. I synnerhet inte män. Hon kämpar med ett lätt destruktivt beteende som inkluderar för mycket alkohol och en obenägenhet att slå sig till ro, men det ligger i generna om man får tro Charlie själv. Hon växte upp under bohemiska former med en ensamstående mor som visste hur man höll en fest igång till gryningen.

När Charlie och hennes kollega kallas till den lilla orten Gullspång på gränsen mellan Värmland och Västergötland försätts Charlie ur balans. Det var där hon växte upp, och ingen i hennes nuvarande omgivning vet något om det. Hon kommer att tvingas möta allt det hon lämnade, och konfrontera sig själv.

Anledningen till att poliserna vid Nationella Operativa Avdelningen tvingas rycka in som förstärkning i Gullspång är sjuttonåriga Annabelles försvinnande. Stegvis får Charlie och de andra se bilden av en ung kvinnas liv och vardag i den lilla bruksorten, och det är en historia om både gemenskap och instängdhet, om drömmen om ett liv bortom Gullspång och småstadsmentalitetens sätt att göra det omöjligt att ha några hemligheter i det långa loppet. De flesta känner varandra. De är sammanlänkade genom släktskap, eller som arbets- och skolkamrater. Sökandet efter Annabelle blir en utmaning för Charlie Lager, inte minst eftersom inte mycket tyder på att de kommer att hitta flickan vid liv.

Lina Bengtsdotters debut inom kriminallitteraturen är en verklighetstrogen och inkännande berättelse om en liten stad där industrin styr, men där det också finns en stor uppgivenhet eftersom tiden då de svenska industrijobben kunde konkurrera på världsmarknaden går mot sitt slut. Kvar finns nedskärningar och produktion i liten skala, samt det ständigt närvarande hotet om total nedläggning. Vad blir det av orter som lilla Gullspång och många andra då hela deras identitet som bruksort går om intet, och framförallt, vad blir det av människorna? Det är den verklighet vi möter i Annabelle, och här gestaltas också de ungas drömmar om att komma bort därifrån. Annabelle känner att Gullspång inte är tillräckligt stort för hennes visioner och tanken på att gå in sina föräldrars fotspår lockar inte. Lina Bengtsdotter lyckas väl med att skildra miljön, atmosfären och framförallt karaktärerna på ett trovärdigt sätt.

Vi följer också Charlie Lager som gjort just den resa Annabelle drömmer om. Hon lämnade Gullspång, har en gedigen utbildning och en karriär som pekar uppåt, men Charlie är inte lyckligare för det. Hon kan inte fly från den hon egentligen är och återkomsten till Gullspång sätter fingret på just det. Kontrasten mellan storstad och landsort är hela tiden närvarande. Man tänker olika, gör olika. Charlie Lager står med en fot på var sida om den skarpa gränsen och hon har därmed förståelse för båda synsätten.

Annabelle är en mästerlig debut och utan tvekan en av årets bästa deckare. Stilsäkert och välbalanserat lotsar Lina Bengtsdotter oss igenom berättelsen. Det är förvisso inte en bok som karaktäriseras av högt tempo och action, men den är nästintill omöjlig att lägga ifrån sig. Det är karaktärernas berättelse som för handlingen framåt, och det ger boken ett innehåll och djup som kanske ligger lite utöver vad vi är vana vid i många andra kriminalromaner. Jag ser med stor förväntan fram emot att läsa mer om Charlie Lager, i Gullspång eller annorstädes.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2016.

Finns hos Adlibris & Bokus

Betyg 5 av 5

9 reaktioner till “Annabelle av Lina Bengtsdotter

  1. Kul att du också gillade den. Den grep tag i mig. Som en frisk vind, enkelt men vackert skriven. Och den gav mig en riktigt fin dos av svensk sommarnostalgi.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.