Än så länge lyser vintervädret med sin frånvaro här i södra Sverige, men vinterns läsning har däremot börjat nå butikshyllorna och nätbokhandlarna. Ett av mina inofficiella läsmål för året är att läsa fler romaner och därför har jag samlat tio av vinterns mest lockande titlar här, som en slags inspirationslista.

Texterna om böckerna är hämtade från förlagens hemsidor.


Resenärerna av Regina Porter

(Norstedts förlag – januari)

Regina Porters debutroman Resenärerna är en svepande släktkrönika från amerikanskt 50-tal till president Obamas första år.

Möt James Vincent Jr, en vit man av irländsk härkomst uppvuxen under knappa omständigheter på Long Island och på andra ställen, som blir en framgångsrik advokat på Manhattan.

Möt Agnes Miller, en svart kvinna som efter en traumatisk upplevelse lämnar Georgia för Bronx, strax innan hennes nyblivne äkta man Eddie Christie kallas in till Vietnamkriget och lämnar henne med två små döttrar.

Möt Rufus, son till James och litteraturvetare, som gifter sig med Agnes yngsta dotter Claudia, även hon litteraturvetare, och deras två barn.

Resenärerna talar om vad det innebär att vara amerikansk medborgare idag, i ett land där hudfärg fortfarande spelar stor roll.

untitled 4

Klar himmel av Kristin Fägerskjöld

Louise Bäckelin förlag – januari

Det är tidigt 1940-tal i Stockholm. Sekreteraren Karin bär på mörka upplevelser som konstant gör sig påminda. Hon verkar vara den enda som inte bidrar till att förkorta kriget, så när hon får frågan om hon vill vara hemlig kurir tvekar hon inte en sekund.

Violet har tre söner. Hennes yngste befinner sig i Oxford för studier när Hitler börjar bomba Storbritannien och hon blir utom sig av oro. En stormig aprilnatt lämnar hon det trygga livet i Sverige och reser i hemlighet för att träffa honom.

Léonie gör sin plikt som lotta i det brittiska flygvapnet. På flygbasen är döden ständigt närvarande och hon vågar därför inte släppa folk inpå livet. Men allting förändras när hon en dag håller på att köra över någon med sin cykel.

Sextio år efter andra världskrigets slut hittar Karin en koffert med ett obehagligt innehåll på vinden som väcker gamla minnen till liv. Samtidigt dyker ett brev upp, som aldrig nådde sin mottagare 1945 och Karin bestämmer sig för att en gång för alla gå till botten med hur allting hänger ihop.

Klar himmel är en gripande roman om kärlek, sorg och vänskap och om hur tre kvinnors liv oåterkalleligen förändras av kriget.

fagerskjld_klar_himmel_omslag

Lite död runt ögonen av David Ärlemalm

Bokförlaget Forum/Ester Bonnier – januari

En gripande bladvändare från Stockholms skuggsida, en kärlekshistoria mellan två föräldrar, en levande och en död, och deras barn. När Sofia dör av en överdos lämnar Arto livet som missbrukare för att försöka skapa en tillvaro för sig själv och dottern Bodil. Då han anklagas för att sälja droger och får sparken från den skola där han arbetar i köket, pressas han att ordna pengar på de sätt han känner sedan gammalt. Under senhöstens nätter tvingas Arto allt längre in i en värld av lögner, brott och våld när han försöker rädda sig själv och sin dotter. Lite död runt ögonen är en rå och ömsint skildring av ett Stockholm som vi sällan får läsa om.

9789137154763

Krokodilens vändkrets av Jona Ellings Knutsson

Albert Bonniers förlag – januari

Moskva 1974. Kosmonautfru Shatalova fastnar med håret i handfatet där hon tvingas tvätta sig eftersom badkaret är upptaget av två kubanska krokodiler.
Stockholm idag. Malin Pettersson Carlsson fastnar i minnen av rymdutställningen i Rättvik och av Åsa som inte finns längre och önskar att hon haft ett par krokodiler att oroa sig för i stället.
Krokodilens vändkrets är en roman om moderskap, dotterskap och äktenskap. Om klassamhällen och förnekandet av dem, om ensamhet i kollektivet. Den handlar om allt som sker på badrumsgolv bakom låsta dörrar. Om verklighet och fiktion. Om inlagd gurka, rymdvulkaner och vådan av vita trosor.

untitled 2

Längtans latituder av Shubhangi Swarup

Louise Bäckelin förlag – februari

Längtans latituder är en svepande litterär debut som följer flera sammanvävda livsöden, över land och genom tid, på den indiska halvön.

Vi får följa en vetenskapsman som studerar träd, och en klärvoajant som talar med dem. En mor som kämpar för att befria sin revolutionära son, åldrande älskare, en yeti som söker mänsklig kontakt och en sköldpadda som upplever mirakulösa förvandlingar. Alla sammanbundna av en gränslös livsvision.

Med sitt vackra, målande språk och sin skarpsynthet erbjuder Längtans latituder en svindlande vy över mänskligheten: vår skönhet och brutalitet, vår kapacitet till att skada och älska varandra och vår mystiska och närmast andliga relation till naturen.

swarup_langtans_skiss_ok_citat-scaled

Månsystern av Lucinda Riley

Strawberry förlag – januari

Tiggy D’Aplièse verkar besitta en nästintill övernaturlig förmåga att läka och kommunicera med djur. Hon tar tjänst på det skotska godset Kinnaird, hos den gåtfulle och grubblande Charlie.

Där träffar hon även Chilly, en gammal romsk man som bekräftar att hon har helande krafter och att nyckeln till hennes förflutna finns i de magnifika grottorna utanför Sacromonte. Där föddes en flicka vid namn Lucía år 1912 som med tiden blev La Candela, den mest framgångsrika flamencodansösen av sin tid.

När Tiggy inser hur hennes liv hänger samman med Lucias, faller många pusselbitar på plats.

Mansystern_high-768x1187

Vuxna människor av Marie Aubert

Wahlström & Widstrand – januari

Ida är arkitekt, barnlös och i sin bästa ålder men sista tiden har den biologiska klockan börjat ticka. För säkerhets skull har hon undersökt möjligheten att frysa ned ägg för när hon träffar den rätte i framtiden. Nu är det sommar och Ida tar bussen till sin barndoms paradis för att fira sin mammas 65-års dag. Vid stugan väntar också Idas lillasyster Marthe med sambo och bonusdotter. Allt är som uppbyggt för några härliga dagar med familjen om det inte vore för Martas strålande nyhet. Vuxna människor är en roman om luggslitna familjeband, avundsjuka och skammen över en oälskad tillvaro.

untitled

Queenie av Candice Carty-Williams

Albert Bonniers förlag – februari

Queenie Jenkins är 25 år, bor i London, gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning och har just blivit dumpad. Tillvaron är, helt enkelt, toppen.

Med svajig magkänsla och Tinder som kompass söker Queenie tröst på sämsta tänkbara ställen. Och vid sidan av de törnar hon stoiskt uthärdar som ung, svart kvinna i en sexistisk, rasistisk värld, gör hon ett rätt bra jobb med att lägga krokben för sig själv. Men utrustad med galghumor, dödslojala vänner och en allsmäktig jamaicansk mormor kan man övervinna det mesta.

En vass, ärlig och brutalt komisk roman om att famla efter kärlek, karriär och sig själv i en högst igenkännbar samtid.

untitled 3

Flickan i brevet av Emily Gunnis

Printz Publishing – februari

1956: När Ivy Jenkins blir gravid skickas hon bort av familjen till St Margaret’s, ett hem för ogifta mödrar. Men när barnet väl föds adopteras det omedelbart bort – mot Ivys vilja. Och Ivy kommer aldrig lämna St Margaret’s.

Nutid: Samantha Harper är journalisten som desperat söker efter ett scoop. När hon snubblar över ett gammalt brev från en flicka som satt instängd på St Margaret’s fastnar hon direkt. För det som står i brevet är förfärande hemskt. Men om Samantha ska kunna berätta denna historia måste hon vara snabb. För St Margaret’s, med alla sina hemligheter, ska rivas om bara några dagar …

Flickan i brevet är en gripande roman med historiska inslag som dessutom är sanna. Boken skildrar den katolska kyrkans ”Magdalenatvätterier” – där unga kvinnor under slavliknande tillstånd hölls fångna och undan samhällets blickar. När dessa historier nystades upp för ett antal år sedan var chocken stor i England och Irland. Flickan i brevet är Emily Gunnis debutroman. Den har sålt i över 350 000 ex i England och översatts till fjorton språk.

Flickan_web

Ljuskällan av Hanna Landahl

Bokförlaget Polaris – februari

Staffan och Anna gör så gott de kan. I sin relation, på jobbet och som människor som just nu råkar leva på den allt varmare planeten Jorden. I alla fall så tycker Staffan det, men hans fru börjar tvivla. Skulle inte en annan livsstil kunna vara bra inte bara för klimatet, utan också för dem själva? När Anna av en slump besöker ekobyn Ljuskällan känner hon sig efter månader av nedstämdhet mer tillfreds än på länge. Och Staffan vill såklart också leva mer hållbart. Fast kanske mest av allt se Anna le lite oftare. Så ekobyn kanske ändå kan vara precis vad deras familj behöver? Väl installerade i det röda torpet känner sig Anna som hemma direkt medan Staffan gör sitt bästa för att hantera biodlaruppdraget och invånarnas självgodhet. Kan ekoby-modellen verkligen vara lösningen på världens alla problem? Och han får allt svårare att tåla Adrian, byns händige grundare som Anna verkar tillbringa allt mer tid med. Kommer deras äktenskap att stå pall för den nya tillvaron? Och kan man verkligen leva utan wifi?

Ljuskällan, den fristående uppföljaren till Under två timmar, är ett träffsäkert samtidsdrama med hjärta och smärta som handlar om hur svårt det är att göra rätt, och hur de kompromisser vi gör som par ibland hotar att splittra istället för att förena.

9789177952213

5 reaktioner till “Tio romaner att läsa i vinter

  1. Lite död runt ögonen är jättebra :). Månsystern ska jag äntligen läsa i februari! Den har jag verkligen längtat efter. Längtans latituder låter väldigt underlig och gör mig därför nyfiken 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.