Korsika är mest känd som Napoleon Bonapartes födelseort och för sin vilda natur, men på senare tid har platsen även blivit scen för flera översatta thrillers. Här tre spänningsromaner som tar oss med till Medelhavets fjärde största ö.

Tiden dödar långsamt av Michel Bussi

(Bokförlaget Polaris, 2019)

Sommaren 1989, Korsika. Luften dallrar av hetta i den lilla semesterbyn som 15-åriga Clotilde och hennes familj, som har starka band till ön, besöker varje år. Men denna gång slutar semestern i tragedi när bilen de färdas i på en serpentinväg mellan berg och hav plötsligt sladdar och kraschar i en ravin. Clotilde är enda överlevande. 27 år senare återvänder hon till Korsika med sin man och tonårsdotter för att till slut försöka gå vidare efter tragedin. Men allt ställs på ända när hon får ett brev från sin mamma som Clotilde själv sett dö i bilolyckan. Vem är det som ligger bakom breven? Clotilde börjar göra efterforskningar, men även om hennes korsiska ursprung öppnar dörrar på ön ser vissa invånare helst att de förblir stängda. Hon upptäcker snabbt att det ligger mer bakom dödsolyckan än hon trott. Kan hennes mamma trots allt vara vid liv?

My Bloody Valentine av Christine Détrez

(Sekwa förlag, 2019)

En återförening, en solig villa på Korsika, en dödlig sommar. Esteban är försvunnen och Delphine letar desperat efter sin son. Det är sista dagen på semestern, väskorna är packade och färjan tillbaka till fastlandet ska snart lägga ut från hamnen. Men Esteban syns inte till. Varenda sommar hyr Pauls familj samma villa på Korsika tillsammans med ett par barndomsvänner, deras söner och den äldstas flickvän Valentine. Trots skilsmässan håller han fast vid traditionen och tar i år med sig sin nya kärlek Delphine och hennes två söner. Tonåringarna hittar genast varandra och njuter av friheten och lata dagar i solen. Men under ytan är allt långt ifrån lika idylliskt. Delphine har svårt att passa in i familjekonstellationen och den sköra jämvikten i huset rubbas än mer av den vackra och brådmogna Valentine. Det dröjer inte länge förrän tragedin är ett faktum.

Huset på Cap Corse av Emma Piazza

(Bokförlaget Forum, 2018)

När Teresa ärver ett hus på sin barndomsö Korsika återvänder hon dit för första gången på länge. Hon är konstnär och ser en chans till ett mer stabilt liv för barnet hon väntar. Men hon tas inte emot med öppna armar av släkten. Tvärtom hamnar hon mitt i en kokande gryta av konflikter, svek och familjehemligheter. Alla verkar känna Teresa, men själv känner hon ingen. I den kusliga stämningen framgår det att hon levt i en lögn och att ingen går att lita på. Likt ett antikt drama är släkthistorien fylld av förbjuden kärlek, arvstvister och blodig hämnd. Frågan är hur hon ska ta sig levande från ön.
Huset på Cap Corse är ett förtätat och spännande relationsdrama i Hitchcocks anda. Om en ung kvinna som söker sanningen om sin egen historia.

 

Texterna är hämtade från förlagens hemsidor.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.