9789175039091_200x_30-ar-av-tystnad-mitt-liv-i-skuggan-av-mordet-pa-olof-palme_pocket.jpg

Det har gått mer än 30 år sedan mordet på statsminister Olof Palme och det har troligen inte undgått någon att fallet fortfarande är olöst. Händelsen blev något av ett nationellt trauma där ett helt land skakades i grunden, för även om kritiken mot Palme ibland var hård hade ingen kunnat ana att han skulle mördas på öppen gata i det trygga landet Sverige. Anna Hages berättelse fokuserar dock inte på de stora politiska frågorna eller spekulationerna kring gärningsmannens identitet utan är istället en skildring av hur livet blev för en vanlig tonårstjej som av en händelse råkade bli inblandad i dessa omvälvande händelser.

Det är en kväll i februari och vännerna är på väg hem när de ser en man liggande på gatan. De uppfattar instinktivt att han är skadad. Tillsammans med några vänner försöker Anna Hage att rädda livet på Olof Palme. Först när mannen som ligger skjuten på gatan redan var död inser de att det är Sveriges statsminister. Därefter följer en lång tid av tystnad som på många sätt påverkar Anna och de andra vittnena. Rädslan för att mördaren ska tro att hon har sett hans ansikte och den ständiga pressen från media att tala ut och redogöra för händelserna blir allt mer påfrestande. När Anna Hage dessutom blir uppsökt av en okänd man som uppmanar henne ett hålla tyst blir hon skakad. Först då inser hon att högt uppsatta personer övervakar varje steg hon tar. Rädslan slår rot på djupet och vill inte ge vika.

I och med att mordet förblir ouppklarat får Anna Hage aldrig något riktigt avslut. När hon ser sitt eget ansikte på TV i samband med en dokumentär som visas när det har gått 30 år sedan mordet rasar hennes tillvaro samman. Alla minnen kommer upp till ytan och den psykiska anspänningen blir för stor, men detta blir också en vändpunkt för Anna som då bestämmer sig för att börja bearbeta sina minnen för att kunna släppa taget och gå vidare.

Anna Hage berättar i sin självbiografi om hur hennes tillvaro i grunden förändras efter att hon blir vittne till ett mord. Att dödsoffret i fråga är Olof Palme gör situationen exceptionell och det är slående att läsa om hur lite stöd och hjälp hon får från samhället. Polisen kallar henne till förhör och rättegång, men tycks på det hela taget ganska ointresserad av de iakttagelser Anna Hage och hennes vänner gör på brottsplatsen. Någon hjälp att bearbeta en situation som de hamnat i högst ofrivilligt erbjuds inte och rädslan som traumat medför blir på många sätt förlamande. Först 30 år senare vågar Anna Hage söka hjälp och berätta om sina känslor. Temat i den här boken kretsar till stor del kring att våga möta sina rädslor och att därmed hitta hjälpmedel för att lämna det svåra bakom sig. Boken är skriven på ett lättläst och sakligt sätt utan anspråk på att kasta nytt sensationellt ljus över mordet på Olof Palme. 30 år av tystnad är en intressant, läsvärd och gripande skildring av Anna Hages situation i skenet av den livsomvälvande händelse hon bevittnade.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2018. Månpocket, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

En reaktion till “30 år av tystnad: mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme av Anna Hage

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.