9789175037301_200x_djavulsdoften_pocket

Malin Fors har tillfälligt lämnat sin tjänst vid Linköpingspolisen. Efter ännu ett svek från den hon hoppats att dela framtiden med har hon fallit tillbaka i sitt alkoholmissbruk. Lösningen kan vara att skicka henne utomlands för miljöombyte och när en tjänst som sambandsofficer blir ledig i Bangkok reser Malin till Thailand. Väl där blir den förhållandevis enkla tjänsten som handlar om att förmedla kontakt mellan myndigheter kring t ex smuggling genast allvarligare då en svensk kvinna hittas mördad. Hennes identitet är till en början okänd, men den tatuering av en bläckfisk hon bär på halsen är signifikant. Malin blir involverad i utredningen vilket blir början på en resa allt djupare ner i Thailands undre värld.

Stor del av handlingen i den här boken om Malin Fors fokuserar på hennes missbruk, och många scener utspelar sig genom en alkoholpåverkad dimma. Malin törstar inte bara efter spriten, utan också efter bekräftelse och ömhet. Hon är helt ur balans, och hennes maniska jakt efter lyckorus i olika former blir ett med den pulserande miljonstaden Bangkoks livsrytm. Malin blir en del av den stora gemenskap och anonymitet staden har att erbjuda.

Mordutredningen med den svenska kvinnan som hittas död kommer att fokusera på vad som egentligen är en människas värde, och hur många västerlänningar värderar t ex thailändare. De duger gott till att plocka bär, städa eller bli prostituerade, men vad mer? En smutsig människohandel och härvor av korruption och bedrägeri nystas upp. Uppslaget är tänkvärt och fungerar gott som scen för själva deckarintrigen, men jag tycker kanske att Malins personliga problem denna gång överskuggar själva ”fallet” lite väl mycket. Samtidigt är hennes alkoholproblem och hur suget får allt annat att verka oväsentligt trovärdigt på sitt sätt. Kallentoft beskriver Bangkoks myllrande och färgstarka gator med alla dofter, ljud och intryck väl, men efter några hundra sidor av spännande läsning längtar jag ändå tillbaka lite till Linköping och Östgötaslätten.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2016. Månpocket, 2017.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

En reaktion till “Djävulsdoften av Mons Kallentoft

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.