9789137146171_200x_bodelskyssen

Bödelskyssen får en rivstart när en man kapar ett flygplan på Linköpings flygplats. Malin Fors, som återvänt från Bangkok och tagit kontroll över sitt liv, blir den som förhandlar när polisen ställs inför ett gisslandrama. Mannen ombord på planet är beväpnad med handgranater och hotar att spränga samtliga passagerare i luften om inte hans krav tillgodoses. Han vill byta passagerarna mot de tre ungdomar han anser är skyldiga till hans dotters självmord efter att de skändat henne och publicerat bilderna i sociala medier.

När sommaren kommer till Linköping kommer ödet ändå ikapp de tre tonåringarna när en av tjejerna hittas död på en bilskrot. Malin Fors och kollegorna ser genast sambandet med vårens drama på flygplatsen. Det blir en intensiv jakt efter en mördare som är ute efter hämnd och som har tagit på sig rollen som bödel och bestraffare.

Inledningen på den här boken är så spännande att det kan vara det bästa Mons Kallentoft skrivit hittills. Jag sträckläser de första hundra sidorna andlöst. Med sin egen stil och sin egen ton skildrar författaren en förälders förtvivlan och desperation. Det är ett scenario som tar avstamp direkt i vår samtid. Här visas hur sociala medier och dess innehåll kan vara svåra att kontrollera. Bilderna som sprids förstör inte bara ett liv, allt genom andras arrogans och obetänksamhet. Författaren lyckas fånga dagens hårda klimat på nätet och förvandlar dem till högklassig spänning. Efter drygt tio år med Malin Fors som huvudkaraktär lyckas Kallentoft fortfarande med att skriva aktuellt och helt rätt i tiden.

När utredningsarbetet återgår till mer normala omständigheter med en mera regelrätt mördarjakt är Malin Fors och de andra tillbaka i god form. Det är inte lika explosivt som inledningen, men fortfarande spännande, rappt och intensivt. Jag uppskattar att Kallentoft fokuserar på vad som kommer efter det stora flygkapningsdramat. Det blir på sätt och vis ringarna på vattnet som utgör grunden för den här berättelsen. Ett intressant och lite annorlunda upplägg eftersom crescendot annars ofta kommer mot slutet.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2017. 

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

4 reaktioner till “Bödelskyssen av Mons Kallentoft

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.