9789137147895_200x_hon-som-vakar

Elena har nyligen separerat från sin man på prov efter att relationen har tagit en vändning som gör att de båda behöver fundera över om de verkligen är ämnade att leva tillsammans. Till vardags är Elena författare och lektör, men där hon sitter ensam i sin tillfälligt hyrda lägenhet är det tankarna snarare än orden som kommer över henne. Men så väcks hennes nyfikenhet av att ha studerat grannarnas liv, och plötsligt finns den bara där – berättelsen som väntar på att bli skriven. Elenas intresse för familjen Storm mittemot har sin grund i att sonen Leo besöker henne. Han har det jobbigt i skolan och är mycket fascinerad av att ha fått en äkta författare till granne. Han berättar om fragment ur sitt liv, och de vittnar om att familjens Storms perfekta yttre mest bara är en fasad. Elena börjar iaktta, fantisera och vaka över familjen samtidigt som hennes litterära berättelse växer fram. Frågan är vad resultatet blir, om hon är för snabb med att blanda in sin egen och andras verklighet i fiktionen.

Hon som vakar är Caroline Erikssons fjärde bok, och hon har med sin psykologiska skärpa och sitt sätt att bygga historier som villar bort läsaren totalt kommit att bli en av mina favoritförfattare. Boken bjuder både på nerv och svärta, och det är en direkt dålig idé att påbörja boken för sent på kvällen eftersom det då riskerar att bli en natt med sträckläsning istället för sömn.

Elena är en suggestiv karaktär. Det är hennes verklighet vi följer, men vi kan absolut inte vara säkra på att det vi läser för den skull är sant. Det förekommer också fler berättarperspektiv, och ganska snart inser vi som läser att någon svävar i direkt livsfara. Men Caroline Eriksson håller oss på halster och fortsätter sin febriga, maniska berättelse om Elena, och det med finess. Först precis i slutet står det klart vad det är för ett drama vi egentligen fått följa, och jag uppskattar författarens sätt att hålla liv i spänningen genom hela historien. Boken är ganska kort i formatet, vilket också det passar väl och bidrar till intensiteten och mystiken kring vad det egentligen är som pågår i kvarteret där Elena bor. Läs, rys och kanske är det sedan en bra idé att lämna lampan tänd i höstmörkret.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2017.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5

5 reaktioner till “Hon som vakar av Caroline Eriksson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.