9789188171108_200x_bakom-din-rygg

Om du tillhör samhällseliten eller bara vill vara riktigt trendig klipper du dig kanske på Salong De Luca i centrala Stockholm. Det är i alla fall så det går till i Sofie Sarenbrants nya psykologiska spänningsroman, Bakom din rygg. Men bland hårfönar och saxar frodas också hemligheter, lögner och svek. Vad vet du egentligen om den person som står där bakom din rygg försedd med ett knivskarpt föremål? Vem är hon eller han egentligen?

På Salong de Luca arbetar Stefano, ägaren, Jenny och Angelina. Men sedan Angelina Silver tillträdde sin tjänst har stämningen blivit påtagligt spänd. Hon stjäl både kunder och utrymme, och Jenny betraktar svartsjukt hur Angelina vinner Stefanos uppmärksamhet. Alla tre bär de på hemligheter som absolut inte får komma fram. Intrigerna tätnar allteftersom de råkar få veta fragment av varandras svagheter. Stämmer det att Angelina egentligen är den alldagliga Mona från Gusum, vem är Stefano skyldig pengar och hur har Jenny som föddes med silversked i mun egentligen fått sin stol på salongen? Så blir en kund mördad, och alla tre har goda skäl att bli misstänkta såväl som misstänksamma.

I den här boken kretsar mycket kring det fashionabla. Salong De Luca är enbart för frisörer av rang, och för de främsta kunderna. Mycket kretsar kring yta, hur den ska se ut och hur den upprätthålls. Det är ett spel vi får ta del av i Sofie Sarenbrants nya bok där karaktärerna är skickliga på att skapa intriger och att bevara sina hemligheter. Så skapas och spänning i berättelsen på ett väldigt naturligt sätt, och Sofie Sarenbrants rappa sätt att skriva som känns igen från tidigare böcker gör detta till en lättläst och medryckande bok. Som läsare förstår vi dock tidigt att Jenny och Angelina är rivaler, och ibland kan jag känna att det nästan blir lite övertydligt hur mycket de anstränger sig för att kompromettera varandra.

Spänningen finns där från första sidan, och den som har läst tidigare böcker av Sarenbrant vet hur svårt det kan vara att lägga dem ifrån sig. Angelina flyr från sitt förflutna medan Jenny kämpar med den gyllene bur hennes överklassbakgrund utgör, och karaktärerna har både sympatiska sidor samtidigt som deras ränksmidande är smått motbjudande. Oavsett vilket drag man finner mest framträdande så är de intressanta att läsa om. Ett plus också för att Sofie Sarenbrant tar oss med till en så specifik och i spänningssammanhang originell miljö, och skildrar den bra. Slutet däremot kan jag tycka kommer väldigt hastigt på och blir lite för abrupt, men det borgar också för en fortsättning som jag ser mycket fram emot att läsa.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2017.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

7 reaktioner till “Bakom din rygg av Sofie Sarenbrant

  1. Urtrist bok från början till slut! Tänkte sluta läsa boken flera gånger, men läste den till slut och måste säga att det var det tristaste jag läst på länge! Psykologiskt thriller? Knappast😵😵

    1. Attans! Tråkigt att du inte gillade. Men böcker som kallas thriller kan vara lite knepiga ibland. Har också stött på en och annan som andra gillat men som jag tyckte var dödligt trista och sega.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.