9789175454405_200x_italienska-natter

Det är sommar och året är 1921. Torkan håller södra Italien i ett stadigt grepp. Claire och hennes styvson Pip reser genom Apulien mot staden Gioia del Colle där hennes make Boyd befinner sig. De ska bo hos den rike Leandro Cardetta och hans amerikanska hustru. En idyllisk semester för Claire vid första anblick, men det förekommer oroligheter i regionen och stämningen är spänd.

Italien, och främst de södra delarna, är ett mycket fattigt land och sviterna efter Första världskriget gör sig ännu påminda. Jorden ägs av storbönder, och de flesta vanliga människorna tvingas till ett liv i armod. Svält är vanligt förekommande, och de är närmast livegna. Storböndernas arbetsledare kan behandla dem hur de behagar, och fysisk bestraffning är inte ovanlig. Samtidigt växer olika politiska rörelser fram, dels arbetarrörelsen med rötter i kommunism och socialism, som arbetar för rätten till arbete på drägliga villkor. Men den kanske starkaste kraften är det växande fascistpartiet.

Under sin vistelse i Gioia möter Claire Ettore, systerson till Leandro Cardetta. Ettore är redan märkt av det hårda livet under Apuliens gassande sol, men han kan inte motstå att fascineras av den oskuldsfulla Claire, van vid ett bekvämt liv i storstaden. De dras till varandra likt magneter, och plötsligt har Claire glömt sitt olyckliga äktenskap. Men när två helt olika världar möts uppstår också problem, och det är en farlig förbindelse Ettore och Claire har inlett.

Italienska nätter en av de nominerade till Bonniers bokklubbars stora pris Årets bok. Det är den femte boken av Katherine Webb som ges ut på svenska, och liksom de tidigare är det en målande och välskriven historisk roman. Dock är det inte alls en så fluffig och romantisk historia som omslaget kanske kan signalera, tvärtom är det en bok fylld av dramatik och allvar.

Det jag uppskattar mest med Italienska nätter är Katherine Webbs sätt att skildra situationen i det fattiga Italien under tidigt 1900-tal. Hon lyckas med lätt hand väva in historiska fakta kring hur den här regionen såg ut strax efter första världskriget utan att det blir för tungt, hon behåller fortfarande romanens mera lättlästa form. Ändå får vi ta del av livet i en region där skillnaden mellan fattig och rik är avgrundsdjup, och de politiska strömningarna. Det är en tid då mycket förändras, och det leder till stora motsättningar mellan de grupperingar som finns.

Med detta som fond målar Katherine Webb upp en berättelse om förbjuden kärlek, familjehemligheter och ja, hon lyckas även få med en mafioso på ett hörn. Jag hade ändå kanske väntat mig lite mer. Boken är lite långsam i inledningen vilket gör att det tar lite tid innan jag fastnar för den, men ändå väl värd att läsa.

Utgiven av: Historiska Media, 2017. I översättning av: Annika Sundberg.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

6 reaktioner till “Italienska nätter av Katherine Webb

  1. Jag håller med dig om den sega inledningen. Tycker också att den då och då dippade, lyckades inte riktigt hålla mig fången hela vägen. Gillade bäst de sista hundra sidorna. Webb kan bättre än så här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.