9789137148052_200x_hetta

Den värsta torkan på evigheter plågar den lilla australiensiska staden Kiewarra. Bristen på vatten och vad det medför i form av förluster för jordbruket, en av regionens främsta näringar, gör att människor förändras. Klimatet hårdnar och befolkningen pressas till sin yttersta gräns. Så sker ett dödsfall som skakar hela bygden. Luke Hadler verkar ha dödat sin fru och son, och därefter sig själv. Den enda överledande är dottern Charlotte som ännu är för liten för att förstå vad som har hänt. Ingen kan förstå varför, men allmänhetens åsikt är att hettan måste ha drivit Luke till vansinne.

När Aaron Falk återvänder till Kiewarra för sin barndomsväns begravning är det med blandade känslor. Han är numera polis i Melbourne, men anledningen till att han en gång lämnade staden så hastigt finns i färskt minne. När Luke och Aaron var i tonåren försvann deras vän Ellie, och hon påträffades senare död i floden. Vad som egentligen hände är fortfarande höljt i dunkel, men Falk anklagades för att ha varit inblandad. Detta leder till heta känslor i staden, och Aaron Falk blir allt annat än välkomnad. Tillsammans med stadens polischef Raco börjar dock Falk tvivla på att Luke verkligen har tagit livet av både sig själv och familjen. Kanske ligger någon annan bakom, och tanken på att han i själva verket var vittne till vad som hände Ellie och nu måste tystas slår snart rot.

Hetta är Jane Harpers deckardebut som har lovordats storligen, och det är bara att instämma, hon har verkligen lyckats fånga alla detaljer och åstadkommit en riktigt spännande berättelse. Harper använder sig av klassiska grepp med hemligheter i det förflutna, men hon visar att det ännu fungerar utmärkt om man paketerar handlingen på rätt sätt.

Falk återvänder till sin hembygd och blir genast utfryst. Befolkningen har inte glömt de gamla rykten som cirkulerade om hans inblandning i Ellies försvinnande. Harper har lyckats bra med att fånga den hetsiga stämningen, och det faktum att Falk inte har någon möjlighet att rentvå sig. Allmänheten har redan dömt honom, och då verkar skuld ha mindre betydelse. Det man eftersträvar är en syndabock, och en sådan har man fått. Aaron Falk låter sig dock inte avskräckas. Han stannar kvar för att få reda på vad som egentligen hände Luke och hans familj.

Det är inte ovanligt att författare försöker sig på att använda elementen eller årstiderna för att förstärka ett tema i sin bok. Det är däremot inte alltid det lyckas och verkligen harmoniserar med miljöerna och atmosfären som beskrivs. Att hettan och torkan under den australiensiska solen nästan driver människor till vansinne är dock fullt rimligt. När djuren svälter och grödorna torkar är det många som riskerar att förlora såväl sin inkomst som sitt arv. Plötsligt kanske man inte kan behålla den gård som ägts av familjen i flera generationer. Det blir en pressad situation som påverkar alla, och som ingen kan göra något åt. Hettan är i det här fallet en kuliss, något Jane Harper använder för att förstärka stämningen i sin bok och det lyckas hon med till fulländning. Det är tryckande, krypande och påfrestande in i minsta detalj. Hon använder också hettan och vad den ställer till med för att förmedla en viss form av symbolik. Aaron Falk finner att floden bakom hans barndomshem är borta, liksom den plats där Ellie påträffades död. På så sätt blir det väldigt tydligt att platsen är den samma, men att tiden inte är det och att den därmed förändrats. Hetta är absolut ett av vårens och sommarens måsten om man uppskattar en välskriven thriller.

Utgiven av: Bokförlaget Forum 2017. I översättning av: Jessica Hallén.

Finns hos Adlibris och Bokus

Betyg 5 av 5

11 reaktioner till “Hetta av Jane Harper

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.