9789174617153_200x_flickan-i-glastornet

Hon är prinsessa av blodet, men genom sina blodsband är hon också dömd till ett liv styrt av andra. Arabella Stuart växer upp som kusin till den skotske kronprinsen Jakob och är genom sitt släktskap med drottning Elizabeth I en potentiell arvinge till den engelska tronen. Detta gör henne farlig då det finns de som vill konspirera för att se henne som drottning. Arabella själv är mest intresserad av sin egen frihet. Men inte ens när Elizabeth Tudor är död och hennes kusin blir kung får hon tillstånd att leva som hon själv önskar. Hon förväntas istället uppehålla sig vid Jakobs hov, där han har henne under ständig uppsikt. Men så finner Arabella kärleken, och plötsligt är hon beredd att göra vad som helst för att få gifta sig med William Seymour.

Elizabeth Fremantle har skrivit en historisk roman om en av Tudortidens mest mytomspunna kvinnor, Arabella Stuart. Boken marknadsförs som en thriller, och visst, tidens anda och de historiska händelser som kantade henne liv ger grund för det begreppet. Arabella utgjorde alltid ett potentiellt hot mot de monarker som regerade, och därmed svävade hon alltid själv i fara. Hennes släktingar Jane Grey och Maria Stuart blev båda avrättade av samma anledning. Framförallt fruktade regenterna att hon skulle bli ett vapen i händerna på andra, en galjonsfigur kring vilka kuppmakare skulle samlas. Detta ledde till att Arabella hölls isolerad och hennes tillvaro liknade fångenskap till allt utom namnet. Den biten har författaren lyckats fånga väl i sin skönlitterära berättelse. Arabellas längtan efter allt det hon nekas lyser som en röd tråd genom boken. Hon är verkligen flickan i glastornet då hon betraktar världen utanför utan att själv tillåtas delta.

Arabella Stuart växte upp hos sin mormor, Bess av Hardwick, en av tidens mäktigaste och mest dominanta adelsdamer. Hon tänkte sig ett gott parti för sin dotterdotter, men eftersom många av tidens adelsmän hade blodsband till familjen Tudor, liksom tidigare kungaätter, var äktenskapet en känslig fråga. Ett parti där eventuella barn skulle kunna hävda att de hade kungligt blod från båda sina föräldrar skulle aldrig godkännas av drottningen. Tudortiden har skildrats i många verk, men oftast handlar det om tidigt 1500-tal och Henrik VIII:s komplicerade äktenskap. Här får vi istället följa med till det engelska hovet vid brytningstiden mellan Elizabeth I och ätten Stuarts tillträde till makten. Jakob I var inte populär i alla läger, och det var vid den tid Arabella Sturat levde som bl a den berömda Krutkonspirationen ägde rum. Alltså en minst lika spännande period i den brittiska historien som någon annan.

Ur ett skönlitterärt perspektiv är det en välskriven berättelse Elizabeth Fremantle har komponerat. Jag tycker dock att det tar lite onödigt lång tid innan spänningen i berättelsen tar fart. En stor del av de drygt femhundra sidorna spenderas på att skildra Arabellas ungdomsår då hon levde ganska avskild från händelsernas centrum. De dramatiska händelser som gjorde att hon till sist slutade sina dagar i Towern blir bokens crescendo, men jag tycker att de skulle ha haft mer utrymme. Ändå är det här en riktigt bra historisk roman om ett av Tudortidens mest tragiska livsöden. Dramatiken faller sig naturlig och det är verkligen en berättelse som förflyttar läsaren i tid och rum.

Utgiven av: Lind & Co, 2017. I översättning av: Peter Handberg.

Finns hos Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

5 reaktioner till “Flickan i glastornet av Elizabeth Fremantle

  1. Jag gillar historiska romaner, och denna låter bra! Synd bara att den verkar lite seg i början… Men språket/stilen kanske väger upp för det 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.