320px-Meister_des_Hausbuches_003

Såhär skriver Svenska kyrkan om vad som hände Jesus på Skärtorsdagen:

Torsdagen före påskhelgen äter Jesus för sista gången tillsammans med sina lärjungar. Medan de äter säger Jesus till de tolv lärjungarna att de ska fortsätta att bryta bröd och dricka vin tillsammans även när han inte finns ibland dem. Gör det till minne av mig, säger Jesus.

Detta är den allra första nattvarden. Kyrkor i hela världen firar nattvard med bröd och vin och det är den här kvällen som är förebilden.

Senare på natten, när Jesus och hans lärjungar har samlats i Getsemane trädgård, grips Jesus av de romerska soldaterna.

Det är en av lärjungarna, Judas, som har förrått Jesus. Han får 30 silvermynt för att avslöja vem Jesus är. Judas visar soldaterna vem Jesus är genom att ge honom en kyss.

Det var alltså på skärtorsdagen det som kyrkan kom att kalla för Nattvarden instiftades. Innan måltiden ska Jesus ha tvättat lärjungarnas fötter, och det är därifrån dagen har fått sitt namn eftersom ordet skär betyder ren eller rening (jämför t ex skärselden). Skärtorsdagen inleder den för kyrkan viktigaste högtiden, påsken, och gudstjänst denna dag tillhör ordningen.

untitled 2.png

7 reaktioner till “Skärtorsdagen – Den sista måltiden

  1. Lamm kommer från den judiska påsken. Där de firar att i Egypten att de inte förlorade alla förstfödda som egyptierna gjorde pga tio guds plågor för att låta Israels folk få lämna Egypten.

    Om du ville få lite förklaring ang lamm till påsk.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.