Bokbloggsjerka 23-26 januari

Dags för att delta i veckans bokbloggsjerka. Annika skrivet denna vecka så här: Johanna på Bokhora ställde tidigare i veckan en fråga om baksidestexter, och eftersom jag personligen alltid läser den blev jag nyfiken på hur du tycker att den ska vara för att fånga ditt intresse (alternativt vad den absolut inte får innehålla för att undvika att du ska rata en bok för gott).

Jag tycker att en baksidestext på en bok ska vara kort och koncis. Den ska väcka intresse för boken genom att kort beskriva handlingen och miljön men inte avslöja för mycket. Jag tycker också att det tydligt ska framgå vilken genre boken tillhör (om det nu går att placera den i ett fack vill säga) och om det är en del i en serie är det bra att det framgår om det finns tidigare böcker utgivna i denna.

Själv läser jag ofta baksidestexterna ganska snabbt och inte alltför noggrant eftersom jag upplever att det ibland avslöjas för mycket. Särskilt när det gäller deckare. Att på baksidan avslöja ett mord som inträffar två tredjedelar in i boken borde enligt lag vara förbjudet helt enkelt. Men det har hänt, tyvärr. I en recension tycker jag dock att man får beskriva handlingen lite mer ingående och därmed kanske avslöja lite mer, men inte så mycket att det förstör läsupplevelsen för den som har boken kvar att läsa.

Trevlig helg!

Annonser

26 thoughts on “Bokbloggsjerka 23-26 januari

  1. Monika skriver:

    Genrebestämning är lurigt, jag har sett många online-butiker som tar enkla vägen och sätter ”samtida skönlitteratur”, när slutar den vara samtida, om 10, 20, 30 år? Eller ”unga vuxna”, som att alla de böckerna är genrelösa utan bara klumpas ihop till något som passar alla.

  2. Helen Bruhno skriver:

    Inte för mycket, inte för lite, lagom mycket helt enkelt verkar vara ett vanligt svar! Men det är samtidigt en konst att få till det tror jag. Spoilers på baksidan är stort Nej på! =)

  3. Freja skriver:

    Jag blir skeptisk om texten är fylld med citat från små okända tidningar, och blir irriterad om den visar sig vara missledande eller allt för avslöjande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.