Test: Storytel & Storytel Reader

Storytel

Under hösten 2018 fick jag chansen att prova på hur det är att ha ett abonnemang hos den digitala boktjänsten Storytel. Tjänsten inkluderar e-böcker och ljudböcker och det visade sig snabbt att appen där du lägger till de böcker som intresserar dig i en alldeles egen bokhylla är lätt att använda. Storytel har ett mycket brett utbud, men jag kan sakna en funktion som gör det lättare att filtrera sökträffarna för att hitta rätt. Som det ser ut nu kan du söka efter en specifik titel eller välja att sortera exempelvis kommande böcker efter språk och format.

Det finns också en funktion som gör att du enkelt kan växla mellan att läsa och lyssna, appen hjälper dig att komma ihåg var du är och synkroniserar boken mot alla dina enheter, så om du läser på plattan och lyssnar i mobilen ska du ändå hamna på rätt ställe i texten nästa gång du plockar upp din bok igen. Just den funktionen uppskattar jag mycket. Storytel erbjuder också flera olika typer av abonnemang och passar därför både dig som lyssnar/läser ensam eller för dig som vill ha ett konto för hela familjen. Under vintern har även möjligheten att lyssna på ljudböcker direkt i din Storytel Reader lanserats.

Storytel Reader

I samband med min provperiod hos Storytel fick jag även chansen att testa och recensera deras egen läsplatta: Storytel Reader. Läsplattan är framtagen i ett litet, lätt och smidigt format och du bestämmer själv storleken på texten i e-boken du läser. Formatet känns välavvägt, större än mobilen men lättare än en surfplatta. Framförallt är Readern försedd med en annan typ av skärm som ska efterlikna den klassiska boken och som därmed är mycket skonsammare för ögonen att läsa på. Du kan även ställa in ljuset på skärmen efter egna önskemål.

De böcker du har sparat i ditt bibliotek kan laddas hem till Readern och sedan läsas även när du är offline, och självklart går det att söka fram och spara böcker i ditt bibliotek direkt på läsplattan så länge du är ansluten till wi-fi. Jag upplever dock att det är enklare att söka reda på böckerna i appen på mobilen och sedan synkronisera min bokhylla mot Readern.

Bläddrar mellan sidorna gör du med hjälp av två knappar på sidorna eller genom att dutta med fingret direkt på skärmen. Bläddringsknapparna har en smart funktion som gör att du kan välja själv om du bläddrar framåt eller bakåt, vilket gör att du enkelt kan byta hand när du läst så länge att din ena arm nästan domnar bort. Under de första veckorna då jag använde min Storytel Reader blev jag dock en aning besviken på batteritiden. Om man lämnar den i viloläge drar den ändå mycket batteri och laddar ur snabbt. Detta avhjälps genom att stänga av Readern helt när du inte ska läsa mer (t ex över natten) eller genom att aktivera den funktion som gör att den stängs av automatiskt efter att ha legat orörd en viss tid.

Sammantaget är jag mycket nöjd med min Storytel Reader, även om det finns vissa små detaljer som jag tror kan förbättras.

reader_product

Fem tips för dig som funderar på att skaffa abonnemang på ljud- och e-böcker

Vad ska man tänka på innan man skaffar ett abonnemang på en tjänst som levererar digitala böcker? Här är mina fem bästa tips.

  • Kolla utbudet – Sök bland de böcker som finns tillgängliga hos den tjänst du är intresserad av. Hittar du det du vill läsa? Då är den ett bra alternativ för dig.
  • Gör en uppskattning av hur du kommer att använda ditt abonnemang – Vill du få tillgång till alla böcker du planerar att läsa/lyssna på genom tjänsten eller är den ett komplement? Kommer du även att köpa böcker? Det kan vara bra att känna till att det ibland kan dröja lite innan de mest eftertraktade titlarna finns som e-bok, men populära ljudböcker finns ofta tillgängliga samma dag som boken släpps i handeln.
  • Hur mycket läser/lyssnar du? – Månadskostnaden för ett abonnemang (ej familjeabonnemang) är i regel mindre än vad en fysisk bok kostar ute i handeln. Om du läser mycket är därför digitala böcker ett bra alternativ. Både abonnemanget och kostnaden för en Storytel Reader betalar sig ganska snabbt. Om du däremot läser sällan eller långsamt och tar flera månader på dig att komma igenom en bok blir det en dyr affär.
  • Se över betalningsvillkoren – Oftast finns ingen bindningstid och du kan avsluta ditt abonnemang när du vill, men se till att du vet säkert vad som gäller.
  • Vill du äga boken? – Fysiska exemplar i bokhyllan är trevliga att ha, men när det börjar bli trångt hemma finns det goda skäl att överväga mera noggrant vilka böcker du känner att du verkligen vill äga. Digitala böcker sparar både plats och är bättre för miljön. Böcker du ändå bara vill läsa en gång kan med fördel läsas digitalt och med ett abonnemang där du får obegränsad tillgång till mängder av e-böcker och ljudböcker är biblioteket ständigt med dig oavsett om du är hemma, på semester eller sitter på bussen till jobbet.

 

Annonser