Blogg

Deckare, Kriminalroman, Recensioner, Recex, Spänningsroman

Blommor över helvetet av Ilaria Tuti

9789170285257_200x_blommor-over-helvetet

Teresa Battaglia är en kantig kriminalkommissarie i 60-årsåldern. Hon styr sina underordnade med en fast hand och kräver respekt, men har samtidigt en ovanligt välutvecklad empati och förståelse för människors psykologiska drivkrafter. Det gör henne till en vass mordutredare. När en liten bergsby i de italienska alperna skakas av ett mord med djuriska förtecken kallar Teresa och hennes team till platsen. Kort därefter framkommer det att flera av byns barn har gjort märkliga iakttagelser och Teresa oroas över att nästa offer kommer bli just ett barn. Utredningen försvåras också av den svåra terrängen med djupa skogar och branta berg. När vintern kommer blir trakten ännu mer otillgänglig, och för en mördare med god lokalkännedom är det en perfekt plats att gömma sig på.

Blommor över helvetet är en bok där mordintrigen fängslar och väcker en omedelbar lust att fortsätta läsa. Historien är välkonstruerad och ganska klassisk till sin utformning, men det som framförallt tjusar mig är miljön där boken utspelar sig. Alplandskapet på gränsen mot Österrike är något helt annat än det soliga och varma Italien vi oftast stöter på inom litteraturen. Här visas en annan sida upp och trakten skiljer sig markant från landets sydligare breddgrader. Resan som boken bjuder på är intressant på så sätt att den visar hur mångsidigt Italien faktiskt är och hur präglade områdena i norr är av centraleuropeisk kultur och ett månghundraårigt habsburgskt styre. Ilaria Tuti har också skapat en huvudperson som är intressant att läsa om. Teresa Battaglia börjar bli till åren och är bland annat drabbad av diabetes. Hon vill dock inte visa minsta svaghet inför sina underordnade, för efter en lång och hård kamp för att som kvinna avancera till en chefsposition inom den italienska poliskåren har hon inte råd att låta någon ana att hennes glansdagar kanske snart är förbi. Blommor över helvetet är den första boken i en planerad trilogi och ett utmärkt val för den som uppskattar en välskriven deckare i unik miljö.

Utgiven av: Bazar förlag, 2019. I översättning av: Helena Monti. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

 

 

Annonser
Deckare, Kriminalroman, Recensioner, Recex

Jag var tvungen att gå av Johanna Mo

9789179010089

Jag var tvungen att gå är den fjärde boken i serien om Helena Mobacke, en mordutredare med personlig erfarenhet av hur det är när det värsta händer. För några år sedan mördades henne son av en man som kom att kallas Clownstryparen. Brottet var en hämnd mot Helena och två av hennes kollegor blev skjutna i samband med händelsen. Vägen tillbaka har varit svår, men när nya mord begås och Helena blir kontaktad av någon som utger sig för att vara Clownstyrparen slås hennes tillvaro i spillror på nytt. Det verkar som att mördaren de aldrig fångade är tillbaka och att han är inställd på att ta ifrån Helena allt hon håller kärt.

Den nya kriminalromanen om Helena Mobacke är utgiven som en följetong i tio delar och finns som ljudbok samt e-bok. Berättelsen är specialskriven för att passa ljudboksformatet, och där har författaren lyckats riktigt bra. Tempot är högt och dramaturgin perfekt avvägd för att passa en följetong där spänningen behöver höjas regelbundet så att läsaren helt enkelt blir tvungen att plöja ett avsnitt till för att varje del slutar med en cliffhanger. Liksom i de tidigare delarna skildrar Johanna Mo sin huvudkaraktär och hennes trasiga själ på ett respektfullt och trovärdigt sätt. Mordet på sonen har satt sin prägel på hela Mobackes tillvaro och det är fullt naturligt om hon ibland vacklar och tappar tron. Det gör Helena till en svår person, för omgivningen har inte alltid förståelse, men för läsaren som får följa innersta känslor är det lätt att fästa sig vid Helena. Inom utredningsgruppen stöttar de också varandra och jakten på Clownstryparen blir till en nervkittlande katt- och råttalek som inte gör någon deckarfantast besviken.

Utgiven av: Bonnier Bookery, 2019. Finns som e-bok och ljudboksföljetong. 

Köp hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Historia, Pocket, Recensioner, Roman, Skönlitteratur

Manhattan Beach av Jennifer Egan

9789174297768_200x_manhattan-beach_pocket

Manhattan Beach tar oss med till 30- och 40-talets New York där huvudpersonen Anna Kerrigan tvingas börja arbeta tidigt efter att hennes pappa en dag lämnar familjen utan ett ord. Anledningen till hans försvinnande står att finna i kopplingen till stadens maffialedare, men familjen vet ingenting om de affärer som har lett till Mr Kerrigans försvinnande. Annas yngre syster är handikappad och hennes sjukdom innebär stora omkostnader för läkarvård och hjälpmedel. Anna gör vad hon kan för att hjälpa sin mor och syster. Andra världskrigets utbrott har öppnat nya dörrar för kvinnor på arbetsmarknaden. Jobbet på varvet genererar dock inga större summor men tiden i hamnkvarteren har väckt en dröm hos Anna; hon vill bli USA: s första kvinnliga dykare. Samtidigt träffar hon också en man som verkar kunna vara lösningen på familjens alla problem. Det Anna inte vet är att han kanske också har svaret på vart hennes far tog vägen.

Jennifer Egans roman har beskrivit som episk och ska vara en hyllning till den klassiska, storslagna romankonsten. Visst lyckas Egan med sin föresats att skapa en mastodontroman, men bitvis dyker hon lite för djupt för min smak. Även om berättelsen om Anna Kerrigan och en ung kvinnas amerikanska dröm fängslar är det lite för detaljerat och boken griper aldrig tag på det sätt jag hade önskat. Men Manhattan Beach bjuder även på en hel del fina saker som ändå lyfter helhetsintrycket. Dels är det Anna Kerrigan själv, hon kämpar för sin familj men försöker samtidigt följa sin dröm om att bli dykare. Männen försöker överbevisa henne om att en kvinna inte är lämplig, men Anna gör allt för att ändå lyckas. Hennes karaktärsstyrka imponerar. Skildringarna av New Yorks ruffiga hamnkvarter är också livfullt återgivna och fångar atmosfären på ett sätt som präglar bokens karaktär.

Manhattan Beach av Jennifer Egan är en av de nominerade till Årets bok 2019. 

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2018. Pocket, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5