Boknyheter i mars

I mars drar vårens utgivning igång på allvar med en lång rad intressanta boksläpp. Här är ett urval av titlar som jag finner intressanta. Lite extra pirrig i läsmusklerna blir jag när jag hittar nya böcker av Emelie Schepp, Hannah Richell, Christoffer Carlsson och Claire Mackintosh. Även för mig nya bekantskaper som Celeste Ng och Amor Towles lockar mycket.

Annonser

Veckans topplista v. 8 – Feminism

 

20181204_223032_0000.png

Dags för veckans topplista och den här veckan ska böckerna passa in på temat feminism, ett ämne som får allt större utrymme i litteraturen efter de senaste årens uppmärksammade #metoo-kampanjer. Vilka uttryck det tar sig i litteraturen varierar, och kanske vill du att just din topplista istället handlar om starka kvinnliga huvudkaraktärer. Tolkningen är fri. Här kommer fem böcker som jag tycker bör läsas som ett inlägg i debatten om feminism och jämställdhet.

 1. Kvinnor och makt: ett manifest av Mary Beard – Historikern Mary Beard utreder hur kvinnor under århundradena har tryckts ned och hindrats från att höja sina röster. Hon finner att en stor del av normer som påverkar samhället än idag går ända tillbaka till romartiden.
 2. Hustun av Meg Woitzer – Filmaktuell bok om en kvinna som har tröttnat på att stå i skuggan av sin make, som är författare. Under alla år har hon stöttat hans karriär på bekostnad av sin egen, utan ett endaste litet tack.
 3. Makten av Naomi Alderman – Dystopisk framtidsskildring där kvinnorna har tagit makten världen över.
 4. Barnvagnsblues av Ester Roxberg – Ingen renodlad feministisk skildring, men Barnvagnsblues handlar om livet som nybliven mamma och är relevant läsning för flertalet kvinnor.
 5. Haggan av Aase Berg – Vårens stora feministiska snackis är en bok som jag inte har läst ännu, men titeln är inspirerande. Framförallt är jag intresserad av hur författaren definierar begreppet hagga.

 

Drömmen runt hörnet av Lucy Dillon

9789137153681_200x_drommen-runt-hornet

Lorna återvänder till sin hemstad Longhampton i hopp om att kunna överta och driva det lokala galleriet. Hon har alltid haft ett brinnande intresse för konst, men hennes senaste satsning i London slutade i ekonomiskt fiasko. Självförtroendet är därför en aning stukat, men en äldre dam vid namn Betty har läst Lorna en hel del om vikten av mod och värdet i att våga följa sin drömmar. När Betty avlider får Lorna ärva hennes tax Rudy och tillsammans tar de sig an livets prövningar.

Att driva galleri visar sig vara en utmaning, inte minst i en liten stad. Lorna försöker febrilt att övertala den lokala konstnären Joyce Rothery att hjälpa henne, men den äldre damen har dragit sig tillbaka från konstnärsvärlden. Hennes taggiga inställning till omvärlden kan endast mjukas upp av hundar och det är genom djuren som Lorna och Joyce trots allt finner varandra och blir nära vänner. Den lugna tillvaro Lorna hade planerat för i våningen ovanför galleriet blir inte heller som hon hade tänkt sig. När hennes vän Tiffany behöver någonstans att bo för en tid är hon endast den första i en lång rad av oväntade gäster, men den största överraskningen är ändå att Lornas ungdomskärlek Sam liksom hon själv har lämnat storstadslivet i London för att återvända hem och arbeta på föräldrarnas gård.

Lucy Dillon har skrivit en lång rad bästsäljande feelgoodromaner, ofta med hundar i centrala roller. Så är det även i den här boken där vi får följa den ängsliga taxen Rudy som tillsammans med sin matte lär sig att våga tro på sig själv. Drömmen runt hörnet är en varm och medryckande berättelse där läsaren får följa Lorna, en sympatisk huvudkaraktär som visar sig ha lätt att få god kontakt med äldre damer och den generationsöverbyggande vänskapen med Joyce är fin att läsa om. Lucy Dillon har också en sällsamt god förmåga att skildra huvudpersonernas känslor på ett trovärdigt sätt. Sorger och glädjeämnen blandas, som de ofta gör i verkliga livet. Lorna är inte en person som seglar genom tillvaron och lever sin dröm, tvärtom hamnar hon i svåra situationer och författaren fångar skickligt hennes känsla av besvikelse, sorg och maktlöshet. Ändå finns det något trösterikt över Lucy Dillons berättelse, för efter regn kommer oftast solsken och hoppet om en ljusare framtid för Lorna och de andra finns hela tiden där. Visst serveras en och annan klyscha, men Lucy Dillon undviker ändå de största fallgroparna och lyckas väl med att förmedla en hjärtevärmande berättelse som är lätt att tycka om. Drömmen runt hörnet är en finstämd historia som verkligen berör mig på djupet.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2019. I översättning av: Ann Björkhem.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Pocketnyheter i februari

Februari bjuder på en ovanligt stor mängd nya pocketböcker. Här är ett urval och bland de titlar jag har läst finns det några jag kan rekommendera lite extra: En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson, Kvinnan i hytt 10 av Ruth Ware, Liten två med potential av Camilla Davidsson, Sweet Lolita av Kicki Sehlstedt och Falco av Kallentoft & Anna Karolina. Det finns också flera jag ser fram emot att läsa, bl a Annars skjuter jägaren mig, Blå längtan och Mitfordmorden: Mysteriet på Asthall. Vilket är ditt bästa pockettips i februari?

 

Stormvarning av Maria Adolfsson

9789146235125_200x_stormvarning

Julfirandet får ett abrupt men inte ovälkommet slut för kriminalinspektör Karen Eiken Hornby då en man hittas död på Noorö och hon kallas till platsen för att delta i utredningsarbetet. Efter en tids sjukskrivning är det en lättnad för Karen att få återgå i tjänst och då det står klart att den äldre mannen har bragts om livet faller Karen snabbt in i sin vanliga roll bland poliskollegorna. Förhör och jakten på bevis tar dem ut på den karga doggerska landsbygden där familjehemligheter och gamla tvister visar sig bli högst aktuella.

Stormvarning är den efterlängtade uppföljaren till deckarsuccén Felsteg och återigen får vi följa med till den fiktiva ön Doggerland belägen i Nordsjön. Platsen har influerats av såväl Norden som Storbritannien men har likväl sin helt unika kultur. Maria Adolfsson beskriver i detalj de vindpinade hedarna, det salta havet och de lokala traditionerna. Hennes förmåga att bygga en fiktiv värld på ett så trovärdigt sätt är fascinerande.

Deckarintrigen är klassisk till sin utformning. Hantverket känns gediget och handlingen är väl genomtänkt. Författaren lämnar inget åt slumpen och alla de ledtrådar polisen följer upp knyts samman på ett trovärdigt sätt. Maria Adolfsson skriver befriande trovärdigt, hennes huvudkaraktär är sympatisk men samtidigt komplex på ett sätt som gör henne realistisk. Karen Eiken Hornby är ingen hjältinna, hon väljer fel ibland precis som verkliga människor stundtals gör. Handlingen kretsar även en del kring Karens privatliv. Skälet till att hon lever ensam är en väl förborgad hemlighet som även har hindrat henne från att träffa släkten på Noorö under en mycket lång tid. Att återse fastern och kusinerna är en situation som rör upp många känslor och barndomsminnen, men att en kusin är högt uppsatt inom ett lokalt MC-gäng gör relationen komplicerad. Böckerna kretsar också kring andra personer i Karens närhet, här främst vännen Aylin som försöker bryta sig loss från ett äktenskap som domineras av misshandel och övergrepp.

Stormvarning visar att Maria Adolfssons författarskap håller hög klass. Gestaltningarna känns mer genomarbetade än i den första boken och samhällets atmosfär blir tydligare. Resultatet blir en fängslande deckare där tempot långsamt stegras mot en upplösning som är andlöst spännande. Hur boken slutar kan jag självklart inte avslöja, men bokens sista scen är något utöver det vanliga. Författaren visar prov på en väl utvecklad känsla för detaljer och för alla som älskar de karga miljöerna som skildras i deckarserien om Shetlandsöarna av Ann Cleeves eller böckerna om Yttre Hebriderna av Peter May är Maria Adolfssons författarskap ett självklart val.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

30 år av tystnad: mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme av Anna Hage

9789175039091_200x_30-ar-av-tystnad-mitt-liv-i-skuggan-av-mordet-pa-olof-palme_pocket.jpg

Det har gått mer än 30 år sedan mordet på statsminister Olof Palme och det har troligen inte undgått någon att fallet fortfarande är olöst. Händelsen blev något av ett nationellt trauma där ett helt land skakades i grunden, för även om kritiken mot Palme ibland var hård hade ingen kunnat ana att han skulle mördas på öppen gata i det trygga landet Sverige. Anna Hages berättelse fokuserar dock inte på de stora politiska frågorna eller spekulationerna kring gärningsmannens identitet utan är istället en skildring av hur livet blev för en vanlig tonårstjej som av en händelse råkade bli inblandad i dessa omvälvande händelser.

Det är en kväll i februari och vännerna är på väg hem när de ser en man liggande på gatan. De uppfattar instinktivt att han är skadad. Tillsammans med några vänner försöker Anna Hage att rädda livet på Olof Palme. Först när mannen som ligger skjuten på gatan redan var död inser de att det är Sveriges statsminister. Därefter följer en lång tid av tystnad som på många sätt påverkar Anna och de andra vittnena. Rädslan för att mördaren ska tro att hon har sett hans ansikte och den ständiga pressen från media att tala ut och redogöra för händelserna blir allt mer påfrestande. När Anna Hage dessutom blir uppsökt av en okänd man som uppmanar henne ett hålla tyst blir hon skakad. Först då inser hon att högt uppsatta personer övervakar varje steg hon tar. Rädslan slår rot på djupet och vill inte ge vika.

I och med att mordet förblir ouppklarat får Anna Hage aldrig något riktigt avslut. När hon ser sitt eget ansikte på TV i samband med en dokumentär som visas när det har gått 30 år sedan mordet rasar hennes tillvaro samman. Alla minnen kommer upp till ytan och den psykiska anspänningen blir för stor, men detta blir också en vändpunkt för Anna som då bestämmer sig för att börja bearbeta sina minnen för att kunna släppa taget och gå vidare.

Anna Hage berättar i sin självbiografi om hur hennes tillvaro i grunden förändras efter att hon blir vittne till ett mord. Att dödsoffret i fråga är Olof Palme gör situationen exceptionell och det är slående att läsa om hur lite stöd och hjälp hon får från samhället. Polisen kallar henne till förhör och rättegång, men tycks på det hela taget ganska ointresserad av de iakttagelser Anna Hage och hennes vänner gör på brottsplatsen. Någon hjälp att bearbeta en situation som de hamnat i högst ofrivilligt erbjuds inte och rädslan som traumat medför blir på många sätt förlamande. Först 30 år senare vågar Anna Hage söka hjälp och berätta om sina känslor. Temat i den här boken kretsar till stor del kring att våga möta sina rädslor och att därmed hitta hjälpmedel för att lämna det svåra bakom sig. Boken är skriven på ett lättläst och sakligt sätt utan anspråk på att kasta nytt sensationellt ljus över mordet på Olof Palme. 30 år av tystnad är en intressant, läsvärd och gripande skildring av Anna Hages situation i skenet av den livsomvälvande händelse hon bevittnade.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2018. Månpocket, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

Veckans topplista v.7 – Alla hjärtans dag

20181204_223032_0000.png

Veckorna går i raketfart och det är redan dags för en ny topplista. Den här veckan handlar det om läsning som passar till Alla hjärtans dag som infaller på torsdag den 14 februari. Kärlek, vänskap eller allmänt hjärtevärmande läsning – det finns många exempel på vad böckerna på veckans topplista kan handla om. Här kommer fem titlar som jag tycker passar extra bra den här veckan.

 1. Det slutar med oss av Colleen Hoover – En romantisk berättelse med ett allvarstyngt budskap. Här bjuds på både romantik och läsning som manar till eftertanke.
 2. En dag i december av Josie Silver – låter kanske som en julroman, men denna kärlekssaga fungerar året om.
 3. Liten två med potential av Camilla Davidsson – En roman om prestationsångest och utbrändhet, men boken handlar också om att hitta kärleken när man minst anar det.
 4. Vi som älskade av Renée Carlino – En historia om ett ungt par som träffas under universitetstiden, men vars vägar skiljs åt. Efter ett antal år ses de igen, men frågan är om relationen kan återuppväckas efter så lång tid.
 5. Midnattsrosen av Lucinda Riley – Utspelar sig både i Indien och vid ett engelskt gods. Nutid blandas med dåtid och såväl familjehemligheter som kärlek är självklara ingredienser i den här storslagna boken.

Veckans topplista v.6 – Varmare breddgrader

20181204_223032_0000.png

Snö och kyla dominerar vädret så här i februari. Ärligt talat är jag ganska trött på att skotta snö just nu. Som motvikt handlar därför Veckans topplista om böcker som utspelar sig på varmare breddgrader. Här är fem favoriter.

 • Tiden däremellan av Maria Dueñas – utspelar sig år 1936 i Spanien och Marocko.
 • Den engelska flickan av Katherine Webb – utspelar sig i 1950-talets Oman.
 • Hetta av Jane Harper – en deckare från ett varmt Australien.
 • Stanna hos mig av Ayobami Adebayo – en relationsroman som utspelar sig i Nigeria.
 • Drömhjärta av Cecilia Samartin – Utspelar sig till stor del på Kuba.

 

Tändstickan av Aline Lilja Gladh

9789163988554_200x_tandstickan

Lo Karlberg är bosatt i uppländska Örbyhus och utgör ett färgstarkt inslag i den lilla ortens stadsbild. Med sitt röda hår och sin konstnärstalang sticker hon ut ur mängden. Lo har också ett annat intresse. Hon är en sådan som iakttar. I föräldrahemmet cirkulerar alltid diskussioner kring de senaste händelserna i bygden då både fadern och brodern är poliser. Lo lyssnar gärna till männens åsikter, men drar sina egna slutsatser.

Emilio Messina kommer till Örbyhus i ärenden som rör familjens affärsverksamhet. Det dröjer inte länge förrän han har skaffat sig dödsfiender med den lokala gängledaren i spetsen. Samtidigt börjar gamla hemligheter spöka bland invånarna. För många år sedan försvann flera barn spårlöst. När nu deras kvarlevor hittas i ett stenbrott väcks frågorna om vad som egentligen hände dem och vem av alla välkända grannar och kollegor som i själva verket är en mördare.

Aline Lilja Gladh har skrivit en spänningsroman med hög intensitet och mycket nerv. Berättelsen utspelar sig i en typisk svensk småstad där skvallret ständigt är i rörelse, men där samtidigt ingen vill tro det värsta om vänner och bekanta. Lo Karlberg är en färgstark karaktär, både när det gäller personligheten och hennes yttre. Hon har både mystik och karisma vilket får mig att engagera mig i hennes livsöde. Eftersom Lo är den stora stjärnan på det himlavalv som berättelsen utgör kunde hon gärna få ta ännu mera plats och oftare vara den berättarröst läsaren följer. Flera av karaktärerna bär också på ett mörker, vilket väcker läsarens nyfikenhet. Ingen känns riktigt pålitlig.

Ibland blir berättelsen en aning omständlig och valda delar kunde med fördel ha redigerats hårdare för att få en mer konkret tidslinje och ett ännu bättre flyt i handlingen. Scenerna är däremot snyggt konstruerade och författaren lyckas skapa en bredd i sitt persongalleri som höjer berättelsen. Aline Lilja Gladh har en stark och fängslande ton i sin berättarstil. Språket är livfullt och medryckande på ett sätt som passar en spänningsroman och gör Tändstickan till en väldigt intressant debut.

Utgiven av: XIV Förlag, 2018.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5