Veckans topplista v. 50 – Debutromaner

20181204_223032_0000.png

Idag handlar veckans topplista om de debutromaner vi har läst under året och gillat så mycket att vi gärna vill fortsätta följa författaren. Här är de fem nya namn jag ser fram emot att läsa mer av.

 1. Stina Jackson – Debuterade våren 2018 med den psykologiska spänningsromanen Silvervägen.
 2. Maria Adolfsson – Deckardebuten Felsteg gav mersmak. Uppföljaren kommer redan i början av 2019.
 3. Cara Hunter – En ny brittisk deckarförfattare att hålla ögonen på. Debuten Hemmets trygga vrå följs av ännu en översatt bok i serien om Adam Fawley under 2019.
 4. Elin Willows – Hennes skönlitterära debut Inlandet var en läsupplevelse som tilltalade mig mycket.
 5. Ayòbámi Adébáyò – Debutromanen Stanna hos mig kom på svenska redan 2017 men fick stor uppmärksamhet då den nominerades till Årets bok 2018.

 

Annonser

Huskvarnaserien bjuder på kvinnohistoria och julkänsla

 

Manglade dukar och vikta servetter, den första boken i Huskvarnaserien, var en läsupplevelse som verkligen gick hem hos mig. Nu är Ewa Klingberg tillbaka med två uppföljare som har lösa kopplingar till varandra, men som även kan läsas helt fristående.

Lånat silver och krossat glas handlar om Jeanette som nyss har blivit änka. Sörjer sin man Kent gör hon dock inte, skilsmässopappren var underskrivna men hann aldrig skickas in före dödsfallet. Jeanette bestämmer sig för att hennes liv ska få en nystart, men i arvet efter maken ingår hennes svärmor Gun som sätter käppar i hjulet för Jeanettes planer. En fallolycka begränsar Guns rörlighet och därmed kan hon inte lägga näsan i blöt i den utsträckning hon brukar när Jeanette börjar röja ut Kents saker. Gun låter sig dock inte stoppas av sin orörlighet, hon är fast besluten att familjens stora hemlighet ska följa med henne i graven. Bland de föremål hon hittar finns en stor fotoutrustning från 1800-talet, saker som Jeanette helst aldrig borde ha sett. De gamla fotografierna leder oss tillbaka till bokens andra del, berättelsen om Mathilda som trotsar tidens regler och skapar sig en karriär trots att hon är kvinna.

Vaxade juveler och brända hjärtan bygger också den på en nutida berättelse med koppling till ett historiskt kvinnoöde. Länken blir ett pärlhalsband, tillverkat av Karolina som efter faderns död försöker hitta ett sätt att försörja sin mor och syster. Fadern hade en idé om att tillverka billiga pärlhalsband av glaskulor fyllda med vax, men Karolina har som omyndig kvinna inget tillstånd att driva en sådan näring och fogden knackar regelbundet på dörren för att se vad som egentligen försiggår på Vaxblekaregården. Långt senare lever hennes ättling Marika. Hon har återvänt till Sverige efter många år utomlands. När hennes vuxna dotter Emelie kommer på besök blir Marika tvungen att konfrontera det faktum att hon alltid har varit en frånvarande mor. Boken utspelar sig i juletid och såväl pepparkakor som julmarknader höjer stämningen vilket skänker boken en härlig känsla för den årstid den utspelar sig under.

Ewa Klingbergs feelgoodromaner är skrivna med både eftertanke och värme. Handlingen bygger på svåra situationer som känns vardagliga och realistiska, men efter mörkret kommer ljuset och huvudpersonerna finner ofta oväntade vägar framåt. Skildringen av hur Marika i Vaxade juveler och brända hjärtan tvingas ta tag i alla de känslor hon har försökt hålla ifrån sig och den potentiella möjligheten att börja om på nytt tillsammans med den dotter hon knappt känner är både finstämd och välskriven. Detsamma gäller Jeannettes situation som nybliven änka i Lånat silver och krossat glas. Hon förväntas känna sorg, men är inte riktigt förmögen att göra det i en situation där äktenskapet i praktiken redan var över. Här finns även ett stråk av humor, för det är aldrig okomplicerat att få en nyfiken svärmor som inneboende.

Det som tilltalar mig allra mest i den här bokserien är de historiska kvinnoporträtten. Ewa Klingberg fångar tidsandan i det sena 1800-talet. Kvinnorna hon skildrar tvingas kämpa hårt för sin tillvaro, vilket säkert var mer regel än undantag vid den tiden. Hon gör dem färgstarka och låter dem ta steget vidare och bli driftigare än vad ett fruntimmer egentligen bör vara, enligt rådande normer, vilket bereder dem både glädje och sorger. Huskvarnaseriens lyhörda och charmiga berättelser om hur det är att vara kvinna i såväl äldre tider som idag tillhör mina favoriter inom den svenska feelgoodgenren.

Utgivna av: Historiska Media, 2018. 

Lånat silver och krossat glas finns hos: Historiska MediaAdlibrisBokus

Vaxade juveler och brända hjärtan finns hos: Historiska MediaAdlibrisBokus

Betyg 4 av 5

 

 

Veckans topplista v. 49 – Julböcker

20181204_223032_0000.png

Med mindre än tre veckor kvar till julafton är det dags att ladda upp med julläsning. Dagens tema är därför julböcker, i ordets rätta bemärkelse, och handlingen i dagens titlar utspelar sig i juletid. Idag tänkte jag gå all in och göra en något längre tipslista än vanligt.

 • Sju dagar i december av Francesca Hornak – En familj tvingas fira jul i avskildhet på släktens engelska lantgods. Skälet är att den ena dottern måste befinna sig i karantän. Boken är inte uteslutande en julbok, den handlar också om komplicerade familjerelationer. Värmande adventläsning!
 • 24 goda gärningar av Jenny Fagerlund – En mer renodlad jul-feelgood om en kvinna som gör 24 goda gärningar under adventsveckorna och finner meningen med livet på nytt genom att hjälpa andra.
 • En dag i december av Josie Silver – En bok för den sanna romantikern, men trots att det finns en koppling till jul- och nyårshelgerna passar den för dig som inte vill ha allt för starkt jultema i din decemberläsning.
 • Snöfall över strandcaféet av Lucy Diamond – Evie från sommarens feelgoodsuccé Strandcaféet är tillbaka – nu i vinterskrud.
 • Juldagar av Jeanette Winterson – En charmig samling texter där Winterson blandar personliga julminnen med sagolika noveller för vuxna. En favorit hos mig!
 • En vinter i Paris av Jenny Oliver – Bakning, kärlek och en vinter i den franska huvudstaden. Helt klart ett vinnande koncept.
 • Brutna ben och brustna hjärtan: En alldeles omöjlig jul av Maria Ernestam – En varm och underhållande berättelse om en kvinna vars jul blir minst sagt rörig.
 • Vaxade juveler och brända hjärtan – I den tredje boken i Huskvarnaserien har vintern kommit och vi får följa ännu ett historiskt kvinnoöde i kombination med ett nutida. Det är både lättläst, välskrivet och tänkvärt.
 • Poirots jul av Agatha Christie – Årets julläsning hos mig blir inget mindre än en klassiker med detektiven Hercule Poirot i huvudrollen.

En högre rättvisa av Hjorth & Rosenfeldt

9789113070889_200x_en-hogre-rattvisa

Den hyllade deckarserien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman och hans kollegor vid Riksmord är tillbaka med En högre rättvisa, den sjätte boken i ordningen.

Det ser inledningsvis dystert ut för Sebastian Bergman. Han är utsparkad ur utredningsgruppen vid Riksmord efter att ha överskridit en gräns för mycket, men när han får i uppdrag att bistå en utredning i Uppsala där riksmord senare kallas in korsas deras vägar på nytt. En stor del av handlingen handlar skildrar utredningsgruppens privata angelägenheter. Ursula och Vanja har båda en komplicerad relation till Sebastian och hans arroganta natur. Chefen Torkel provoceras även han av Sebastians beteende, trots att han vanligtvis är lugnet själv. Värst är det för Billy som efter att hans nära vän Jennifer avled har hamnat i en riktigt besvärlig situation. Spelet mellan karaktärerna är skickligt gestaltat och här finns en stor del av bokens behållning. Flera av personerna är allt annat är sympatiska, men de engagerar. Det är näst intill omöjligt att som läsare inte reagera över deras beteende, vilket gör dem både minnesvärda och unika.

Brotten de är satta att utreda kretsar kring brutala överfallsvåldtäkter. Kvinnorna som drabbas får en säck dragen över huvudet och sedan en injektion med sömnmedel. Situationen gör fallet komplicerat. Det faktum att kvinnorna nästan inte hinner uppfatta något av själva händelsen gör det svårt att skapa någon typ av signalement. Tids nog upptäcker mordutredarna dock en tydlig koppling och inser att gärningsmannen är en person som har tagit rättvisan i egna händer och nu är beredd att utdöma straffet för en händelse som ligger några år bakåt i tiden.

En högre rättvisa är en oerhört välskriven kriminalroman där författarduon ser till att få ut det mesta möjliga ur handlingen. Alla detaljer kring dramaturgi och händelsekedja flyter perfekt. Hjorth & Rosenfeldt har skämt bort oss läsare ordentligt genom att leverera några riktiga fullträffar i sina tidiga böcker. En högre rättvisa är inget undantag, men inte heller den starkaste boken i serien. Det är dock oavbrutet skrämmande, innovativt, drivet och aktuellt. Jag ser fram emot den fortsättning som slutet öppnar upp för.

Utgiven av: Norstedts, 2018. 

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg: 4 av 5

20 snabba om hösten

Enligt O presenterade den här enkäten för några veckor sedan, och även om hösten nu i princip är förbi tänker jag att det ändå kan passa bra att göra den denna sista, gråmulna fredagseftermiddag i november. Många av frågorna har trots allt kopplingar även till stundande adventsveckor. Så här kommer mina svar!

Vad väljer du? Tänk snabbt!

höst eller vår? Älskar hösten. Alltid.

snö eller regn? Är egentligen ingen fantast när det gäller snö, men vintertid föredrar jag ändå det ljusa, vita framför regn, kladd och mörker.

glögg eller varm choklad? Dricker egentligen aldrig varm choklad, men choklad är choklad är choklad och det vinner alltid i det långa loppet hos mig.

pepparkakor eller lussekatter? Jag älskar lussekatter och har redan bakat årets första omgång. I år testade jag ett nytt recept och fick till den där härliga kombinationen av saftigt och fluffigt som gör bullarna så läckra. Risken finns att de kommer vara slut långt före jul…

tv-serie eller film? TV-serier är min grej och höstens bästa enligt mig är Vår tid är nu. Filmer som är både två och tre timmar långa frestar på mitt tålamod för mycket.

teater eller musikal? Fantomen på Operan, t ex. Så bra!

deckare eller feelgood? Det är väl ingen som blir förvånad över att jag väljer deckare, men jag läser gärna någon feelgood då och då som omväxling.

pocket eller inbunden? Det är något visst med inbundna böcker.

e-bok eller ljudbok? I höst har jag för första gången lyssnat på några ljudböcker. Det var helt okej, men jag föredrar fortfarande att läsa.

bokmärke eller hundöra? Hundöra låter ju nästintill kriminellt…

en i taget eller slalomläsning? Trots att jag borde koncentrera mig på en i tagen blir det alltid slalomläsning ändå. Jag har slutat kämpa emot.

bibliotek eller bokaffär? Jag älskar att gå in i en bokhandel och se mig omkring.

bokblogg eller booktuber? Rörligt material är inte min grej, varken det jag producerar själv eller det jag väljer att titta på.

instagram eller facebook? Instagram är ett perfekt verktyg för att komplettera bokbloggandet. Jag trivs utmärkt på den plattformen.

På spåret eller Så mycket bättre? På spåret tillhör årets höjdpunkter.

Lady Gaga eller Barbra Streisand? Streisand var nog lite före min tid…

Ingemar Bergman eller Vilhelm Moberg? Jag väljer Moberg eftersom jag vill läsa biografin om hans liv. Bergman är ju också en ikon, men hans ångestladdade demoner kan ibland kännas lite väl påfrestande.

hyacint eller amaryllis? Ingen av dem, för jag nyser ihjäl mig av båda. Men amaryllisar är pampiga blommor.

adventsstjärna eller adventsljusstake? Det beror på var de ska sprida sitt ljus. Jag gillar båda, men låter dem inte trängs i samma fönster.

julböcker eller julmusik? I år svarar jag julböcker eftersom jag har läst flera stycken bra, bl a Brutna ben och brustna hjärtan av Maria Ernestam, Vaxade juveler och brända hjärtan av Ewa Klingberg och 24 goda gärningar av Jenny Fagerlund.

24 goda gärningar av Jenny Fagerlund

9789113083162_200x_24-goda-garningar

Julen är glädjens högtid, men för Emma är det istället en period som väcker tunga minnen till liv. På julafton är det två år sedan hennes man avled efter att ha blivit påkörd av en bil. Emma har svårt att hitta livsglädjen efter hans bortgång och omgivningens försök att muntra upp henne får oftast motsatt effekt. Julhandeln är också en av årets viktigaste försäljningsperioder för inredningsbutiken Emma driver, men när motivationen saknas är det svårt att hålla omsättningen uppe i en bransch där konkurrensen är hård. En kväll hjälper Emma en äldre man hem då Stockholm har bäddats in i ett tjockt snötäcke som gör gatorna svårframkomliga. Initiativet efterlämnar en skön känsla av tillfredställelse och Emma inser att hon mår bra av att hjälpa andra. Det flyttar fokus från hennes egna problem samtidigt som hon får kontakt med andra människor. Hon bestämmer sig för att göra 24 goda gärningar, en varje dag fram till jul, något som kanske kan bli en vändpunkt även i hennes eget liv.

24 goda gärningar är en feelgoodroman som utspelar sig i juletid. Emma är en väldigt trovärdigt tecknad karaktär och jag fastnar nästan direkt för henne och blir intresserad av hennes situation. Hennes liv känns tomt och innehållslöst efter makens död, men ganska snart anar läsaren också att det finns något mer förknippat med händelsen som ger Emma skuldkänslor. Författaren väcker min nyfikenhet och lyckas med att skapa karaktärer som är lätta att lära känna, men som också förmår hålla engagemanget vid liv ända fram till bokens slut. Det finns mer att upptäcka om man skrapar lite på deras yta. Jenny Fagerlund fångar också bilden av hur julen kan bli en väldigt tung och ångestfylld högtid för den som är ensam på ett snyggt sätt.

En julroman måste såklart bjuda på en hel del julstämning och presentbutiken där Emma jobbar står för en stor del av det inslaget. Här är det julskyltning och pysselkvällar, trots att Emma har svårt att engagera sig. Butiksmiljön är charmerande och jag älskar att författaren kan få mig att se hyllorna som är fylld till bredden med vackra saker framför mig. 24 goda gärningar är en bitterljuv läsupplevelse som med stor värme hanterar både sorger och glädjeämnen.

Utgiven av: Norstedts, 2018.

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 4 av 5

En dag i december av Josie Silver

9789113086859_200x_en-dag-i-december

Det är en snöig decemberdag strax före jul när berättelsen om Laurie och Jack börjar. Laurie får plötsligt ögonkontakt med en kille genom bussfönstret och någonting klickar till i henne, men strax därefter är han borta. Hon har ingen aning om vem han är, men trots det kan hon inte sluta drömma om honom. Det går ett helt år och Laurie målar upp olika scenarion om hur de återförenas medan hennes bästa vän Sarah, som hon även delar lägenhet med, ber henne att glömma killen och gå vidare. Trots att hon håller ögonen öppna efter hans ansikte i Londons folkmyller dröjer det innan de ses igen. Då har han hunnit bli tillsammans med Sarah.

Det faktum att Jack och Sarah nu är ett par blir en rejäl kalldusch för Laurie. Hon bestämmer sig för att inte anförtro Sarah att Jack är mannen hon har drömt om. Sannolikheten att han känner igen henne är obefintlig, och Laurie är rädd att ett sådant erkännande bara skulle leda till onödiga konflikter. Istället försöker hon ignorera det faktum att känslorna för Jack hela tiden växer.

Varje år i december återkommer berättelsen till Lauries nyårslöften, de hon avlagt och de hon planerar för nästkommande år. Det blir den röda tråden som ligger till grund för titeln på den här boken, vars handling kretsar kring olycklig kärlek och det hopplösa i att Lauries drömkille är tillsammans med hennes bästa vän. Just det faktum att kärleken komplicerar relationen och väcker förbjudna känslor av avund och svartsjuka gör den till något mer än bara en enkel, romantisk feelgoodberättelse. Lauries situation engagerar och jag vill gärna veta hur hon ska lösa de dilemman hon hamnar i. Samtidigt visar författaren också hur svårt det kan vara att styra sina känslor i en viss riktning och att det inte alltid finns en rationell och enkel väg ut ur dessa knepiga situationer. En dag i december glittrar av snö och romantik på ett sätt som skapar väldigt underhållande läsning.

Boken lämnar mig dock med vissa frågetecken kring författarens berättarstil och teknik. Den första delen av boken andas ganska mycket chic-lit med en lättsam och sorglös ton, men i bokens senare del blir handlingen mer allvarsam och seriös. Det är också den senare delen jag personligen gillar bäst. Twisten som ändrar förutsättningarna är snygg, men sammantaget blir dock intrycket att det är som att läsa två olika böcker i en. Jag hade önskat mig lite mer kontinuitet av författaren.

Utgiven av: Norstedts, 2018. I översättning av: Hanna Svensson. 

Finns hos : BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 3 av 5

Veckans topplista v. 48 – Böcker jag ser fram emot att läsa under vintern

I morse visade termometern nästan 10 minusgrader ute och vintern är därmed här på allvar. Passande nog handlar veckans topplista om vilka böcker vi ser mest fram emot att läsa i vinter. 

 1. Vintereld av Anders de la Motte – ligger överst i min TBR redo att bli december månads första bok.
 2. Pachinko av Min Jin Lee – Boken har ett så otroligt vackert omslag, vilket gör mig extra nyfiken. 
 3. I januari släpps den fjärde boken om Leona, Ur askan i elden av Jenny Rogneby. Den ser jag verkligen fram emot. 
 4. Manhattan Beach av Jennifer Egan är en bok jag hoppas kommer kunna förgylla min vinterläsning.
 5. Sist men inte minst hoppas jag hinna med att läsa Det straff hon förtjänar av Elizabeth George – en riktig tegelsten som kanske kan passa för julhelgens lata dagar. 

Vinnarna av Augustpriset och Årets bästa kriminalroman

November är bokprisernas månad. Igår tillkännagav Svenska Deckarakademin vilken som är årets bästa kriminalroman och det blev en väl värdig vinnare, tycker jag: Silvervägen av Stina Jackson. Bästa översatta kriminalroman blev Darktown av Thomas Mullen, en bok jag ännu inte har läst. 

Ikväll tillkännagavs också vilka böcker som belönas med Augustpriset 2018.

 • Årets skönlitterära bok blev Ædnan av Linnea Axelsson.
 • Årets facklitterära pristagare blev Svälten: Hungeråren som formade Sverige av Magnus Västerbro.
 • Årets barn- och ungdomsbok blev Gropen av Emma Adbåge. 
 • Lilla Augustpriset tilldelas vem beskyddar gudarna? av Linn Spjuth