Blogg

Deckare, Kriminalroman, Recensioner, Recex, Spänningsroman, Thriller

Ensamvarg av Christina Erikson

9789100175726.jpg

Den utredning som kommissarie Elias Svensson och hans kollegor här blir involverade i är en studie i människans värsta sidor. Ungdomar som har kommit till Sverige för att söka skydd undan krig och förtryck tycks ha kommit i klorna på personer som vill utnyttja dem sexuellt och när en styckad kropp hittas står det klart att någon är beredd att gå långt för att sopa igen sina spår. Polisens sakkunniga expert Cornelia Lind håller sakta men säkert på att hämta sig efter händelserna i Din vän Forsete, men hon kämpar fortfarande mot sin man i en uppslitande vårdnadstvist som lockar fram hans mest framträdande drag som psykopat. Ett frågetecken som dock återstår att räta ut är vem Forsete, hennes räddare i nöden, faktiskt är och vart han tog vägen. I Ensamvarg står det nämligen klart att han fortfarande är på fri fot och att han återigen kommer att korsa Elias Svenssons vägar.

I Christina Eriksons andra bok i serien om Forsete plockar hon på ett ledigt och snyggt sätt upp tråden och återintroducerar karaktärer och händelser så det känns som om jag läste Din vän Forsete igår. Påminnelserna om vad som hänt är invävda på ett subtilt och stilfullt sätt, och de fyller sin funktion mycket väl eftersom det förflutna på många sätt fortfarande är aktuellt.

Ensamvarg är en mycket spännande historia om manipulation och diskrepansen mellan människors yttre och inre. Även bakom fagra ord och strukturerade liv kan ondskan lura, likt en ulv i fårakläder. Christina Erikson tecknar både skrämmande och detaljerade porträtt av den typen av människor, men hon har också begåvat sin fiktiva värld med en hämndens ängel i form av Forsete, en hemlighetsfull gestalt som är hård mot de hårda och vars signum är att han berövar sina offer på deras hörntänder. En ensamvarg är han dock inte, han är del av något mycket större. Det enda jag saknar i Christina Eriksons fullödig spänningsroman är svaret på gåtan kring Forsetes uppdrag och identitet. På den punkten håller hon oss på halster och därmed är det är upplagt för en lång och otålig väntan på nästa bok.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+

Annonser
Deckare, Recensioner, Recex, Spänningsroman, Thriller

Den som haver barnen kär av Viktoria Höglund

9789188725417_200x_den-som-haver-barnen-kar

Den som haver barnen kär är en thriller som sätter ljuset på vår allra värsta mardröm; att våra barn ska försvinna eller komma till skada. Personalen på förskolan Kullen i Stockholm gör allt för att hålla koll på barnen som de har ansvar för, men när en liten pojke kommer bort är det den första obehagliga händelsen i en lång rad. Först hoppas man på att hitta pojken och att allt ska vara ett missförstånd, men allteftersom timmarna går och temperaturen i det vintriga Stockholm sjunker sinar hoppet. Men det stannar inte där, för fler barn kommer att försvinna.

Som läsare får vi främst följa Malin Dahl som är psykolog och arbetar med företagshälsovård på den drabbade förskolan. Därmed är det hennes jobb att prata med de anställda och försöka gjuta olja på vågorna, vilket blir svårt för Malin då hon själv blir allt mer involverad i det känsloladdade fallet. Polisens utredningsledare visar sig vara ett gammalt ex och på hemmaplan är relationen just nu i gungning, vilket gör att Malin engagerar sig fullt ut i de försvunna barnen. Hon blir allt mer övertygad om att hon har en viktig funktion att fylla och att hon kanske är den enda som kan se sambandet och förstå de drivkrafter som ligger bakom bortförandena.

Viktoria Höglund tillhör en av årets deckardebutanter och hennes första bok om psykologen Malin Dahl är både nervkittlande och drabbande. Det känns som att Den som haver barnen kär har inspirerats av de psykologiska thrillers med familjerelationer i fokus som det skrivs en hel del av i den engelskspråkiga världen, och Viktoria Höglund lyckas bra med att göra en svensk adaption av konceptet. Det finns ett starkt driv i handlingen och är genomgående både spännande och otäckt, men berättarperspektiven är onödigt många, vilket stundtals får mig att tappa tråden. Det finns dock mycket att imponeras av, inte minst författarens sätt att etablera huvudpersonen Malin Dahl. Viktoria Höglund är ett författarnamn att lägga på minnet.

Utgiven av: Southside Stories, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

Deckare, Recensioner, Recex, Spänningsroman

Dolken från Tunis av Agatha Christie

IMG_20191003_100931.jpg

Den världsberömde detektiven Hercule Poirot har officiellt dragit sig tillbaka och är numera bosatt på landsbygden där han ägnar sig tid åt grönsaksodling och andra vardagliga sysslor, men när en rik dam i byn Kings Abbot dör under mystiska omständigheter och den välborne Roger Ackroyd strax därefter hittas död i sitt låsta arbetsrum kan Poirot inte motstå att ta sig an utredningen av det gåtfulla mordet. Hans slutledningsförmåga går som alltid bortom det uppenbara och de små grå cellerna hjälper honom att lösa det till synes omöjliga fallet. Lösningen finns i de små detaljerna, men det krävs någon som Poirot för att finna sambandet som avslöjar mördarens identitet.

Dolken från Tunis rankas som ett av Agatha Christies mästerverk och har bland annat kallats en av världens bästa kriminalromaner. Hercule Poirot står i centrum, men vid sin sida har han denna gång en landsortsläkare som genom sitt yrke och sin nyfikna syster tycks ha kännedom om allt som försiggår i den lilla byn Kings Abbot. Hur någon kan mörda en man som befinner sig i ett rum som låsts från insidan kan dock inte doktorn förklara, men det kan däremot Poirot. Dolken från Tunis kännetecknas av att den är uppbyggd efter pusseldeckarens klassiska koncept, men det finns också många andra detaljer att studera. Däribland märks den teknik författaren använder för att lura läsaren på avvägar, hennes sätt att rigga ridåer och framförallt metoderna som används för att skapa villospår och teckna karaktärer ur ett specifikt perspektiv. Boken är helt enkelt en ytterst genomtänkt och välskriven mordgåta där den sanna deckardrottningen Agatha Christie visar prov på en genial berättarteknik. Det är inte för inte som Dolken från Tunis räknas som banbrytande inom spänningslitteraturen.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2019. I översättning av: Gudrun Ullman. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5