Veckans topplista v.17 – Rosa omslag

20181204_223032_0000.png

 

Det är tisdag men för de flesta av oss känns det nog som måndag efter långhelgen. Alltså behöver vi ett lätt tema för veckans topplista – de snyggaste rosa bokomslagen ni har i er bokhylla blir dagens övning.

 

Annonser

Vilka böcker blir nominerade till Årets bok 2019?

åb_guld_undertext_2019-400x615

Snart får vi äntligen veta vilka böcker som är årets nominerade till läsarnas eget pris: Årets bok 2019. På onsdag den 24 april tillkännages det vilka 12 titlar det rör sig om och sedan påbörjas omröstningen som kommer att pågå under hela sommaren. Så här ser kriterierna ut för nomineringarna:

  • Hög språklig kvalitet
  • Väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö
  • Tilltala en bred läsekrets
  • Svenskt och utländsk skönlitteratur
  • Utgiven på svenska under maj 2018 – april 2019

 

Vilka böcker tror jag kommer nomineras till Årets bok 2019?

Konkurrensen är hård, men här är 12 böcker som jag tror är starka kandidater till att nomineras. Vissa känner jag mig säkrare på än andra, t ex Folk med ångest, En helt vanlig familj, Silvervägen och Små eldar överallt. Jag hoppas att nomineringarna bjuder på några överraskningar förutom bästsäljarna från de stora förlagen, men vilka det blir är svårt att gissa. Det återstår att se om jag lyckas pricka någon bok rätt 😉

Påfågelsommar av Hannah Richell

9789137153612_200x_pafagelsommar

När Maggie återvänder till familjens gods i England är det med blandade känslor. Hon vet att hennes sätt att lämna den lilla byn vind för våg inte togs väl emot bland vänner och bekanta. Väl på plats hemma besannas hennes farhågor. Skvallret om varför hon lämnade byn har inte klingat av utan surrar fortfarande runt, runt likt en bisvärm. Hennes stora stöd i livet, farmodern Lillian, är dessutom illa däran. Åldern börjar ta ut sin rätt och hennes förmåga att sköta godset är inte vad den har varit. Tvärtom börjar huset bli förfallet och de ekonomiska tillgångarna räcker inte längre till för underhållet. Men Lillian Oberon verkar obekymrad. I tankarna befinner hon sig en varm sommar drygt 60 år tillbaka i tiden. På den tiden var huset praktfullt och i parken vandrade påfåglar som höll Lillian vaken om nätterna med sina kusliga skrik. Den sommaren kom att förändra allt på ett sätt som ger återklang även i nutid.

Påfågelsommar är en berättelse som utspelar sig i två tider och skildrar två kvinnoliv med stark anknytning till varandra. Det är en roman som har allt; dramatik, kärlek och svek blandas på ett oemotståndligt sätt. Atmosfären är stundtals så tät att du nästan kan ta på den och Hannah Richell visar vilken mästare hon är på att gestalta både miljöer och karaktärer. Hon lyckas fullt ut med att få läsaren att känna sig närvarande och hon tar hjälp av alla sinnen. Dofter, ljud och känslomässiga förnimmelser gör att du kan ana dig till Lillians och Maggies tillvaro.

När det gäller själva handlingen bygger författaren upp ett spänningsmoment som gör boken svår att släppa. Du vill helt enkelt veta hur det ska gå, för vad var det egentligen som hände den där sommaren på 1950-talet och varför har Maggie rest utomlands så brådstörtat? Bit för bit växer helhetsbilden fram och Hannah Richell lyckas servera lagom mycket information i små nätta portioner som väcker aptit på mer snarare än att mätta. Det jag uppskattar allra mest med Påfågelsommar är att det inte är en fluffig, bekymmersfri kärlekshistoria. Det är istället en komplex berättelse som rymmer ett stort mörker och ett tänkvärt budskap kring kvinnors roller både då och nu. Påfågelsommar är helt enkelt en riktig fullträff av en mycket begåvad författare.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2019. I översättning av Lisbet Holst.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5 

Brudslöjan av Kamilla Oresvärd

 

Brudslöjan-664x1024

Brudslöjan är den första delen i en ny serie spänningsromaner som utspelar sig i trakterna kring det lilla samhället Vargön utanför Vänersborg. I huvudrollen hittar vi Mona Schiller, en rik och viljestark kvinna som nyligen har återvänt till sina hemtrakter i Västergötland. När en ung kvinna hittas mördad i anslutning till vattenfallet Brudslöjan är det ingen slump, hon gifte sig dagen innan, men nu är hon av oklara skäl död. Mona Schillers son är en av dem som ansvarar för mordutredningen. Mona har dock en bakgrund som domare och advokat och när hon får en förfrågan om att inleda en privat utredning av fallet väcks en tanke kring att starta en karriär som juridisk konsult, något måste hon ju trots allt fylla dagarna med. Initiativet uppskattas inte av sonen, men Mona går som alltid sin egen väg. Hennes frågor och efterforskningar tar henne till de mest oväntade platser och det visar snart att Vargön ruvar på mörka hemligheter under den fridfulla ytan.

Kamilla Oresvärd har tidigare skrivit tre böcker om Göteborgspolisen och Stina Seger, men tar nu steget ut i glesbygden och väljer att introducera nya karaktärer och miljöer. Vargön är en liten naturskön ort vid Vänern och författaren beskriver  platserna mycket noggrant. Hon fångar många aspekter och får läsaren att se naturens skönhet och brutalitet på ett sätt som höjer berättelsen. En sekunden är skogen och vattendragen mjuka, inbjudande och glittrande i det varma solskenet. I nästa scen är de istället en symbol för mörker och ensamhet, atmosfären blir tät och förstärker den hotfulla och mystiska stämning som kännetecknar boken i stort. Själva intrigen känns dock en aning ordinär. Det är en spännande historia, men den är inte unik i sitt slag.

Mona Schiller är en intressant karaktär att läsa om och jag kan mycket väl tänka mig att följa henne i fler böcker. Hon är en mogen kvinna med vuxna barn och hennes ekonomi gör henne i princip sett oberoende. Hon är van att få som hon vill, på gott och ont. Framförallt är Mona Schiller en karaktär vars livserfarenhet förstärker intrycket av att hennes iakttagelser är relevanta. Hon har sett tillräckligt mycket för att kunna ana sig till när någon ljuger eller utelämnar en del av sanningen. Hon kan helt enkelt läsa människor och för en karaktär som ska inta detektivens roll utan att vara polis, journalist, etcetera, är det en värdefull egenskap som ökar hennes trovärdighet. Men Mona Schiller bär också på hemligheter, så mycket förstår jag redan nu. Exakt vad hon själv har i bagaget misstänker jag att vi får veta mer om i kommande böcker. Serien om Vargön börjar lovande och har alla förutsättningar att kunna växa till något riktigt bra.

Läs mer om Kamilla Oresvärd här.

Utgiven av: Bokfabriken, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

Med ont fördrivas av Anna Tell

9789146235439_200x_med-ont-fordrivas

Det har gått två år sedan händelserna i Fyra dagar i Kabul där Amanda Lunds färdigheter som förhandlare sattes på prov i ett kidnappningsdrama. Hon har hunnit bli mamma till tvillingar och har just återgått i tjänst vid Nationella insatsstyrkan när det är dags igen, en svensk polis som stationerats i Kosovo är försvunnen och misstänks ha blivit kidnappad. Som den expert på gisslandraman och förhandlingslägen Amanda Lund är skickas hon till Balkan för att på plats försöka få sin kollega fri. Väl framme i Pristina visar sig fallet mer komplicerat än Amanda har väntat sig, korruption och kollegor som spelar efter egna regler gör att hennes arbete sker i motvind.

Precis som i debuten Fyra dagar i Kabul bjuder Anna Tell på en annorlunda spänningsroman som tar oss med ut i Europa. Skildringarna av Amanda Lunds arbete känns solida och trovärdiga. Författarens egna yrkeserfarenheter bidrar till att ge boken en realistisk atmosfär som präglas av lugn och noggranna överväganden snarare än actionscener där poliser handlar på intuition och fattar överilade beslut, vilket inte är ovanligt i fiktiva polisromaner. Det känns lugnt och tryggt att följa Amanda Lund, men spänningen finns samtidigt där och gör att jag ivrigt läser vidare för att få se vilka motiv som ligger bakom kidnappningen och hur berättelsens olika trådar vävs samman. Med ont fördrivas är ett utmärkt val för den som vill ha en verklighetstrogen spänningsroman med nerv.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5