Uncategorized

Crimetime med Malin Persson Giolito

243285.jpg

Foto: Anna-Lena Ahlström – Från Wahlström & Widstrand

Malin Persson Giolito är aktuell med sommarens kanske mest uppmärksammade bok inom spänningsgenren: rättegångsthrillern Störst av allt. Det är en omtumlande berättelse om Maja som står inför rätta efter en skolskjutning i Djursholm, och författaren använder både sina yrkeskunskaper som advokat för att reflektera kring dömande, såväl rättsligt som etiskt, men visar också att hon är en skarpsynt iakttagare av mänskliga känslor och beteenden. Störst av allt omtalas redan som en av 2016 års allra bästa böcker. Till vardags bor Malin Persson Giolito i Bryssel men den här veckan är det på Crimetime-festivalen i Visby man hittar henne.


Hallå Malin Persson Giolito, författare till den uppmärksammade rättegångsthrillern Störst av allt.  Hur känns det att åka till Gotland för att möta läsarna på Crimetime – festivalen och vad ser du fram emot allra mest under dagarna i Visby?

Det känns mycket bra. Jag tycker att hela mitt program känns väldigt spännande. Inte bara torsdagens skrivarskola, där jag ska få prata om berättarperspektiv i kriminalgenren och mitt seminarium med Jens Lapidus, Viveca Sten och Joakim Zander då vi ska prata om hur vi använder våra juristkunskaper i vårt skrivande, utan också mitt fredagsmöte med Sharon Bolton och samtalet om Deckarhjältinnor med Helena von Zweigbergk och Emilie Schepp.  För att inte tala om att jag bli intervjuad av Kerstin Wixe på lördagen kl 15.15 i Donners Eventhall. Kanske slår det allt? Att få prata om sig själv tillsammans med en av Sveriges bästa moderatorer, det är svårslaget. Dessutom ska jag få gå på filmpremiär. TV4 ska premiärvisa filmatiseringarna av min kompis Åsa Larssons böcker om Rebecka Martinsson. Och SVT ska premiärvisa den fransk-svenska serien Midnattssol som är skapad och regisserad av mina barndomskompisar Björn Stein och Måns Mårlind. Väldigt roligt ska det bli alltsammans.

Hur fick du idén till att skriva just en rättegångsthriller och var det självklart att huvudpersonen skulle vara en ung tjej?

Jag har velat skriva rättegångsdrama sedan jag började fundera på min andra bok. Och ja, det var ganska självklart att Maja skulle vara huvudperson. Hon är grunden, fundamentet, till hela historien. Utan henne hade det inte blivit något. 

Störst av allt är din fjärde bok och i allihop har frågor kring skuld och dömande varit centrala. Känner du dig säkrare i din roll som författare nu än nu du var debutant eller är nerverna de samma? Blir det lättare att hitta sin ”stil” ju mer man skriver?

Jag tycker att jag har utvecklats som författare. Varje bok har varit bättre än den föregående. Men nerverna försvinner inte. Man blir bara nervös för andra saker.

Du är ju inte den enda författaren i familjen, din far Leif GW Persson toppar ständigt listorna över Sveriges mest lästa deckarförfattare. Hur känns det? 

Det känns bra, jag är stolt över min pappa.

Tävlar ni? 🙂 Har du någon gång varit orolig för att bli jämförd och att inte dina böcker ska bli bedömda på egna meriter pga ert släktskap?

Nej, jag tävlar inte med honom. Det är en dum idé att försöka tävla i berättande. Man kommer alltid att känna sig som en förlorare, oavsett hur man mäter eller vem som kollar klockan. Även om det inte skulle finnas någon annan som springer snabbare än du kan du vara säker på att det finns någon jävel som hoppar högre.  

Jag tror att alla skapande människor oroar sig för det i någon mening. Och jag tror också att vi alla känner oss missförstådda och oförtjänt avfärdade ibland. Så ja, det är jag definitivt orolig för. Ibland med rätta, skulle jag vilja påstå. Han har stora skor min pappa. Och även om jag föredrar mina egna högklackade vill de allra flesta jag träffar i författarsammanhang hellre prata med mig om ”Leif GW” än de vill diskutera mina böcker. Men det finns många bevis på motsatsen också, så för det mesta är jag glad och nöjd och känner mig helt normalt missförstådd.

Till vardags bor och jobbar du i Bryssel. Har din syn på Sverige förändrats på något vis genom att du är bosatt utomlands och vad av det svenska saknar du mest när du är i Belgien?

Det är svårt för mig att veta hur det har påverkat mig, men ATT det har påverkat mig är helt klart. Jag inbillar mig att det är bra för mitt betraktande, att jag befinner mig lite på avstånd. Det jag saknar mest när jag är hemma i Belgien är att det är så långt till mamma, pappa, syrran och alla gamla kompisar. Men jag är i Sverige såpass ofta att det är hanterbart.

Slutligen, har du några nya romanprojekt på lut och vad i arbetet med att skriva en bok tycker du allra bäst om?

Bäst i skrivarprocessen är det skede jag befinner mig i just nu: många idéer, allt är fortfarande möjligt och fantasin får leva fritt medan jag ligger på soffan och läser böcker andra har skrivit.

 

9789146232414_200_storst-av-allt

Om Störst av allt:

 Störst av allt är en bok som förtjänar att diskuteras. Malin Persson Giolito har med den här boken definitivt bevisat att hon tillhör en av de skarpaste svenska författarna just nu.”

Lottens bokblogg

Störst av allt är troligen den bästa rättegångsskildring jag läst, men det är inte bara en sådan. Det är också en berättelse om kärlek och bristen därpå, om makt och om vanmakt.”

Enligt O

”Det är trots allt en rättegångsthriller och (igen utan att ha särskilda kunskaper om hur en rättegång egentligen går till) så lotsas jag genom hela processen genom Majas ögon och jag känner mig märkvärdigt intresserad av de juridiska krumbukterna och maktspelet som utspelar sig också där. Det är ju trots allt så att ingen ska dömas på förhand, alla är oskyldiga tills det bevisats motsatsen och det är den processen som gör den här boken ovanligt bra. Så bra att den nog får utropas till sommarens bok!”

Och dagarna går…

Tidigare utgivet av Malin Persson Giolito:

Annonser

4 reaktioner till “Crimetime med Malin Persson Giolito

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s