Favorit i repris: 2x Sharon Bolton!

I dagarna är en av mina favoritförfattare alla kategorier Sharon Bolton aktuell för Sverigebesök på deckarfestivalen Crimetime Gotland. Samtidigt kommer också hennes senaste bok Daisy i kedjor på svenska. Idag väljer jag dock att fokusera på två av hennes tidigare böcker, Små svarta lögner som nyligen blivit storpocket och Odödlig, min favorit bland böckerna om Lacey Flint.

Sharon Bolton

Foto: Michael Webberley – Från Modernista.se


Små svarta lögner av Sharon Bolton

9789176454190_200x_sma-svarta-logner

Efter att ha nått stora framgångar på den svenska deckarmarknaden med serien om Lacey Flint och två fristående böcker är nu Sharon (S J) Bolton aktuell med sin sjunde bok på svenska. Den har nominerats till en av årets bästa översatta deckare av Svenska Deckarakademin och hyllats på en rad andra håll. Mina förväntningar inför läsningen var minst sagt höga.

Handlingen utspelar sig på Falklandsöarna och berättarperspektivet är fördelat mellan tre olika huvudpersoner. Catrin, Callum och Rachel. En gång var Catrin och Rachel bästa vänner, men det var innan Rachel orsakade Catrins två små söners död. En blandning av vårdslöshet och olycka vände uppochned på tillvaron för dem båda, och de är också båda två skuggor av sitt forna jag. Catrin plågas av sorgen, Rachel av skulden. Callum är en före detta soldat som kom till öarna i samband med Falklandskriget, och hans hjärta tillhör Catrin, som dock verkar oemottaglig för den typen av känslor. När en liten pojke försvinner spårlöst är han bara en i raden. Somliga tror att det är Catrin som har gått över gränsen i sin sorg. När så även Rachels yngste son försvinner tror hela samhället att Catrin har tagit hämnd. Men sanningen är långtifrån självklar, tvärt om visar det sig att lögnerna duggar tätt.

Sharon Bolton bjuder ännu en gång på ett nervkittlande psykologiskt drama som visar att hon verkligen är en av vår samtids skickligaste kriminalförfattare. Tempot är en aning långsammare än i böckerna om Lacey Flint, men obehaget knappast mindre. Att samma berättelse skildras ur tre olika perspektiv kan lätt bli upprepande, men Bolton klarar balansgången med finess.

Över hela berättelsen vilar ett ogenomträngligt mörker. Tragedierna som utspelat sig i det lilla öriket längst ned vid Argentinas sydspets bäddar in läsaren som i svart bomull. Miljöerna är galant beskrivna, och fungerar också väl som fond åt det drama vi får ta del av.

Sharon Bolton fortsätter att vara en av mina absoluta favoritförfattare. Men det är någonting som gör att Små svara lögner trots sitt mästerliga utförande inte fångar mig på ett känslomässigt plan lika starkt som böckerna om Lacey Flint. Det är det enda som står i vägen för att jag ska ge boken mitt högsta betyg. Jag måste ändå säga att det är en av höstens bästa böcker. Slutet av boken är bland det mest rafflande och oväntade man kan läsa och lämnar verkligen ingen besviken.

Stort tack till Modernista för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4++ av 5


 

Odödlig av Sharon Bolton

9789174996241_200_ododlig_pocket

Detta är den tredje boken om Lacey Flint och hon är sjukskriven efter den förra utredningen (se boken Livrädd). Fokus kommer därför att ligga mer på hennes kollegor Mark Joesbury och Dana Tulloch. De har  nämligen fått en serie otäcka mord på halsen. Offren är unga pojkar som alla har hittats med halsen avskuren. Något blod finns det dock inte några spår av och snart börjar rykten cirkulera att det är en modern vampyr som härjar i London. Termen klinisk vampyrism existerar nämligen enligt experterna, men kretsar främst kring att personen i fråga är besatt av blod. Samtidigt finns det teorier om att pojkarna dödas innan de kommit i puberteten av någon som vill bevara dem i deras ungdom.

Samtidigt får vi också följa ett gäng ungar som håller till på Londons gator och stundtals kommer obehagligt nära sanningen i sin jakt på spänning. Den mest framträdande av dem är Barney, som råkar bo granne med Lacey Flint, och då han gör en rad upptäckter som kan indikera vem mördaren är vänder han sig till Lacey som på så sätt blir inblandad. Figurerar i ungdomsgänget gör även Mark Joesburys son, och frågan är vad Lacey är beredd att göra om någon av dem råkar i knipa.

Sharon J Bolton lyckas återigen visa att hon är en av Englands bästa kriminalförfattare. Spänningen hålls vid liv från första till sista sidan och Odödlig är en bok som är svår att inte sträckläsa. Hon beskriver London och Themsen efter mörkrets inbrott med vetskapen att en brutal mördare kan lura i närmaste buskage på ett sånt sätt att man får rysningar och nästan känner sig som om man vore på plats. Jag tycker till och med bättre om denna bok är den förra, Livrädd, och då gav jag den ändå toppbetyg.

Men visst blir det en smula groteskt ibland och kanske lite för bra för att vara verklighetstroget. Men det gör ingenting, för Sharon J Bolton lyckas övertyga mig och det är det viktigaste. En mycket bra deckare som jag verkligen kan rekommendera, det är vad Odödlig är.

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5


 

Annonser

2 thoughts on “Favorit i repris: 2x Sharon Bolton!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.