Crimetime med Granbom & Erikson

uywvx2tax6b6ww6dfsga

Bild från Hoi förlag

Vad händer egentligen när två kreativa hjärnor möts och får idén att skriva en deckare tillsammans? En annorlunda sådan med en huvudperson som är begravningsentreprenör istället för polis? Det var precis vad som hände när författarna Christina Granbom och Thomas Erikson möttes på Bokmässan 2014. Ett år senare fanns resultatet tryckt och klart till försäljning: Av jord är du kommen blev bokens titel.

Thomas Erikson har tidigare skrivit den framgångsrika thrillerserien om beteendevetaren Alex King och jobbar också till vardags med dessa frågor i form av en konsultverksamhet som hjälper organisationer med beteendehantering. Christina Granbom har skrivit två deckare om Mildred Carlesten som båda utspelar sig i Kungsör med omgivningar. Hon har tidigare jobbat som bland annat operationssjuksköterska, numera är det marknadsföring och försäljning som gäller. Mer om författarna finns att läsa på deras hemsida och hos Crimetime Gotland.

Här finns min recension av Av jord är du kommen.

AV-JORD-OMSL-HOI-web1-300x467


Hallå där Christina Granbom och Thomas Erikson, författarduon bakom Av jord är du kommen. Hur känns det att åka till Visby för Crimetime Gotland och vilka event på festivalen kommer ni att delta i?

Hej där Johanna. Det känns helt fantastiskt att få delta på ett event som Crimetime. Vi har några punkter som är bokade. På torsdagen kommer vi att prata om research tillsammans med Anders de la Motte och Emelie Schepp, signering och sedan ska vi prata psykopater tillsammans med Dag Öhrlund. Psykopater är lite av vår grej just nu så att få prata om det på scenen känns extra roligt. På lördagen ska vi sedan prata med paret Börjlind om hur det är att skriva fyrhändigt. Utöver detta kommer vi att gå på så mycket föredrag vi bara hinner. Det är en otrolig möjlighet för oss som skriver krim att kunna höra på så många fantastiska författare så här. 

Ni träffades på bokmässan 2014 och bestämde er för att börja skriva tillsammans. Berätta hur det gick till!

Ja det var en lustig slump att vi lanserade varsin bok i samma monter. Vi började prata med varandra och märkte att vi tänkte väldigt lika. Under en kort stund hörde vi något i en högtalare eller liknande som gav oss en lite annorlunda ide. Det fick oss att titta på varandra och säga: Det där har ingen gjort förut. Sedan började vi diskutera om vi verkligen skulle klara av att göra det tillsammans. Ingen av oss hade skrivit med någon annan tidigare. En månad efter att vi träffats på bokmässan sågs vi igen och bestämde oss för att testa. Det ena ledde till det andra och ett år senare var första boken på plats på bokmässan 2015. 

Av jord är du kommen skiljer sig en aning från andra deckare då det är en begravningsentreprenör vid namn Rita som är huvudpersonen. Hur kläcktes den idén och vad har varit det lättaste respektive svåraste med att skriva om någon med det yrket i spänningsromanens form?

Idén fick vi som sagt på mässan 2014 och det var av något vi hörde som fick oss att associera till en begravningsentreprenör som gör vad hon måste för att överleva. Jag (Christina) älskar research och fick hjälp av en lokal begravningsentreprenör för att få in känslan av jobbet. Det svåra var att hålla det på en nivå som inte upplevdes respektlös. Det lättaste var nog samarbetet. Det blev så mycket lättare och roligare att skriva tillsammans med någon. 

Ni har ju båda skrivit deckare var och en för sig förut. Berätta vad ni tycker är den största skillnaden med att skriva tillsammans med någon annan! Saknar någon av er ibland rätten att bestämma alla detaljer själv?

Vi ser nog bara fördelar med att skriva ihop. Nu lever vi ihop som ett par sedan en tid tillbaka också så det kanske skulle vara annorlunda om vi bara var kollegor, men vi tycker båda att det är en ynnest att få arbeta ihop så här. Att hela tiden kunna bolla idéer med den andre och få feedback på det man skrivit. Dessutom skriver vi var och en för sig parallellt, så det har vi inte gett upp.

Slutligen, hur ser framtiden ut? Har ni fler böcker på gång tillsammans eller var och en för sig?

Oj! Vi har nog lite för mycket på gång. Vi har manus klart till uppföljaren av Av jord är du kommen men vi skriver också på annat. Bland annat har vi skrivit klart ett första råmanus till en ny serie. Thomas skriver bland annat på en uppföljare till Omgiven av idioter och jag skriver på en bok om vad som verkligen gäller kring barn vid skilsmässor.


 Christina Granboms böcker:

Thomas Eriksons böcker:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.