Uncategorized

Var du än är av Jax Miller

9789174615500_200_var-du-an-ar

Freedom Oliver är en sliten men tuff kvinna. Hennes liv har bjudit på svåra utmaningar, inte minst när hon stod anklagad för mordet på sin man och i fängelset födde en dotter. Efter det har Freedom levt under vittnesskydd, men tiden kommer ikapp henne då dottern Rebekha som uppfostrats i en strängt religiös familj försvinner. Detta får Freedom att bege sig till Kentucky för att försöka finna dottern, men hon är inte den enda som letar. Även Rebekhas äldre bror, den religiösa församling hon uppfostrats i och faderns familj Delaney som är ute efter hämnd följer i den unga kvinnans fotspår. Frågan är vem som hittar henne först och vem som egentligen är farligast.

Jax Millers thrillerdebut är en sällsynt hårdkokt och brutal historia. Freedom Oliver är en kvinna som verkligen har råkat illa ut i livet, och det har satt sina spår. Hon präglas av en uppgivenhet som få ting kan bota, men kärleken till hennes bortadopterade barn är trots allt en stark drivkraft. När hon inser att dottern är i fara kan ingenting stoppa henne från att försöka skynda till hennes undsättning.

Tempot i boken är högt, om än en smula paniskt. Det är många karaktärer inblandade och inte många av dem är särskilt trevliga figurer. Allra minst familjen Delaney som utgör ett skräckexempel på en våldsam missbrukarfamilj med en sinnesrubbad mor som ledare över en skara kriminella söner. Men också den tillvaro i vilken Rebekha har vuxit upp, gömd i en sektliknande religiös församling med stränga påbud om hur medlemmarna ska uppträda, skrämmer.

Var du än är är en rafflande och intressant debut, men jag fastnar aldrig riktigt för den. Kanske är det för att den innehåller så många dimensioner av mörker och desperation att det nästan medför en kvävande effekt. Boken är trots allt riktigt spännande och läsvärd, och man kan inte vara säker på att veta hur det ligger till förrän på sista sidan.

Utgiven av: Lind & Co, 2016. I översättning av: Ulla Danielsson

Boken kan köpas hos Adlibris och Bokus

Betyg 3 av 5

Annonser

5 reaktioner till “Var du än är av Jax Miller”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.