Uncategorized

Albions dotter av Ilka Tampke

9789137145334_200_albions-dotter

Det är år 43 e. Kr. och romarna är på väg att invadera Britannien när vi får följa med till det keltiska riket Caer Cad. Här lever Ailia, men hon är en av de utstötta då hon är föräldralös och ingen vet vem hennes mor är. Samhället styrs på ett hierarkiskt vis, och en människa tilldelas hudtotem efter var hon befinner sig i detta system. Som hittebarn saknar Ailia hudtotem, och därmed även de flesta rättigheter som finns i det keltiska riket. Ändå visar det sig snart att hon har gåvor som de vise i riket länge väntat på att någon skall födas med. I en tid då det romerska hotet är överhängande behöver de någon som Ailia; orädd, klok och välsignad av gudarna.

Albions dotter är den australiensiska författaren Ilka Tampkes debutroman, och det är en både brutal och vacker värld som skildras. Det forntida Britannien styrdes av olika stammar med en tro på magi och druider, liksom i den nordiska asatron förekom offer och riter. Egentligen vet vi antagligen ganska lite om den världen. Som så ofta skrevs historien av segrarna: det administrativt högre utvecklade Romarriket, och det är deras syn av barbarerna i norr som levt vidare. Kanske gör det egentligen bara temat för den här boken mer intressant, och att tolkningarna kan bli friare. Ilka Tampke har valt att skildra en ung flicka som går mot strömmen trots hennes sociala rang, och det är ett tidlöst litterärt upplägg förlagt till en spännande historisk epok. Ailia går sin egen väg i sökandet efter vem som egentligen var hennes mor och vilket hennes rätta hudtotem borde vara, hon förälskar sig i en man som samhället säger är en omöjlighet och avvisar i gengäld en ädling som varje tacksam kvinna borde ha sagt ja till.

Mycket i den här boken kretsar kring kelternas tro, och magin är ständigt närvarande. De söker efter tecken på hur de ska rädda sitt land undan faran i form av romarna, och ber till gudarna om beskydd. Det finns ingen pardon i Caer Cad, väljer du fel eller begår en orätt kan du få betala med ditt liv. Ailia lever med andra ord farligt. Jag tycker Ilka Tampke har lyckats väl med sitt fiktiva porträtt av en keltisk kvinna, men jag tycker också att boken haltar lite. Referenserna till de religiösa inslag som styr samhället blir lite många och upprepande, och handlingen i boken kunde ha varit lite mera konkret. Ändå tror jag att många läsare kommer att uppskatta den här berättelsen fylld av trolldom, magi och  omöjlig kärlek.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2016 I översättning av: Örjan Sjögren.

Boken kan köpas hos Bokus och Adlibris

Betyg 3 av 5 

Annonser

En reaktion till “Albions dotter av Ilka Tampke”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.