Uncategorized

Favorit nr 2: En mörderska bland oss

2014 läste jag En mörderska bland oss. Det var en av årets starkaste läsupplevelser, och nu är den återigen aktuell som radioföljetong i SR P1 under sommaren. Jag tycker absolut att ni ska passa på att lyssna på den här berättelsen om ni inte redan läst den! Efter sommarens framgångar i fotbolls-EM har ju också Island varit ett land lika hett som dess vulkaner, och eftersom boken utspelar sig där kanske även det kan vara ett skäl som lockar till läsning.


Island, tidigt 1800-tal. Agnes är anklagad för mordet på sin husbonde tillsammans med gårdens andra piga Sigga och drängen från gården bredvid. Hon döms till döden, men det vanliga förfarandet, att dödsdomen verkställs i Köpenhamn, anses överflödigt för en simpel mörderska. Resan till huvudstaden i det danska välde som Island tillhör kostar, och istället ska avrättningen ske på Island. Men fram till dess måste Agnes hållas i fängsligt förvar, och det beslutas att hon ska inhysas hos fjärdingsmannen Jon och hans familj.

Till en början är avståndstagandet stort, framförallt döttrarna i huset skyr Agnes som pesten. Frun i huset ser det som ett nödvändigt ont och är fast besluten att hålla Agnes i strama tyglar. Hon ska minsann få arbeta för allt det besvär hon ställer till med och alla nyfikna grannar som nu vallfärdar för att få se mörderskan. Men så får Agnes tillfälle att visa prov på sina medicinska färdigheter, samtidigt som familjen inte kan låta bli att höra hennes livs berättelse då hon talar med sin själasörjare i den trånga bostaden. De finner allt mer sympati med Agnes och hennes öde. Och frågan är vem som verkligen dödade Natan Ketilsson. Är Agnes skyldig eller är hon bara en vanlig kvinna som skrämmer sin omgivning genom att kunna tänka själv och hysa åsikter som inget vettigt fruntimmer borde?

Hannah Kent nominerades tidigare i år till The Orange Prize för En mörderska bland oss, eller Burial Rites som romanen heter i original. Jag kan mycket väl förstå varför, för det är en stark roman. Den som vanligen skyr historiska romaner kanske finner tiden den utspelar sig i en smula avskräckande. Men En mörderska bland oss bygger främst på de karga isländska miljöerna och den psykologiska spänningen mellan en vanlig familj och en hatad och bespottad kvinna. Historiens vingslag finns där i bakgrunden, boken lär baseras på verkliga händelser. Men man behöver verkligen inte ha några historiska kunskaper eller intressen för att ha behållning av En mörderska bland oss, intresse för en bra roman räcker fullt ut.

Jag tycker om att läsa om de isländska miljöerna, och Hannah Kent lyckas fånga en karghet även i språket som rimmar mycket väl med hela denna berättelse. Om jag får likna den vid någon annan bok, eller kanske snarare spå om vilka läsare som skulle uppskatta En mörderska bland oss, kommer jag att tänka på Vägen mot bålberget av Thérèse Söderlind.

Stort tack till Damm förlag för recensionsexemplaret!

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

Betyg 4 av 5

9789175370415_200_en-morderska-bland-oss

Annonser

10 reaktioner till “Favorit nr 2: En mörderska bland oss”

  1. Detta är en bok som jag blivit mer och mer nyfiken på. Jag brukar inte lyssna på böcker, men jag blir faktiskt intresserad av att lyssna på den. Och Islands framgångar i EM gör ju inte lusten mindre heller… 🙂

  2. Jag gillar historiska romaner, och utspelar de sig på Island är det ett extra plus, med den natur och den livsinställning man antagligen måste ha haft (och kanske har) för att klara väder, vind och enslighet. Jag tycker att det låter som en väldigt bra bok. Vad skulle ha behövts för att den skulle ha fått 5/5 av dig?

  3. Som ”blandspråkig” finländare händer det någon gång att jag lyssnar på svensk radio. Nu i sommar råkade jag under några bilresor längs med finska västkusten (svensk radio hörs rätt bra där) få in En mörderska bland oss. Blev så fascinerad att jag sökte upp den på webben och lyssnade genom alla avsnitt. Riktigt bra faktiskt,
    Som tips till er som gillar historiska romaner känner jag en plikt att nämna Jarl Hemmers En man och hans samvete. Största behållningen har man nog om man har åtminstone grundläggande kunskaper i Finlands frihetskrig 1918 och följderna av detta. Skulle man sakna den förutsättningen men gillar genren så rekommenderar jag den i varje fall. En man och hans samvete utgavs första gången 1931 och många böcker har skrivits sedan dess. Dock har jag ännu inte hittat någon jag funnit bättre. 🙂

  4. Håller med om att det är en av dom häftigaste ljudböcker jag lyssnat på, det psykologiska dramat samt en isländsk beskrivning av miljön , boendet och människorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.