Uncategorized

En studie i blod av Bonnie MacBird

9789146230151_200x_silverapostlarna

Från förlagets hemsida: London, en snöig decemberdag år 1888. Doktor Watson nås av ett brådskande meddelande: hans gode vän och kompanjon, den världsberömde detektiven Sherlock Holmes, har fallit tillbaka i sitt kokainberoende. Det ser mörkt ut för Holmes och inget kan få honom på bättre tankar – tills han en dag får ett mystiskt brev från Paris. Det är den franska kabaréstjärna mademoiselle La Victoire som förtvivlat vädjar om hjälp. Hennes son är försvunnen.  

Tillsammans med Watson skyndar sig detektiven till Paris. Där upptäcker han att pojkens försvinnande bara är toppen av ett isberg. Under ytan döljer sig en väv av intrikata mord och brutala lögner. Nu måste Watson och Holmes hitta pojken och samtidigt sätta stopp för den bestialiske mördaren. Frågan är bara: Kommer de hinna i tid, innan fler offer skördas? Och kommer mademoiselle La Victoire få se sin son igen?


 

Sherlock Holmes, den kanske främste detektiven av dem alla, är tillbaka. Bonnie MacBird spinner vidare på Sir Arthur Conan Doyles klassiska karaktär och låter återigen hans vapendragare Doktor Watson fatta pennan och berätta om Sherlocks äventyr. Och hon gör det bra. Den viktorianska tidsandan är väl skildrad och tonen i språket känns bekant från originalberättelserna. För när man väljer att skriva en fortsättning på någon annans verk är det viktigt att hitta känslan som finns i dessa, men samtidigt skapa sitt eget. Det är ett konststycke som jag tycker Bonnie MacBird lyckas med.

Sherlock Holmes är sig lik. Han är obstinat, egensinnig och genial. Det finns också ett humoristiskt drag i berättelsen då Sherlock kan dyka upp på de mest skilda platser och under de mest ordinära omständigheter. Tempot i boken är högt, och det är kanske också problemet, för det blir en liten aning rörigt tycker jag. Ibland tappar jag nästan tråden, letar Sherlock efter antika konstföremål, försvunna barn eller mördare? Eller allt på samma gång? Inte förrän sista sidan får jag klarhet i det. Men ändå är det alltid ett mycket kärt återseende att läsa om Sherlock Holmes och Doktor Watson.

Utgiven av: HarperCollins Nordic, 2016. I översättning av: Ingmari Bergquist.

Finns att köpa hos Bokus, Adlibris och HarperCollins.

Betyg 3+ av 5

Annonser

2 reaktioner till “En studie i blod av Bonnie MacBird”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.