Uncategorized

Långfredagen – Korset

Efter att ha gripits av romerska soldater på Skärtorsdagen ställs nu Jesus inför rätta. Han döms av den romerske ståthållaren Pontius Pilatus till döden genom korsfästning (en metod romarna använde lite till och från) för att orättfärdigt ha kallat sig Judarnas konung. Han får själv bära sitt kors mot Golgata, och spikas där upp tillsammans med andra dömda förbrytare. Fram emot eftermiddagen avled Jesus och ett stort mörker sänkte sig över landet. Hans lärjungar bad att få begrava kroppen, och så skedde också i en grav uthuggen ur en klippa.

Såhär skriver Wikipedia om hur Långfredagen uppmärksammats historiskt och kyrkligt:

I Sverige heter det långfredag eftersom dagen skulle präglas av sorg då dagen varit lång och besvärlig för Jesus. Under 1870-talet klädde sig många i svart.[2] Fram till 1969 fanns ett förbud mot offentliga nöjesetablissemang att hålla öppet. På långfredagen var affärer, restauranger och danslokaler därför stängda. I och med detta präglades dagen av stillhet. Allmän frid skulle råda och traditionen var att man skulle undvika onödiga aktiviteter och måltiderna bestod av enkel mat. Inte minst för barnen, som inte fick leka, kunde dagen upplevas som ovanligt lång och tråkig.[3] Många barn var tvungna att vara finklädda[4], vilket dock även gällde andra helger.[5] Sveriges Radio spelade kristna sånger, men inte världsliga.

I kyrkan

I den kristna kyrkan är långfredagen en sorgedag. I Svenska kyrkan på långfredagen hålls en andakt som kallas korsvägsandakt för att minnas Jesus lidande. Temat är Korset[6], och långfredagsgudtjänsten är en unik gudstjänst, där alla uttryck för glädje har bortfallit: endast psalmsång, textläsning, predikan, trosbekännelse och förbön (ofta i form av litanian) förekommer. Vanligtvis hålls andakten på eftermiddagen vid 15.00-tiden för att koppla samman med den tidpunkt då Jesus dog, den nionde timmen. På kvällen kan kyrkan anordna gravandakt.[7] Allvaret och sorgen understryks av att altaret endast dekoreras med fem röda rosor som symboler för de sår Jesus fick då han korsfästes. Textilerna som används är svarta, det spelas ingen orgelmusik och kyrkklockorna används inte.

Vill man läsa mer om hur och varför påsken firas finns ännu en bra Wikipedia-artikel här.

800px-Gotland-Ekeby_kyrka_Sakramentsschrank_03.jpg

Korsfästelsen avbildad i Ekeby kyrka på Gotland.

Annonser

3 reaktioner till “Långfredagen – Korset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s