Uncategorized

Berget bakom huset av Joyce Maynard

9789150917505_200_berget-bakom-huset

Rachel och hennes syster växer upp under 70-talet i San Francisco. När vi träffar dem är det 1979 och en seriemördare härjar i bergsområdet bakom deras hus. Flickorna lever under ganska knappa omständigheter, deras mor är under isen och deras far som numera lever med en ny kvinna är även den ansvarige kriminalinspektör som utreder seriemorden på berget. Rachel och Patty lever fritt, ingen bryr sig om att kontrollera deras förehavanden. De spanar på grannarna, och berget är deras käraste hemvist. De beger sig upp i skogen trots avspärrningar och stränga förmaningar. Väl där slås de av tanken att de ska hjälpa sin far att utreda mordet. Rachel har näsa för detaljer och ledtrådar. Men på berget bakom huset lurar också faran, för mördaren går fortfarande lös.

Joyce Maynard har skrivit en bok som är lika mycket en uppväxtskildring som en kriminalgåta. Kanske egentligen mer av det förstnämnda, medan jag hade förväntat mig det sistnämnda. Det står klart att det är svårt att placera Berget bakom huset i ett utpräglat fack, men det gör på inget vis boken mindre läsvärd.

Jag gillar Maynards berättarstil, det är flyhänt och ledigt skrivet. Det är lätt att fängslas av och sugas in i berättelsen om de två systrarna. Vi får följa deras tankar och äventyr, och det är en riktigt fin skildring av hur det kan vara att ha en syster man är oskiljaktig ifrån. Men Maynard lyckas också fånga den spricka som uppstår mellan systrarna då Rachel, som är äldst, får andra vänner och blir en av de coola tjejerna i klassen. Att det till största delen beror på att hennes far synts på tv i samband med mordutredningen och inte grundar sig på personliga egenskaper gör det hela sorgligare, men även realistiskt för alla kan nog känna igen sig i att vilja höra till under skolåren – ibland till ett högt pris.

Ett problem jag har är dock att jag tycker att författaren upprepar sig en del. Flera gånger får vi läsa om hur det gick till när deras far lämnade familjen för en annan kvinna, om ungefär likartade äventyr på det mytomspunna berget och spionaget på grannarna. Jag tycker också att berättelsen stundtals tappar tempo, jag hade velat att det hände mer. Men det kan förstås bero på de där felaktigt ställda förväntningarna på att det här skulle vara en renodlad kriminalroman. Det finns ändå en påtagligt spänning i boken, och jag väntar varje sida på att det ska hända något ödesdigert. Det gör det också, tids nog.

Berget bakom huset är trots en och annan mindre skönhetsfläck en mycket läsvärd bok om systerskap och hur det kan vara att växa upp. Boken innehåller trots allt en kriminalgåta, och den sticker ut ur mängden genom sitt ovanliga berättarperspektiv. Framförallt imponeras jag av Joyce Maynards sätt att skriva, hennes karaktärer och miljöer. Det är något som väcker mersmak.

Utgiven av: HarperCollins Nordic 2016. Översättning: Frida Lindholm

Finns att köpa hos t ex Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

Annonser

5 reaktioner till “Berget bakom huset av Joyce Maynard”

  1. Så bra, då hoppar jag över denna 🙂 Jag är inte så mycket för deckare förklädda till uppväxtskildringar. Eller tvärtom 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.