Japans historia av Ingemar Ottosson & Thomas Ekholm

JapansHistoria_PKT-509x800

Från förlagets hemsida:

Det hypermoderna Japan är fullt av historia. Bland skyskraporna döljer sig gamla tempel och anrika trädgårdar. Traditioner och ritualer är en viktig del av vardagen.

Japans historia ger en djupare förståelse för detta fascinerande land, dess kultur och samhällsliv. Skildringen börjar med det forntida stamförbundet. Vi följer sedan utvecklingen från krigarsamhälle till den nya tiden, då landet expanderade till en stormakt. Författarna beskriver även Japans ställning i andra världskriget och uppbyggnaden efter krigsslutet, som gjort att Japan idag näst efter USA är världens största ekonomi.


 

Boken om Japans historia är skriven av två experter på landets historia, Ekholm som är kännare av landet under äldre tider, och Ottosson som står för kunskapen om Japan från 1800-talet och framåt samt de kontakter landet haft genom historien med Västvärlden.

När jag läser den här typen av bok är det med förhoppningen om att lära mig något nytt. Jag tycker inte att man ska behöva några egentliga förkunskaper om regionen eller dess historia, det är det boken ska förmedla. Nu är jag förvisso inte helt ovetande om hur historien har sett ut. Tyvärr tycker jag inte att boken om Japans historia lyckas med att bredda mina kunskaper i den mån jag hade önskat.

Varför blir det då så? Kanske för att japanska namn, orter och företeelser staplas på varandra i en aldrig sinande ström. För mig som är obekant med språket och dess uppbyggnad blir det omöjligt att hålla reda på allt. Jag hade förväntat mig en inblick i kejsartidens och shogunatets liv, men redogörelserna för den äldre japanska historien kännetecknas av ett fackmässigt språk fyllt av politiska termer och det blir väldigt stelt och abstrakt. Några få personligheter nämns, men deras liv omvandlas till realpolitik.

Ju närmare vår egen tid vid kommer i den japanska historien, desto lättare blir det att hänga med i händelseförloppet. Men just den här boken lyckas aldrig på allvar fånga mitt intresse för den komplexa japanska historien.

Utgiven av Historiska Media, pocket 2011.

Betyg 2 av 5

Annonser

2 thoughts on “Japans historia av Ingemar Ottosson & Thomas Ekholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.