Uncategorized

Knutar och kors av Ian Rankin

9789174995824_200_knutar-och-kors

Serien om den skotske kriminalaren John Rebus har länge varit en storsäljare och en läsarfavorit runt om i världen. Nu ger Modernista ut serien från början, och det är faktiskt första gången som de tidigaste böckerna i serien översätts till svenska.

Rebus sliter ont vid Edinburghpolisen. Han är ingen favorit bland de överordnade, men ser oftast till att få jobbet gjort. Det finns dock en som fattat tycke för Rebus, Gill Templer som är kriminalavdelningens pressansvariga. De inleder en relation. Samtidigt arbetar John Rebus med ett fall där en rad flickor har försvunnit. Det finns inget uppenbart samband mellan dem, men snart påträffas de döda. Under samma tidsperiod får Rebus också en serie anonyma brev, innehållande knutar och kors. Vad han inte anar är att fallet kretsar kring honom själv.

Den första boken om John Rebus är en mörk historia, inbäddad i cigarettrök och regndimmorna som sänker sig över Edinburghs gator. Rebus tampas med sitt förflutna, demonerna från hans tid som yrkesmilitär gör honom till en komplicerad och inbunden person. Trots allt mörker finns också en humoristisk underton i författarens språk.

I den här boken får vi också lära känna Rebus bror, Michael, som arbetar som hypnotisör och illusionist. Brodern har ett hemligt liv, och ett tag ser det ut som att det är hans synder som drabbar John Rebus – eller så är det bara önsketänkande från en journalist som vill se en polis namn dras i smutsen.

Boken är ganska kort, strax över 200 sidor. Jag uppskattar att författaren vågar hålla sin berättelse ganska stram och rak, för det här är helt enkelt en berättelse som inte behöver ett längre format än så. Det är en okej deckare, men när man har läst alla efterföljare (som inte helt osannolikt kanske haft Ian Rankin som förebild) känns den kanske inte alltigenom originell.

Utgiven av: Modernista, 2014. Översättning: David Nessle.

Betyg 3 av 5

Annonser

7 reaktioner till “Knutar och kors av Ian Rankin”

  1. Jag läste denna för ett år sedan ungefär. Tyckte att den var okey, men inte så mycket mer. Har inte läst någon uppföljare ännu. Kanske blir så småningom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.