En smakebit på söndag

ensmakebit

Varje vecka delar en rad bokbloggare med sig av sin läsning genom en smakbit ur boken de läser just nu. Den som anordnar det hela är Flukten fra virkeligheten.

Idag kommer min smakbit ur inledningen på Där vägarna möts av Tommi Kinnunen, som nyligen utkommit på Norstedts förlag. Det är en finsk släktsaga berättad ur tre generationer kvinnors perspektiv. Jag ska just börja läsa, så smakbiten kommer från sidan 13.

SKYGGLAPPEGRÄND • 1895
Marias ögon vande sig långsamt vid dunklet. Stugan var liten. På de två motstående väggarna fanns minimala fönster men det ena var till hälften täckt med brädbitar som utestängde höstkvällens bleka ljus. Strax bredvid dörren fanns en stor skiffermur och i eldstaden brann en pärta som hjälp åt gummorna, de självlärda barnmorskorna, fast det fortfarande var ganska ljust ute. Väggarna var becksvarta trots att eldstaden hade en skorsten. I vävstolen fanns ett påbörjat stycke av vad som skulle bli en grå matta. Hon som skulle föda stod på alla fyra på golvet, mot utdragssoffan. På golvet låg blodiga handdukar.
Först idag hade man kallat på Maria. I den här socknen ville just ingen ha besök av en utbildad barnmorska och i synnerhet inte för detta nya barn. Den förra jordegumman hade börjat supa efter att i obygden ha nått gränsen för vad hon tålde se av blod och slem, sätesbjudningar och mödrar som dog av utmattning. Inom loppet av fyra månader ska fem föderskor ha dött av blodförlust när jordegumman var full och inte kunde följa med budbäraren. En gång under vintern ska hon ha lyckats kravla sig upp i en släde men ramlat ur den trots att man hade förankrat henne med fällar och ryor, och hon blev liggande gråtande i snön. Kusken försökte binda fast henne men hon hade härjat och bråkat och till slut börjat krypa hemåt.

9789113064352_200_dar-vagarna-mots

Annonser

23 thoughts on “En smakebit på söndag

 1. Inger Johanne Elsrud skriver:

  Det var harde bud å føde barn den gang, glad jeg kunne føde mine barn i trygge omgivelser på et sykehus 🙂 Takk for smakebit!

 2. Åsa C skriver:

  Den här har jag redan siktat in mig på bland de nyutkomna och kommande böckerna detta år. Verkar intressant, får kolla vad du tycker om den sen. Tack för smakbit.

 3. astridterese skriver:

  Jeg er ikke så flink med slektsagaer. Mange ganger har det blitt sånn at jeg har lagt vekk boken. Men jeg har lest noen, som har vært virkelig bra. Ønsker deg en fin søndag!

 4. bokdamen skriver:

  Tack för smakbiten! Låter väldigt intressant, var i Finland utspelar sig handlingen? Är född i Finland och det låter som att det kanske skulle kunna vara något för mig…..

  • johannasdeckarhorna skriver:

   Ja du, jag har precis börjat på första kapitlet så jag har inte riktigt klart för mig var i Finland jag är 😉 Men det klarnar nog. Boken spänner över ganska många år så de blir nog inte kvar på samma plats hela tiden heller 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.