Uncategorized

Elizabeth är försvunnen av Emma Healey

9789137142258_200_elizabeth-ar-forsvunnen

Maud är en äldre dam vars tankar har en förmåga att snurra ihop sig. Själv tycker hon inte det är så farligt, visst hon måste anteckna saker på lappar för att hålla ordning på dem, men vem blir inte glömsk när man blir gammal? Sanningen är att hon är dement, och det mesta hon gör blir fel. Men hon har också en gnagande känsla av att hennes väninna Elizabeth är försvunnen, och att allt inte står rätt till. Men ingen bryr sig om henne, människorna runtomkring utgår ifrån att det bara är ytterligare en förvirrad tanke hon en gammal, sjuklig tant.

Samtidigt vävs också det förflutna in i Mauds tankar. Systern Susan försvann för länge sedan, och återsågs aldrig. Man antog att hon hade rymt tillsammans med sin man. Frågan är bara om det är det försvinnandet som spökar i Mauds huvud, eller om hon verkligen har rätt i att något hemskt har hänt Elizabeth? Och vem, förutom Maud, ska i så fall kunna hjälpa Elizabeth när ingen tar saken på allvar?

Emma Healeys debutroman är finstämd berättelse om att åldras och om demens. Både hur det är att vara drabbad och känna att man inte kan lita på sig själv, ångesten i att helt plötsligt inte veta hur man ska hantera situationer och föremål och att tankarna hela tiden tycks undfly en, men också om hur det är att vara anhörig till en människa som drabbas. Jag tycker att Healey lyckas fånga och skildra både och mycket bra och trovärdigt. Det är också intressant att hon valt det här perspektivet. Gamla människor är inte så ofta representerade i litteraturen, och när de är det finns det författare som gör komik av de dråpliga situationer som demensen försätter dem i. Sådant tycker jag är direkt osmakligt, och jag är mycket glad att Emma Healey inte valde att slå in på det spåret.

Elizabeth är försvunnen är en bok som flyter emellan flera genrer, den bygger delvis på en deckargåta och väljer man att betrakta boken som en deckare finner man en både ovanlig och uppfriskande sådan. Mysteriet bidrar till att handlingen förs framåt på ett naturligt sätt och att boken begåvas med en lagom dos spänning. Tyvärr är det så att huvudpersonen Mauds glömska gör att vissa saker upprepas otaliga gånger. Det är på sätt och vis naturligt i den här berättelsen, men lite tröttande för mig som läsare.

Många upplever nog att det kan vara jobbigt att läsa om åldrande och en sådan sjukdom som demens. Man har kanske upplevt det på nära håll eller känner en rädsla för att själv drabbas på ålderns höst. Jag tycker att Emma Healeys bok är en värdig skildring som kanske skulle kunna öka mångas förståelse för sjukdomen. Personligen tycker jag inte heller att det här är ett ”värre” ämne att läsa om än berättelser som skildrar barn som far illa, eller kvinnor som utsätts för våld. Jag tycker det är fint att Emma Healey slår ett slag för de gamla genom att låta oss få  följa Maud i den här boken. Det påminner om att även den som är gammal och sjuk är en människa med känslor, och att även de förtjänar att tas på allvar och visas respekt.

Stort tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret!

Köp hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

Annonser

5 reaktioner till “Elizabeth är försvunnen av Emma Healey”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.