Uncategorized

Masja av Carola Hansson

9789100142858_200_masja

Carola Hansson har tidigare skrivit två böcker med avstamp i den ryske författaren Lev Tolstojs stora familj, Andrej och Med ett namn som mitt. Masja är den tredje boken i vad författaren väljer att kalla sin triptyk över livet i skuggan av en av 1800-talets störta författare, och vi får denna gång följa Lev Tolstojs dotter Masja.

Livet för den stora familjen Tolstoj, som största delen av tiden har sin bas på familjegodset Jasnaja Poljana, präglas till stor del av den självklare patriarken och familjeförsörjaren Lev Tolstoj. Alla de andra hamnar på ett nästan naturligt sätt i hans skugga. Familjen består av många barn och ett antal andra nära släktingar. Tolstojs är adliga och lever i relativt välstånd, inte minst tack vare faderns författarskap och de intäkter det medför.

Men livet på Jasnaja Poljana är också lite av en storm i ett vattenglas. Fadern Lev tål inga motsägelser, och även modern, som i realiteten är den som ansvarar för hushållet och ekonomin, har ett hetsigt humör. Masja är något av familjens gråa lilla mus. Hon vill så gärna göra rätt. Hon vill så gärna behaga. Ändå utdömer hennes far henne som varken fager eller tilldragande redan då hon är mycket liten. Hennes livs kall blir att gå i hans fotspår, och ingen uppoffring är för stor för att behaga honom.

När vi möter familjen Tolstoj är det sent 1800-tal. Livegenskapens har avskaffats i Ryssland, men efterlämnar sig ett stor tomrum och en hel massa förtryckta känslor. Först nu kan århundraden av missnöje bubbla upp till ytan, och de revolutionära strömningarna är starka. Lev Tolstoj är en grubblare, men också en man med ett patos som gör att han blir stämplad som en uppviglare, och regimen ser inte de anhang som snart flockas omkring honom med blida ögon. Även här vill Masja gå i faderns fotspår och leva ett asketiskt liv och hjälpa de svaga. Fattigdomen och allt vad som följer i dess fotspår är mycket utbredd. Masja kommer att engagera sig inom sjukvården och även göra ett försök till att bedriva skolverksamhet. Men så begår hon ett misstag som skapar en nästintill irreparabel spricka mellan henne och föräldrarna, hon förälskar sig i Posja, en man som Lev Tolstoj inte kan tänka sig att få till svärson…

Masja var en av de böcker som i år nominerades till Augustpriset i den skönlitterära kategorin, och det är inte svårt att se varför. Carola Hansson skriver med ett språk som porlar fram lika lättsamt som en vårbäck. Berättelsen om Masja är storslagen på många sätt. Inte minst genom den djupdykning författaren har gjort i Tolstojs historia och livet vid förra sekelskiftet i ett Ryssland som kokade av omvälvningar.

Jag har länge hyst ett djupt intresse för just den här tiden i den ryska historien. Oftast får vi dock berättelserna om den eran serverade ur makthavarnas ögon. I den här romanen kommer vi det lantliga och mer vanliga Ryssland närmare inpå livet. Även om Tolstojs var rika och av fin börd ger ändå det sociala engagemanget hos familjemedlemmarna en inblick i hur de mindre bemedlade levde, och alla umbäranden som de tvingades stå ut med i fattigdomens spår.

Trots att Masja inte direkt kan beskrivas som en lycklig kvinna, vilar det ändå ett sorts magiskt skimmer av nostalgi över de heta, lata dagar på Jasnaja som vi får ta del av. Miljöbeskrivningarna är riktigt bra och svävar som ett gyllene dig fram över sidorna. Carola Hansson lyckas också bra med att fånga Masjas känsla av otillräcklighet. Hon vill så gärna göra rätt, men varje gång hon ger efter för sin ungdomliga iver och livsglädje får hon bannor för sin vekhet av fadern. Hon har svårt att känna att hon duger som hon är, inte minst eftersom hans skugga faller liksom från en gudomlighet.

Det enda som jag tycker förtar berättelsen för mig lite är att jag har svårt att skilja alla de många släktingarna åt ibland. Persongalleriet är brett, men författaren har haft en verklighet som såg ut så att förhålla sig till. Det kan också vara en följd av att jag inte har läst de två tidigare böckerna innan, vilket känns lite synd. Jag tycker också att alla dessa känslostormar som hela tiden virvlar inom familjen blir lite upprepande. Men Masja förblir trots allt en storslagen roman om ett intressant livsöde.

Stort tack till Albert Bonniers förlag för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

Annonser

6 reaktioner till “Masja av Carola Hansson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.