Uncategorized

Gorsky: En kärlekshistoria av Vesna Goldsworthy

9789187783791_200_gorsky-en-karlekshistoria

Text från Bokus: Nicola arbetar på ett antikvariat och får ett riktigt drömuppdrag när den ryske oligarken Gorsky ber honom leta upp de finaste förstautgåvor som finns. För att försöka vinna sitt livs kärlek, Natalia, bygger Gorsky ett palats vid Themsens strand, ett palats så grandiost att det ska överglänsa Buckingham Palace. Det finaste privata biblioteket i Europa.

Natalia, även hon av rysk börd, lärde känna Gorsky när de båda växte upp under knappa förhållanden. Numera är hon gift med den välbeställde engelsmannen Tom Summerscale. Detta är en försvårande omständighet för Gorsky, men inget kan stoppa honom. Van att få som han vill sätter han igång en händelsekedja som oundvikligen leder till tragedi.


Berättelsen om oligarken Boris Gorsky beskrivs som en modern Den store Gatsby. Det är lätt att se varför. Handlingen är förlagd till London och vår tids multimiljardärer, de ryska oligarkerna, spelar huvudrollen. Faktum är att man inser under läsningens gång att hela boken medvetet är uppbyggd som en litterär flirt med klassikern Den store Gatsby. Vi får följa med till en exotisk och dekadent miljö där ryska seder och bruk blandas med det senaste skriket inom Londons societet, och Nicola som är ett enkelt bokhandelsbiträde bländas lika mycket som läsaren. Samtidigt tycker jag dock att karaktärerna känns lite kyliga. Jag har svårt att ta dem till mig, och därför stannar denna roman vid att bli en fin berättelse för stunden.

Vesna Goldsworthy skriver med ett fantastiskt språk (som översättaren lyckas väl med att förmedla). Det är både poetiskt, medryckande och egenartat. Språket blir således en av bokens allra främsta kvalitéer. Även om tempot är lågt finns också spänningen över vad som kommer att hända där strax under ytan. Författaren serverar oss bit för bit ett triangeldrama som man inser omöjligen kan sluta väl. Vill man fly för en stund till en värld som är så nära vår egen men ändå otroligt långt borta kan jag rekommendera att man stiftar bekantskap med Gorsky.

Tack till Massolit förlag för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 3+ av 5

Annonser

En reaktion till “Gorsky: En kärlekshistoria av Vesna Goldsworthy”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.