Gustav Adolf dagen – tips på läsning om stormaktstiden

 800px-Gustav_Adolfsbakelse

Idag är det den 6 november, och årsdagen av att den svenske hjältekonungen Gustav II Adolf stupade i slaget vid Lützen 1632. Av gammal hävd tillverkas dagen till ära bakelser på de flesta svenska konditorier. Exakt hur de ser ut varierar men de brukar i regel prydas av kungens porträtt i choklad. Nu är ju det här med hjältekonungar och forna svenska bragder ganska ute i dagens samhälle, men man kan ju ta chansen att inspireras till att läsa mer nyanserade skildringar av det svenska 1600-talet, och här kommer en rad tips på bra böcker om ämnet!

Gustav_II_Adolf_by_Merian

Gustav II Adolf var den kung som anses ha grundat den svenska stormakten, även om den egentliga grunden lades stegvis redan under 1500-talets andra hälft. Gustav II Adolf kröntes till kung 1611 och regerade till sin död 1632. Hans deltagande i Trettioåriga kriget som protestanternas ledare mot den Tysk-romerske kejsaren kom att ge honom smeknamnet Det nordiska lejonet. Sverker Oredssons biografi Gustav II Adolf ger en heltäckande bild av en intelligent och äventyrslysten man.

210px-Maria_Eleonora_of_Brandenburg

Om hans drottning, Maria Eleonora av Brandenburg, kan man läsa i Maria Eleonora: Drottningen som sa nej av Moa Matthis. Det är en riktigt bra bok om en egensinnig kvinna som omvärlden betraktade som galen eftersom hon älskade sin man reservationslöst.

9789170377945_200_ett-stort-lidande-har-kommit-over-oss-historien-om-trettioariga-kriget

Dick Harrison ger oss en heltäckande bild som saknar motstycke i historieskrivningen av Trettioåriga krigets alla fasor och aspekter i sin bok Ett stort lidande har kommit över oss. Fokus ligger inte enbart på de svenska insatserna i kriget, utan hela Europa involveras.

9789173536226_200_axel-oxenstierna-makten-och-klokskapen_pocket

Axel Oxenstierna var statsmannen som byggde det svenska stormaktsväldet och lade grund till vårt moderna samhälle. Ändå hamnar han ofta i skuggan av de kungliga. I Gunnar Wetterbergs bok Axel Oxenstierna: Makten och klokskapen får vi en heltäckande biografi över Sveriges främste adelsman under 1600-talet, och det var även Oxenstierna som ledde landet efter att kungen stupat, i väntan på att drottning Kristina skulle uppnå vuxen ålder.

210px-Swedish_queen_Drottning_Kristina_portrait_by_Sébastien_Bourdon_stor

Drottning Kristina är en mycket omskriven person, inte minst eftersom hon valde att abdikera och konvertera till katolicismen. Hon övergav allt hennes föräldrar Gustav II Adolf och Maria Eleonora stod för och det land hon hade fått ärva. Om henne kan man läsa i bland annat Silvermasken av Peter Englund och Maktspelerskan av Erik Petersson.

1653_Hendrick-Munnichhoven_magnus-gabriel 9789113040837_200_en-makalos-historia-magnus-gabriel-de-la-gardies-uppgang-och-fall

Drottning Kristina hade en gunstling, den högadlige Magnus Gabriel De la Gardie. Om honom och livet vid hovet kan man läsa i En makalös historia av Peter Ullgren. Magnus Gabriel gifte in sig i kungafamiljen genom att äkta drottningens kusin Maria Eufrosyne. Han byggde också bland annat Läckö slott.

9789113061962_200_agneta-horn-ett-liv-i-trettioariga-krigets-skugga

Ett annat högadligt levnadsöde skildras i Agneta Horn: Ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Agneta var dotter till en av krigets främsta officerare, Gustaf Horn, och var en bestämd fröken som inte lät sig giftas bort med den man fadern och styvmodern tyckte passande. Axel Oxenstierna var hennes morfar.

Sébastien_Bourdons-Karl_X_Gustav 9789187263279_200_1658-taget-over-balt_pocket

Kristina lät sin kusin Karl X Gustav ärva tronen och ännu en ”hjältekung” styrde Sverige, dock i blott 6 år. Hans tåg över danska Bält blev legendariskt och skildras i 1658: Tåget över bält av Lars Ericson Wolke. Björn Asker har skrivit den mer heltäckande levnadsskildringen Karl X Gustav: En biografi.

David_Klöcker_Ehrenstrahl_-_King_Charles_XI_of_Sweden_riding_a_horse

Nästa konung av den Pfalziska ätten var Karl XI, han ville skapa ordning och reda, grundade riksbanken och efter slaget vid Lund gjorde han till skillnad från sin far allt för att hålla kriget borta. Han grundade Karlskrona, utökade flottan och byggde upp hela den krigsmaskin som kom att ta Karl XII ändå bort till Poltava. Karl XI: En biografi av Göran Rystad är en mycket läsvärd bok om kung Gråkappa som gillade att inspektera sakernas tillstånd obemärkt och red inkognito.

250px-Axel_Sparre_-_Karl_den_XII,_1682-1718,_kung_av_Sverige

Karl XII han knappast ens bli kung förrän katastrofen var ett faktum, slottet Tre kronor brann ned 1697! Ett krigsgeni, eller en komplett galning. Åsikterna går i sär. Så är han också en av våra mest omskrivna och mytomspunna kungar. Inte minst att han sköts till döds har gett upphov till många rykten. Två böcker om hans person som båda är läsvärda och mycket olika är Carolus Rex av Ernst Brunner och Karl XII: En biografi av Bengt Liljegren. Med Karl XII gick också stormaktseran i graven.

9789187263743_200_stenbock_e-bok 9789175450445_200_christina-och-carl-piper-en-biografi_pocket

Två av de mest kända karolinerna i Karl XII: s tjänst under de många krigen var Magnus Stenbock och Carl Piper. Andreas Marklund har skrivit biografin över Stenbock, Svante Norrhem den om Carl Piper och hans driftiga hustru Christina. Båda männen var högadliga, och båda blev också krigsfångar, Stenbock i Danmark och Piper i Ryssland. Böckerna ger en nyanserande bild av karolinernas krig.

Det finns många sätt att kriga på, Lars Ericson Wolke har skrivit Lasse i gatan, om en man som var kapare eller snarare pirat med Karl XII: s goda minne och rentav vann adelskap på det.

9789187031946_200_lasse-i-gatan_e-bok

Porträtten i detta inlägg är lånade från Wikipedia. Böckerna är bara ett axplock av alla de som skrivits om den svenska stormaktstiden. Jag har läst samtliga och kan rekommendera dem för den som är nyfiken på att fördjupa sig i den historiska epoken.

Annonser

13 thoughts on “Gustav Adolf dagen – tips på läsning om stormaktstiden

  1. Sara Pepparkaka skriver:

    Jag gillar alltid (åtminstone nästan) historisk läsning, men om man känner att gamle Gustav är lite mossig att fira, så firar vi finlandssvenskar Svenska Dagen den 6.11- typ finlandssvenskarnas nationaldag- och alla som vill fira med oss är välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.