Uncategorized

Skuggpojken av Lucifer

9789174294040_200_skuggpojken_pocket

Från Bokus: Sommaren 1970 försvinner en liten pojke från Kristinebergs tunnelbanestation i Stockholm. En främmande kvinna tar honom vid handen och går därifrån, och han är borta. Många år senare försvinner också pojkens bror, Joel Klingberg. Hans fru vänder sig till Danny Katz, makens gamla vän från försvarets tolkskola, ett språkgeni med solkig bakgrund, och ber honom om hjälp. Katz går motvilligt med på att börja leta, och upptäcker snart att det finns fler hemligheter i den mäktiga familjen Klingberg. När någon försöker sätta dit honom för mord blir hans sökande också en kamp för överlevnaden.
Skuggpojken är en resa in i människans djupaste mörker, en värld där inte ens döden betyder slutet.
Med Skuggpojken inleder pseudonymen Lucifer en serie noir-thrillers med Danny Katz i huvudrollen.


Carl-Johan Vallgren har tidigare skrivit en rad prisade romaner och bland annat belönats med Augustpriset. Nu har han slagit sig på att skriva thrillers under pseudonymen Lucifer. Min spontana reaktion när jag börjar läsa är att litteraturen har begåvats med ännu en deckarhjälte med missbruksproblem, noll impulskontroll och ett z i namnet. Frågan är då om vi behöver ännu en sådan? Allt eftersom tempot höjs och sidorna börjar vända sig själva konstaterar jag att det nog trots allt är så att vi visst behöver det. Åtminstone klarar Lucifer hantverket lika väl som sina konkurrenter.

Faktum är att jag tycker att Vallgren hittar en egen röst i deckarbruset och skapar en spännande berättelse som jag inte har läst förut. Danny Katz är till att börja med inte polis, utan översättare med rötter i försvarsmaktens organisation. Författaren lyckas också väva samman sin deckargåta med en riktigt intressant berättelse med kopplingar till Karibien, en sällad skådad miljö i denna genre. Ett stort plus för det.

Ibland blir det dock lite rörigt och kanske hade boken behövt finslipas lite till. Men karaktärerna är intressanta och drivet i berättelsen riktigt bra vilket gör att jag kan ha överseende med att inte allting är perfekt. Det är lite klyschigt också, hela upplägget med att någon har som sitt enda mål att sätta dit Danny Katz – men ack så spännande. I september 2015 kommer uppföljaren Svinen och jag vill helt klart fortsätta läsa Lucifers thrillers.

Betyg 4 av 5

9789100140298_200_svinen

Annonser

8 reaktioner till “Skuggpojken av Lucifer”

  1. Köpte Skuggpojken på bokmässan förra året, men eftersom det bara har gått ett år så har jag inte läst den än. Kanske klättrade den lite på läslistan nu 🙂

  2. Alltså, denna har växt i efterhand, tyckte att den var bra innan men har kommit på mig själv med att tänka på den och karaktärerna ibland. Nu längtar jag supermycket efter att få tid till att läsa Svinen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.