En smakebit på söndag

ensmakebit

Söndag igen och det var tusan vad dagarna går fort. Om kvällarna somnar man som en sten ungefär samtidigt som dem som nattas efter barnprogrammen. Det är ruskigt vad trött man är! Igår blev det inte mycket läst eftersom det var storstädning på programmet. Mattpiskning, dammsugning av golvlister och element och allt annat sådant där roligt som man går och sparar på i det längsta… Nåja, nu är det rent och snyggt igen, återstår bara att ge sig i kast med ugn och fläkt. Ännu en ett ”roligt” städprojekt. Men det får bli en annan dag.

Idag bjuder jag på en smakbit ur Katarina Wennstams nya bok Skymningsflickan. En skola i Nacka har blivit hotad att en skolskjutning kommer att äga rum. Skolan måste utrymmas och någonstans på vägen uppstår panik då en elev läser på Aftonbladet om hotet och eleverna inser hur stor fara de svävar i. Texten kommer från sidan 54.

Det väller ut människor ur skolbyggnaden. Dörrarna är gjorda av tunn plåt och glas. De skallrar oroväckande i sina ramar.
När eleverna springer ut på trappan ser det nästan ut som om det vore studentdagen. Farten, kropparnas rörelser, ivern att komma först. Med den skillnaden att många av dem gråter och några skriker okontrollerat.
Ett par elever pressas hårt mot stolparna mellan de förhållandevis små dörrarna när ett hundratal gymnasieungdomar försöker ta sig ut samtidigt.
Runt skolan sladdar den ena polisbilen efter den andra upp. Ambulanser stannar till med skrikande bromsar och blåljusen påslagna. Brandkåren som har sina garage nere vid Gamla Värmdövägen var här på nolltid, och Polishuset ligger bara tvärs över motorvägen ner mot Nacka strand. Det kommer ambulanser från SöS-akuten på Södermalm en bit bort. Hela området runt gymnasieskolan har fyllts av utryckningsbilar på bara några minuter.
Avspärrningar är inte uppe ännu så en del journalister har lyckats ta sig fram, men börjar nu motas bort från skolbyggnaden av uniformerade poliser. Tv-kamerorna kan ändå fånga den hysteri och skräck som står ristad i ansiktet på eleverna.
Vissa drar ihop sig i klungor, andra fortsätter springa men stoppas av poliser. Inga får avvika, alla måste räknas.
Alla måste kontrolleras.
Gärningsmannen kan rent teoretiskt finnas bland dem som har rusat ut ur skolan, till synes lamslagna.
Spänningen dallrar och det är förvånansvärt tyst på skolgården. Hundra och åter hundra elever och lärare, och brandmännen, ambulanssjukvårdarna och journalisterna tycks hålla andan. Som att alla väntar sig det värsta.
Att det snart ska börja låta av skott.

9789100145897_200_skymningsflickan

Fler smakbitar ur andra böcker? Besök Flukten fra virkeligheten!

Annonser

22 thoughts on “En smakebit på söndag

 1. Tofflan skriver:

  Ugn och fläkt är inga höjdare att göra rent. Sitter här i ett skitigt hem, som måste åtgärdas. Nästa vecka, säger vi. Det är roligare att skriva och läsa.

  Katarina Wennstams böcker är oftast ganska bra. Och nu ska hon bli programledare i Tv8 för Efterlyst också…

 2. C.R.M. Nilsson skriver:

  Jag tycker alltid att Katarina Wennstam verkar skriva om så intressanta ämnen, men det fungerade inte alls mellan mig och hennes författarskap när jag läste Stenhjärtat. Synd, den här verkar spännande.

  Tack för smakbiten!

 3. Zelly skriver:

  En ordentlig storstädning behöver jag få till av hemmet. Får bli nu när det äntligen börjar bli svalare, storstädning när det är tokhett ute funkar bara inte 🙂 Tack för smakbiten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.