Uncategorized

Dröm en liten dröm av Jamie Ford

9789170284144_200_drom-en-liten-drom

Text från Bokus: Jamie Ford är mannen bakom debutromanen I hörnet av bitter och ljuv som sålde i 1,3 miljoner exemplar, låg på New York Times bästsäljarlista i över två år, vann litteraturpris, såldes till en mängd länder och till och med förvandlades till en populär teaterpjäs.

Uppföljaren Songs of Willow Frost är inspirerad av hans kinesiska farföräldrars liv och är en stark berättelse utspelad i Seattle under depressionen. Den handlar om en pojke med drömmar om framtiden och en kvinna som flyr sitt smärtsamma förflutna båda på jakt efter kärlek och förlåtelse.

Den kinesisk-amerikanske pojken William Eng är tolv år och har bott på det katolska barnhemmet Seattle Sacred Heart ända sedan hans mammas livlösa kropp bars bort från deras lilla lägenhet fem år tidigare. På sin födelsedag eller rättare sagt den dag som nunnorna bestämt ska vara hans födelsedag åker William och de andra föräldralösa barnen till Moore Theatre. Där, på den vita duken, uppenbarar sig den firade skådespelerskan Liu Song, även kallad Willow Frost. William vet ögonblickligen att den vackra och glamourösa kvinnan, den frostnupna tårpilen, är hans älskade ah-ma.

William är övertygad om att han ska hitta sin mamma någonstans ute i världen och rymmer från Sacred Heart tillsammans med sin vän, den blinda och modiga Charlotte. De två ger sig ut på de tuffa gatorna i Seattle och en dag får William sin belöning: i en loge på en teater hittar han sin mor bara för att därpå förlora henne igen. Väl tillbaka på klostret får han nunnorna att lova berätta hans historia

Dröm en liten dröm handlar om en kvinnas längtan till sången och skådespeleriet som en väg bort från fattigdom, övergrepp och ensamhet.
Dröm en liten dröm handlar om en smart och ambitiös pojke, som placerats på barnhem för att skyddas mot sin egen släkt men som aldrig gett upp hoppet om att få återse sin mamma.
Dröm en liten dröm skildrar en generation kineser som växte upp i depressionens USA, i en stadsdel i en stad i ett land på väg att förlora hoppet.


Dröm en liten dröm är titeln på den sång Williams mor har som sitt paradnummer men det är också en drömsk berättelse. Stundtals snuddar det vid att bli en mardröm då det hårda livet för amerikaner av kinesiskt ursprung skildras, och inte minst när Willow Frost berättar vad hennes egen familj gjorde som tvingade henne att lämna bort sin son. Men det finns även ljusare inslag, så som kärleken mellan mor och son som övervinner alla hinder som läggs emellan dem och den längtan de känner efter varandra.

Problemet är att det för mig blir en väldigt tårdrypande och sentimental historia. Hur man uppfattar det är såklart individuellt, men mig passar det inte alls så bra som jag skulle önska. Nästa problem är språket som jag tycker känns lite klyschigt bitvis. William må vara en brådmogen tolvåring, men att ett barn i den åldern skulle använda hans språkbruk och besitta den livsvisdomen köper jag helt enkelt inte.

Däremot tycker jag om att läsa om hur den kinesiska kulturen etablerar sig på amerikansk mark, och hur traditioner blandas och vävs in i varandra. Som de flesta invandrargrupper i en främmande kultur hade kineserna liten eller ingen förståelse att möta från det amerikanska folket och det är författarens sätt att fånga det på som gör berättelsen intressant. Men alla tårdrypande scener hade de gärna fått behålla i Hollywood.

Tack till Bazar förlag för recensionsexemplaret!

Betyg 3 av 5

Annonser

En reaktion till “Dröm en liten dröm av Jamie Ford”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.