Uncategorized

En smakebit på söndag

ensmakebit

Denna vecka delar jag med mig av en smakebit ur Dröm en liten dröm av Jamie Ford. Boken handlar om William som rymmer från barnhemmet tillsammans med sin vän Charlotte då han upptäcker att hans mor uppträder som sångerska på en klubb i staden. William och hans mor har kinesiskt ursprung, vilket inte alltid är lätt på den amerikanska kontinenten. Berättelsen utspelar sig i Seattle under 1930-talet, men smakbiten är hämtad från det parti i boken där Williams mamma berättar sitt livs historia. Året är här, på sidan 104, 1921 och Liu Song är fortfarande ung och håller på att klippa banden med sin döende mor och sin elaka styvfader.

Liu Song grät inte när farbror Leo väckte henne en morgon en vecka senasre och sa: ”Din mor är i himlen”. Hon snyftade inte när hon satt vid bordet och så begravningsentreprenören bära in en furukista medan hennes frukost kallnade. Hon fällde inte en tår ens när hon klädde sin mors kropp i en gammal klänning som hon hade sparat för detta sorgliga ändamål, en elegant elfenbensvit underklänning som nu föreföll tre storlekar för stor. Hon gjorde allt det som en plikttrogen, lydig, kärleksfull dotter förväntades göra – utan att göra väsen av sig eller klaga. Hon borstade det hår som modern hade kvar och sminkade henne omsorgsfullt. Hon bar svart under likvakan och hängde en svart krans på dörren. Hon brände rökelse och josspapper hela dagen för att ge sin mor rikedom i livet efter detta. Och hon bröt itu sin mors favoritkam, lade halva i kistan och sparade halva åt sig själv. Hon överlät gråtandet till gråterskorna. Farbror Leo hade hyrt in tre tandlösa gamla kvinnor som var berömda för sin förmåga att snyfta i timmar i sträck, ljudligt och med riktiga tårar.

Vill du läsa flera smakbitar ur andra böcker? Besök Flukten fra virkeligheten.

9789170284144_200_drom-en-liten-drom

Annonser

35 reaktioner till “En smakebit på söndag”

  1. Jeg har den boken her men har ikke fått lest den. Om fjorten dager reiser jeg på ferie og jeg prøver å finne ut hvilke bøker jeg skal ta med meg. Denne var en god ide 🙂 Ønsker deg en fin søndagskveld!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.