Uncategorized

Blodbokens tid av Bodil Mårtensson

9789187301490_200_blodbokens-tid

Året är 1346 och Magnus Eriksson är Sveriges kung. Han är även kung över Norge och har nyligen förvärvat de skånska landskapen från Danmark. Men missnöjet pyr. När hans kusin ska giftas bort med en släkting till den danske kung Valdemar är det dags för de båda kungarna att mötas i Helsingborg. Vad de inte vet är att ättlingarna till de riddare som dräpte den danske kungen Erik Menved många år tidigare nu planerar en ny kupp för att ta makten. Ingen går att lita på, inte ens kung Magnus egen mor hertiginnan Ingeborg.

Bodil Mårtenssons bok Blodboken tid är den första delen i en serie romaner som utspelar sig på 1300-talet. Hon lyckas fånga alla tidens storheter på ett bra sätt, drottning Blanche av Namur, den heliga Birgitta och stormän som Bengt Algotsson och Bo Jonsson Grip (som byggde bland annat Gripsholms slott). Boken är medryckande skriven och det blir just vad genren utlovar; ett historiskt äventyr.

Vi får följa kökspojken Odd som avslöjar komplotten, de intrigerande stormännen och även den heliga Birgitta som var känd för att smida ränker för sig och de sina från sitt Ulvåsa i Östergötland. Jag tycker dock att vi får följa för många olika karaktärers tankar och handlingar. Det gör att jag inte riktigt hinner få grepp om och lära känna någon av dem. Jag vill inte säga att någon av dem är överflödig, men kanske hade några karaktärer kunnat ha en mer central plats, medan andra kunde ha fått stanna i periferin.

Sedan har jag lite svårt för språket som används på ett sätt som ska försöka få det att låta ålderdomligt och tidstypiskt. Ibland fungerar det, men bitvis känns det också lite stelt. Kanske ska man försöka begränsa sitt användande av fridlysta ord för att uppnå den rätt effekten.

Bodil Mårtenssons bok har dock många fina kvalitéer som gör den läsvärd, inte minst att den utspelar sig i en spännande tid och att man får en historielektion på köpet. Boken finns som inbunden och pocket. I höst kommer också uppföljaren, Kastanjeträdets makt. Ett måste för alla som uppskattar historiska romaner.

Köp boken här eller här.

Betyg 3+ av 5

9789176291283_200_kastanjetradets-makt

Annonser

3 reaktioner till “Blodbokens tid av Bodil Mårtensson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.