Uncategorized

Feberfågel av Maria Nygren

9789146229391_200_feberfagel

Linn jobbar som utredare på ett försäkringsbolag. När försäkringsärendena på en liten ö långt ute i skärgården skjuter i höjden misstänks bedrägeri och Linn skickas dit för att forska i saken. Augustihettan dallrar över det lilla samhället på Sejdarö, och för Linn blir resan också ett välbehövligt avbrott från privatlivet. Hon möter Paul och Signe och välkomnandet blir till en början varmt, men de verkar också ha hemligheter. När Linn och framförallt hennes väninna Kinna plötsligt också drabbas av oförklarliga olyckor är det bara frågan om det är ön som är ond eller om det ligger mänsklig ondska bakom de tragedier som inträffat.

Maria Nygren har tidigare skrivit för barn och ungdomar. Feberfågel är hennes vuxendebut, och det är en bok som flirtar både med den klassiska spänningsromanen och med det övernaturliga. Det märks att Maria Nygren inte är någon nybörjare när det kommer till själva skrivandet. Språket flyter lätt och ledigt, och hon skildrar miljöerna på ett sätt som gör att man nästan känner sig förflyttad till ön. Boken är inte så tjock, endast 250 sidor, men det är enbart till dess fördel. Berättelsen behöver inte fler sidor, och det hade varit tokigt att späda ut den.

Feberfågel vaggar in läsaren i skärgårdens falska trygghet, men Linns känsla av att naturen på ön spelar henne ett spratt ger också boken en suggestiv och krypande känsla. Jag kanske inte är något helhjärtat fan av övernaturliga inslag i böcker, men när det levereras skickligt och i en mild form så som i Feberfågel tycker jag enbart att det gör boken spännande. Maria Nygren hittar en egen nisch i den nästintill överetablerade spänningsgenren, och för det tycker jag att hon förtjänar ett stort plus i kanten.

Stort tack till Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret!

Köp boken hos Bokus eller Adlibris

Betyg 4 av 5

Annonser

5 reaktioner till “Feberfågel av Maria Nygren”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.