Uncategorized

Gudarnas blod av Conn Iggulden

9789100136581_200_gudarnas-blod

Text från Bokus: Roms stora hjälte, Julius Caesar, har brutalt mördats av de allierade som han hade mest förtroende för. Hela nationen sörjer sin ledare. Men mördarna har inte räknat med Caesers adopterade son, Augustus Caesar. Han slår sig samman med sin främste rival, Mark Antony, för att kräva vedergällning från förrädarna och hämnas sin faders död. Hans främsta hat är riktat mot Brutus, Caesars barndomsvän som nu är ledare för konspiratörerna Liberatores.

En mycket blodig hämnd väntar, där ingen kommer att dö en naturlig död. Minst av allt Brutus …

Gudarnas blod är den femte och sista delen i serien om Julius Caesars makalösa liv i den hyllade Kejsaren-serien som började med Roms portar, Kungars död, Svärdens fält och Krigets gudar. Böckerna har varit mycket framgångsrika i Sverige och har också blivit en stor internationell succé.


Jag har läst både Igguldens böcker om Julius Caesar och hans serie om Djingis Khan. Till att börja med verkar det som att bara fyra böcker var planerade om Caesar, men så, efter ett antal år, kom denna uppföljare som tar vid efter att Julius Caesar blivit mördad. Efter att ha läst denna bok känns det som att Iggulden lika gärna kunde ha låtit det stanna vid fyra böcker.

Visst finns det stunder när det glimrar till och man känner igen Igguldens sätt att skriva från när det var som allra bäst i böckerna om Julius Caesars öden och äventyr. Men i Gudarnas blod blir det mest ett enda långt fälttåg växlat med en debatt i senaten. Octavianus (senare kejsar Augustus) vill ha hämnd på Brutus och Cassius och är beredd att förfölja dem till världens ände, och det visar sig också att han är Caesars adoptivson och arvinge. Jag kan tycka att det är synd att Octavianus som kom att bli en stor man inom den romerska historien förminskas genom att man här bara får se hans sida som hämndlysten yngling. Jag kan heller inte förstå hur man kan få ett av världshistoriens största dramer att bli så otroligt långdraget och invecklat. Nej, bättre kan du Iggulden. Det här är godkänt, men inte mer.

Betyg -3 av 5

Annonser

En reaktion till “Gudarnas blod av Conn Iggulden”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.