Uncategorized

Lyckligt lottad av Amy Bloom

9789187917004_200_lyckligt-lottad_haftad

Det är en helt vanlig dag för Eva till dess att hennes mor förkunnar att fars fru har dött och nu är chansen kommen för dem att se vad som finns att hämta. Far och Evas halvsyster Iris bor i ett fint hus och där lämnas helt enkelt Eva av sin mor som inte har för avsikt att komma tillbaka för att hämta henne.

Det är 1940-tal och även USA påverkas på många sätt av att världen står i brand på grund av det pågående kriget. Evas syster Iris vill bli skådespelerska och har siktet inställt på Hollywood. Hon tar Eva med sig och de rymmer dit. Till en början ser framtiden ljus ut för Iris, men en skandal omintetgör hennes möjligheter. Samtidigt ansluter deras far som har kommit på obestånd och de beger sig mot New York för att testa lyckan där istället. Evas liv blir en lång uppförsbacke på grund av den situation som hennes närmaste har försatt henne i. Men trots att hennes liv till stor del genomsyras av en bitterhet mot modern som övergivit henne är hon beredd att kämpa. Till varje pris ska hon bli en av dem som förverkligar den amerikanska drömmen, och i bakgrunden finns ett brokigt galleri av vänner och så hennes syster.

Amy Bloom har skrivit en bok om systerskap och hur det är att hamna i skuggan av en äldre syster med ambitioner. Trots att Eva och hennes familj hela tiden drabbas av motgångar så genomsyras deras tillvaro av sorglöshet. Men när Eva blir gammal nog att ha en egen vilja och inte bara sola sig i systerns glans är det långtifrån självklart att hon instämmer i de val som gjorts, eller snarare inte gjorts, för hennes räkning.

Jag hade förväntat mig fina miljöskildringar av 1940-talets USA, och till viss del finns de där och återspeglas genom att kriget fick samhällets normer för hur en familj kan se ut att luckras upp. Men mina förhoppningar infrias inte helt. Boken känns liksom karaktärernas liv kringflackande. Jag får aldrig riktigt klart för mig vem som egentligen är huvudpersonen, jag tolkar det som att det är Eva, men det kan lika gärna vara Iris.

Jag vet inte riktigt heller exakt vad det är författaren vill ha sagt med sin bok. Det känns som att den röda tråden har fransat sig. Visst, det framgår av titeln att boken ställer frågan om vad det egentligen innebär att vara lyckligt lottad på sin spets, men inte heller där tycker jag att författaren når fram.

Trots det är Lyckligt lottad en trevlig liten bagatell av den typ som ibland kan vara angenäm att läsa. Det är en berättelse om att med ganska dåliga förutsättningar lyckas ta revansch på livet. Det är också en bok som visar på att kärlek kan se ut lite hur som helst, och att vänskap kan uppstå på de mest oväntade sätt.

Stort tack till ETTA förlag för recensionsexemplaret i form av en e-bok!

Betyg 3 av 5

Annonser

2 reaktioner till “Lyckligt lottad av Amy Bloom”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.