Inbjudan till en litterär världsomsegling

 

1110

Idag, den 23:e april, är det världsbokdagen. Det tänkte jag fira genom att ta er med på en litterär jordenruntresa! Jag har inte läst alla författare som nämns i inlägget, men de som ännu inte är lästa finns på den där eviga att läsa-listan.


Vi lättar ankar från Stockholm och tar oss över till Finland som idag får representeras av Kjell Westö och Riikka Pulkkinen. Vi tar tåget vidare in i Ryssland där första stoppet blir S:t Petersburg. Här kan vi läsa Rasputins dotter av Kathryn Harrison och Tjuvarnas stad av David Benioff. Vi far vidare mot Moskva och stannar till för att bläddra i Sasjenka av Simon Sebag Montefiore och Det 19:e Fabergéägget av Claes Ericson. Färden fortsätter genom Östeuropa, i Budapest läser vi Den osynliga bron av Julie Orringer, i Rumänien Historikern av Elizabeth Kostova och kanske Levanten av Mircea Cartarescu som kommer på svenska i höst. Vi fortsätter med Med sina läppars svalka av Theodor Kallifatides genom Grekland och Bastarden från Istanbul av Elif Shafak i Turkiet.

På vägen hit läste vi Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie och efter att ha passerat Mellanöstern som får representeras av Susan Abulhawa, Khaled Hosseini och Sahar Delijani far vi vidare mot Indien och dess i historia i Sören Wibecks praktverk. Vi kan också läsa något av Mikael Bergstrand. I Sydostasien läser vi Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker och Sång för den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling. Vi fortsätter söderut och besöker Australien. Här hittar vi Kate Morton, Tamara McKinley och Liane Moriartys Öppnas i händelse av min död innan vi gör en snabbvisit till Nya Zeeland och läser Himlakroppar av Eleanor Catton.

Vi är sedan fripassagerare på ett lastfartyg som tar oss till Japan. Här läser vi något av Haruka Murakami och även Den sista konkubinen av Lesley Downer. Vi tar oss över till Kina där vi läser Mo Yan och Jung Changs böcker innan vi slutligen läser Olgas historia av Stephanie Williams. Vi gör en avstickare i inlandet och läser Conn Igguldens serie om Erövraren Djingis Khan, sedan vänder vi åter mot farvattnen mellan Sibirien och Alaska där vi läser Swede: Svenskamerikanen som överlevde Pearl Harbor av Thomas Tynander och när vi kliver iland i Anchorage läser vi Den frusna trädgården av Kristin Hannah.

Nu är vi i USA. På vår väg mot merparten av de förenta staterna läser vi böcker av Louise Penny och Alice Munro när vi färdas genom Kanada. Kanske plockar vi upp kommissarie Banks också eftersom Peter Robinson bor i Toronto. Vi korsar gränsen efter mycket om och men, den amerikanska gränspolisen är ganska misstänktsam mot vårt backpackerliv. Och nu blir det svårt, för in the U.S. finns det så många författare av gigantiska mått. Vi vill hinna läsa John Steinbeck, Joyce Carol Oates, Donna Tartt, och kanske Mississippi av Hilary Jordan medan vi färdas med en hjulångare. Helst vill vi hinna med några deckare också av t ex, Michael Connelly, Gillian Flynn och Dennis Lehane. Väl framme i Texas läser vi Sonen av Philipp Meyer och sedan far vi mot Mexico där det vill till att vara rädd om skinnet medan vi läser En bön för de stulna av Jennifer Clement.

Kuba röker vi cigarr och läser Cecilia Samartin. Vi drar till Sydamerika och läser Isabel Allende i Chile, och Mario Vargas Llosa i Peru. Gabriel Garcia Márquez visar upp Colombia och i Argentina har vi en svensk guide när vi läser Låt mig ta din hand av Tove Alserdal. I Brasilien läser vi Salladsnätter av Vanessa Barbara. Färden över till Afrika blir gungig och vi läser inte ett dugg eftersom skeppet går in i en storm och vi alla är sjösjuka som de landkrabbor vi är.

Aldrig har vi väl varit gladare än när vi äntligen får gå iland i Sydafrika och läsa Marlene van Niekerks Aagat. Deon Meyer tar oss med till Kreugerparken i Den sista safarin och vi gör ett stopp på Östkusten där vi träffar Henning Mankell och läser Minnet av en smutsig ängel. I Kongo läser vi Pansarhjärta av Jo Nesbö och sedan plockar vi upp en bok av Chimamanda Ngozi Adichie i Nigeria. Nu vill vi se Nilen och beger oss åter öster ut. Här läser vi Christian Jaqcs böcker om Ramses och medan vi sakta glider upp för världens längsta flod träffar vi på Agatha Christie igen och läser Döden på Nilen. Hon tar oss med till Tunis för att visa en snygg dolk och väl där läser vi Puniska krigen av Adrian Goldsworthy. Eftersom de där romarna verkar vara ett stingsligt folk som jämnade Karthago med marken är det bäst vi håller oss borta därifrån, och vi reser mot Algeriet. Här läser vi Främlingen av Albert Camus innan vi åker vidare över Atlasbergen och intar Marocko. Vi läser då Tiden där emellan av Maria Dueñas vilket även medför att vi kommer till Spanien.

Åter på europeisk mark läser vi Illdefonso Falcones och Carlos Ruiz Zafón. Vi tar oss mot Pyrenéerna där vi läser Det röda arvet av Henrik Berggren. Väl inne i Frankrike läser vi klassiker innan vi kommer till Paris där vi hugger tänderna i Anna Gavaldas nya roman Hjärtat i vår vänskap. När vi har korsat Engelska kanalen måste vi hitta logi och för att få inspiration läser vi Hyresgästerna av Sarah Waters. Och här blir vi kvar länge. För oj vad många spännande brittiska författare det finns. Vi tar en färja mot Danmark eftersom vi börjar bli rätt slitna nu, och väl där läser vi Jussi Adler-Olsen, Karen Blixen och H C Andersen innan vi tar oss över till Helsingborg. Här möter Stefan Ahnhem upp med Offer utan ansikte, och vips är vi hemma igen.

Ungefär samtidigt kommer familjen hem och frågar var vi har varit hela dagen.

Svar: I vår läshörna.

Annonser

14 thoughts on “Inbjudan till en litterär världsomsegling

  1. Carola Lindström skriver:

    Åh, vad roligt att läsa ett så välskrivet och genomarbetat inlägg om böcker. Passar perfekt också på just Världsbokdagen. Jag är väldigt dålig på att läsa utländska författare så jag skulle ha behövt göra en sådan läsresa på riktigt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.