De våra: En kriminalistisk roman av Lars Andersson

9789100142537_200_de-vara-en-kriminalistisk-roman

Text från Bokus: April 1944. En ung kvinna, hushjälp i en officersfamilj, hittas mördad alldeles nära norska gränsen i Nordvärmland. Polisinspektören Leonard Ringer sänds till Karlstad av sin förre lärare, den ryktbare kriminologen Harry Söderman. Kvinnan har gällt för att vara norsk flykting. Men Harry Söderman, som har sina fingrar i allt slags underrättelsearbete och som från sitt kontor på Statens Kriminaltekniska Anstalt leder utbildningen av en hemlig norsk reservarmé, vet bättre: hon var i frivillig tysk fronttjänst som skrivbiträde under fälttåget i öster 1941 och har bevittnat massmorden i Lettland.


Under ett par vårmånader i ett Sverige och en provinsstad där livet går sin gång trots kriget, men där flyktingöden, interneringsläger och tvivelaktiga identiteter myllrar under ytan, försöker Leonard få rätsida på sin brottsutredning. En skogsvan pensionerad cykelreparatör i gränstrakterna, en lettisk polisofficer som spårlöst försvunnit från sitt flyktingläger, en docent i rasbiologi i Uppsala, en norsk jurist som även han har gått på utbildning hos Söderman; en i idrottsvärlden känd konstapel vid Karlstadpolisen, ett butiksbiträde som med sin orimliga skönhet styr Leonards tobaksförbrukning; en landsflyktig dansk dirigent, en lejoninnelik officersfru, en oberäknelig norsk chaufför, en rysk krigsfångeflykting; ja, även Harry Södermans sedermera berömda sekreterare – många är personerna som kantar den lätt bohemiske unge polisinspektörens väg.
Denna vår pågår samtidigt den stora ”tattarinventeringen” i riket.
Och på Konradsbergs hospital sitter hon som i Tyskland tog sig artistnamnet Dionysia. 


Lars Andersson har skrivit en lång rad böcker under årens lopp, men det här är den första jag läser. Andersson använder sig av ett mycket särpräglat och stilistiskt språk som både utmanar läsaren och samtidigt fascinerar med sin fantastiskt underhållande ton. Det står alltså klart ganska snart att De våra är en bok man läser lika mycket för de litterära kvalitéerna som för själva berättelsen.

Själva berättelsen där polisinspektör Leonard Ringer spelar huvudrollen är mycket djupt förankrad i den tidsperiod då boken utspelar sig. Andersson har vinnlagt sig om att få alla detaljer rätt för att återskapa stämningen som rådde under krigsåren, och jag tycker att det att är uppfriskande att handlingen mestadels är förlagd till landsbygd och småstad istället för huvudstaden.

Återstår då frågan, vad är en kriminalistisk roman? Är det en deckare? Kanske till viss del, men De våra utmärker sig mer som en roman med större fokus på det litterära än de flesta andra kriminalromaner, och jag skulle därför vilja kalla det en deckargåta för finsmakaren. Även den som vanligtvis skyr deckargenren bör kunna ha stort utbyte av denna berättelse. Personligen tycker jag dock att den är lite för tung och filosofisk för min smak, men det är intressant att boken tar upp en annorlunda vinkling av Andra världskriget och dess förbrytelser.

Tack till Albert Bonniers förlag för recensionsexemplaret!

Betyg 3 av 5

Annonser

3 thoughts on “De våra: En kriminalistisk roman av Lars Andersson

  1. Maria skriver:

    Kan vara en bok för mig. Visserligen är jag inte så förtjust i böcker som måste läsas långsamt, och det här verkar som en sådan bok. Men jag är mycket intresserad av andra världskriget och kriminalgåtor älskar jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.