En smakebit på söndag

ensmakebit

Det är återigen söndag och veckorna verkar gå i en rasande fart. I veckan, den 21 januari, var det en månad sedan vintersolståndet och nu har alltså årets två mörkaste månader passerat. Det måste firas och det får bli med En smakebit på söndag.

Min smakbit den här veckan kommer ur De osynliga av Roy Jaconbsen. Är det någon av er i Norge som redan har läst den, och vad tyckte ni i så fall? Smakbiten kommer från första kapitlet. Mer om boken kan ni läsa här.

En vindstilla dag i juli stiger röken rakt upp. Prästen Johannes Malmberget blir rodd ut till ön och emottagen av fiskarbonden Hans Barrøy, öns rättmätige ägare och överhuvudet i dess enda familj. Han står vid båtlänningen som hans förfäder har lagt upp av strandstenar och betraktar snipan som är på väg in, de svällande ryggtavlorna på de båda roddarna och bakom deras svarta kepsar prästens leende och nyrakade ansikte. När de har kommit tillräckligt nära ropar han:
– Jaså, de kommer finfôlk.
Prästen reser sig i båten och låter blicken svepa över stranden och ängarna som sträcker sig upp mot husen i den lilla träddungen, lyssnar till måsskriken och till havstrutarna som från varenda bergklack bortåt ön säger koak-koak som andra ankor, tärnorna och vadarfåglarna som borrar näbben i de snövita stränderna under det hårda solskenet.
Men när han kliver ur snipan och vacklar ett par steg upp på vågbrytaren får han syn på något han aldrig har sett tidigare, sin egen hembygd under fjällen inne på huvudön som den ser ut härifrån Barrøy, fiskfabriken och bodarna, gårdarna, skogshulten och fiskeflottan.

Recensionen kommer den 9 februari

9789113060484_200_de-osynliga

Annonser

30 thoughts on “En smakebit på söndag

  1. astridterese skriver:

    Det er så deilig at det er begynt å bli lysere ute 🙂 De usynlige hadde jeg tenkt å lese i fjor, men så ble det ikke noe med meg 🙂 Ønsker deg en fin søndag!

  2. Ukjent terreng - Aina skriver:

    Denne hadde vi ei leseringen i 2014, men eg las berre første kapittel. Litt fordi eg ikkje kom igang med boka og litt fordi eg hadde latt den vente så lenge og følte at eg måtte sende den vidare til nestemann i leseringen. Men det var ein av årets mest populære og meste selde bøker i Norge når den kom ut. Håpar du likar den!

  3. ithildancer skriver:

    Jeg har ikke lest denne boken, men andre av Roy Jacobsen og likte det han har skrevet 🙂 Jeg burde bli mer flink til å lese norske forfattere, det går liksom bare i forfattere fra utenfor Norden 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.