Uncategorized

Förvandlerskan av Charlotta Larsson

9789137142586_200_forvandlerskan

Vera föds i Wien och hennes familjeförhållanden är en smula annorlunda då hennes far lever dubbelliv med två familjer. Vera och hennes mor är de som alltid kommer i andra hand. Så bestämmer sig moderns för att resa till Sverige som ett led i den forskning om starka historiska kvinnor hon håller på med. Efter en tid blir Vera vän med dottern till moderns kollega, Paula. Men så sker något ingen kunde ha förutsett, de två kvinnorna reser vidare till Sankt Petersburg för att fortsätta sin forskning och lämnar döttrarna kvar i Sverige. De kommer aldrig tillbaka från resan utan är och förblir försvunna.

Som vuxen är Vera fortfarande en person starkt präglad av moderns försvinnande, och när hon nu själv väntar barn vill hon få reda på vad som hände. Fadern har trots allt tagit sitt ansvar och uppfostrat henne, men han är för gammal för att ge sig ut på en sådan resa. Med sig får hon istället Paula, även hon angelägen om att få ett svar. Tillsammans ger de sig av i sina mödrars fotspår.

Detta är Charlotta Larssons debutroman. Det är alltid spännande att läsa nya författare, och när det gäller just debutanter har man chansen att ge sig i kast med boken helt utan påverkan av andras recensioner och utan några särskilda förväntningar. Ofta blir man positivt överraskad, och så är det verkligen i det här fallet.

Charlotta Larsson har skrivit en berättelse över vilken det vilar en stor dos mystik och även en smått suggestiv känsla. Språket är noga avvägt och mycket vackert. Stundtals blir det en smula svävande vilket ger en nästan poetisk känsla. Jag tycker också mycket om den kontinentala känsla man får av att handlingen utspelar sig på olika platser runt om i Europa. Kanske kan jag tycka att det tar lite tid innan man kommer in i handlingen, och att Vera är en smula brådmogen. Hon är bara 12 år gammal, men berättarrösten låter likadan som när hon i bokens andra hälft är vuxen. Jag hade gärna sett lite mera nyansering på den fronten, men å andra sidan är Vera ett barn med ett tungt vilande ansvar på sina axlar och kanske är det detta författaren vill förmedla genom att låta barnet ha ett väldigt vuxet tonfall. Sammanfattningsvis tycker jag i alla fall mycket om boken och tycker det är en lovande debut som inbjuder till mer läsning –  gärna i fortsatt kontinentala miljöer.

Stort tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret i form av en e-bok.

Boken finns hos bland annat Bokus och Adlibris.

Betyg 4 av 5

Annonser

9 reaktioner till “Förvandlerskan av Charlotta Larsson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.