Uncategorized

Bödeln av Pär Lagerkvist

Bödeln (inbunden)

Brombergs förlag ger ut Pär Lagerkvists klassiker i nyutgåva under året med snygga omslag i retrodesign och även nya förord. Förordet till Bödeln är skrivet av Jonas Gardell som skriver om att boken förändrade hans liv och även hans syn på människor.

Bödeln är skriven under 1930-talet då Lagerkvist efter ett besök på kontinenten ser med allt större oro på den politiska utvecklingen i Tyskland. Bödeln sitter med sina vänner på en bar. Ingenting ärofyllt vilar över hans yrke. I alla tider har bödeln varit den utstötte, om barnmorskan förlöst hans barn ville ingen annan kvinna bli hjälpt av henne för rädslan över att bli besmittad med det onda bödeln står för var för stor. Men den nya tidens människor som intar serveringen är helt annorlunda. De sätter en ära i att rensa ut bland sina medmänniskor, de vill ha krig och ond bråd död. Deras verklighetsbild ter sig synnerligen uppochnedvänd.

Lagerkvist, som fått Nobelpriset i litteratur, beskiver sin samtid och dess illavarslande tecken på ett mycket träffsäkert sätt. Någonting som slår mig under läsningen är hur tidlöst hans språk känns. Visst, bödelns konversation med sina gelikar är skriven på rotvälska som jag antar ska visa på att bödeln i regel var en lågutbildad och enkel man, men i övrigt känns det inte att det är 80 år sedan boken skrevs. Kanske är denna språkliga skriftning också en känga till världen, då den ”lågt” stående bödeln i slutet visar sig ha mycket mer sunt förnuft än de som står högt i hierarkin.

Boken bygger också till viss del på referenser till det kristna budskapet, då bödeln i slutet drar paralleller till Jesu lidande. Uppfattningen att judar skulle få sota för att de korsfäste den kristne Messias har alltid florerat och resulterat i pogromer. Antipatierna mot judendomen och känslan av att det var nödvändigt att sortera människor i fack var på 30-talet inget nytt påfund, även om man denna gång kom att driva saken steget längre.

En läsvärd klassiker som känns aktuell även i vårt samhälle blir slutbetyget.

Betyg 4 av 5

Annonser

2 reaktioner till “Bödeln av Pär Lagerkvist”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.