2x skräcknoveller – Dahlgren och Jensen

Jag fick ett mail för en tid sedan med en förfrågan om jag ville läsa skräcknoveller från Mix förlag. Två recensionsexemplar blev det, tack för dem. Jag har valt att använda mig av den beskrivning av novellen som finns hos Adlibris eftersom jag tycker det är lite svårt att beskriva en kort text utan att avslöja för mycket. Därpå följer mitt omdöme.


#nofilter av Helena Dahlgren

Text hämtad från Adlibris: Allt förändras när hon får en smartphone av sin man. Ett uppdämt bekräftelsebehov får en explosionsartad effekt på henne och plötsligt bryr hon sig mer om sina selfies än om sin egen familj. Alla bekräftar henne, älskar henne. Alla utom en. Någon som har bestämt sig för att förgöra henne …

Helena Dahlgrens #nofilter är en undergångsnovell där huvudpersonen sugs in i en ondskefull spiral där hon tappar all kontroll.

Helena har skrivit en novell där den moderna tekniken spelar en central roll. Tanken på att få näthatare på halsen skrämmer nog de flesta – anonymiteten gör att man inte har en aning om vem som vill en illa, är det någon man känner eller en fullständig främling? Det är ett smart drag att hänga upp berättelsen på ett så specifikt ämne, men samtidigt kräver det nog att läsaren själv är aktiv på forum som t ex Instagram för att få ut mesta möjliga av berättelsen. Helena har ett bra språk och håller ihop berättelsen på ett utmärkt sätt, vilket krävs om man ska lyckas fånga stämning, känsla och miljöer i ett kort format som en novell. Kanske något suggestiv för min smak, men helt klart så otäck som man kan förvänta sig av en skräcknovell.

Betyg 3+ av 5


Ser dig av Caroline L Jensen

Text från Adlibris: JAG SKA SPRÄTTA UPP DIG FRÅN FITTAN TILL HALSEN. Det är det senaste i raden av hotfulla meddelanden som Sylwia fått. Alltid från anonyma kontantkortstelefoner. Säkert en ensam galning som bara vill skrämmas, tror polisen. Men i det ensliga huset vid skogsbrynet, där Sylwia bor med sin åttaåriga son, är det ändå svårt att inte jaga upp sig. Särskilt när hon börjar förstå att förföljaren är betydligt närmare än vad hon först trott.

Caroline har skrivit en klassisk nagelbitarberättelsen där spänningen sitter som ett slag i magen från första raden, den byggs upp stegvis och kommer hela tiden närmare. Den hotfulla stämningen och huvudpersonens panikkänslor är väl fångade, och för att vara en så kort berättelse lyckas författaren verkligen få med mycket. Det är alltså kompakt på ett sätt som noveller gärna ska vara i mina ögon eftersom det är ett konststycke i sig att lyckas fånga läsaren på bara några få sidor. Riktigt, riktigt otäck och bra.

Betyg 5 av 5


nofilter ser-dig

Annonser

3 thoughts on “2x skräcknoveller – Dahlgren och Jensen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.