Uncategorized

Sigrid av Johanne Hildebrandt

9789137136486_200_sigrid

Johanne Hildebrandt har gjort sig känd för sina böcker om starka kvinnor i vikingatidens värld – nu har första delen i en ny serie som tar avstamp i samma tid kommit och denna gång är det verkliga levnadsöden som ligger till grund. Vi får följa Sigrid Storråda och hennes samtida.

Sigrid växer upp som dotter till en mellansvensk storman. Hon fostras i asarnas tro, och känner redan vid tidig ålder att hon är ämnad för stordåd. När hon når vuxen ålder lovas hon bort till svearnas kung Erik för att säkerställa den bräckliga freden. Hon kommer den dag hon blir drottning att bli den främsta i sin ätt och ett tungt ansvar vilar på hennes axlar. Men så möter hon Svend, oäkta son till danernas kung. Hon ger efter för den unge krigarens uppvaktning medveten om att det kan kosta henne allt om hennes tillkommande får veta vad hon gjort. Mycket riktigt kommer hennes felsteg att hota hennes liv då kung Erik börjar tvivla på börden hos det barn hon bär. Är det hans, eller är det Svend som är den verklige fadern? Många vill Sigrid illa i hennes nya kungarike, ingen går riktigt att lita på mer än hennes trogna vän Emma. Frågan är om hon någonsin kommer att få se Svend igen, eller om hennes make är beredd att utgjuta blod för att försvara sin heder?

Sigrid Storråda har som sagt existerat, liksom Erik Segersäll och den blivande danske kungen Sven Tveskägg. Däremot är tiden och deras levnadsöden till stor del höljda i dunkel, framför allt Sigrids eftersom kvinnors öden aldrig varit något man lagt stor vikt vid att föreviga. Jag tycker det är intressant att läsa om den här tiden då de nordiska rikena stod och vacklade mellan den kristna läran och asatron, och att Sigrid var en utomordentligt stark kvinna och karaktär råder det ingen tvekan om. Hon är perfekt att använda som huvudperson i en historisk roman. Självklart har författaren tagit sig en del litterära friheter för att kunna konstruera en roman utav ett liv som bara vissa fragment är kända om, men hon gör det på ett utomordentligt bra sätt.

Detta är den första bok jag läser av Johanne Hildebrandt, men att jag inte läst de tidigare är ingenting som inkräktar på läsbarheten av Sigrid eftersom denna nya serie förefaller vara helt fristående. Författaren använder dock ett mycket pikant språk kryddat med gammaldags begrepp och termer som användes inom den nordiska mytologin. Jag har ingenting emot det, det ger boken en särpräglad ton och får den att sticka ut ur mängden. Men det kan stundtals göra läsningen lite trög, och kanske finns det en risk att andra läsare kan finna det en smula besvärligt att träda så djupt in i asarnas värld. Men boken är mycket läsvärd och jag väntar med spänning på fortsättningen om Sigrid.

Tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

Annonser

7 reaktioner till “Sigrid av Johanne Hildebrandt”

  1. Jag har haft Freja-Saga och Idun men dom har kommit bort i en flytt eller nåt. Min systerdotter skulle vilja läsa dom men dom går inte att köpa längre!!! Har du något tips om vart jag kan hitta dom?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.