En smakebit på söndag

ensmakebit

Hos Flukten fra virkeligheten delar varje vecka bokbloggare med sig av smakbitar ur olika böcker. Ett besök rekommenderas om du vill få många fina tips.

Min smakbit kommer denna vecka ur Öga för öga, tass för tass av Maria Ernestam. En jättefin presentbok och ett måste för alla som har katt. Läs mer här. Smakprovet kommer ur första kapitlet, sidan 5, och handlar om hur tufft det kan gå till mellan de rivaliserande djuren som vill ha sina revir i fred. Starkast vinner.

Den var inte större än sina fiender men erfaren och van vid kampen. I generna låg generationer av vilda katter som inte klemats bort, utan stridit för sin överlevnad och sin föda. Förakt kände den för de artfränder som sökte värme och en husbondes hand när det började storma och regna. De förtjänade att klösas tillbaka till sitt inomhus, förtjänade att sitta stilla och sukta i fönstren.
Bakom glaset kunde de se sturska ut, uttrycka sin avundsjuka med uppburrad päls och avvaktande ögon. I säkerheten kunde de visa sitt mod bland blomkrukor och ljusstakar. De var en skam för sitt släkte.
Katten tog sig ut på bryggan och tittade ned på den grå vattenytan. Inga fiskar, bara några änder en bit bort. Svanarna syntes inte till och kom de tillbaka skulle de inte stanna länge.
Zinkkaret var fyllt nästan till brädden med regnvatten. Katten sträckte på kroppen, böjde ned huvudet och lapade av det kalla och friska. Den kände ingen rädsla. Det hade den aldrig gjort

9789137142180_200_oga-for-oga-tass-for-tass

Annonser

39 thoughts on “En smakebit på söndag

 1. Monika skriver:

  Precis så känner jag för innekatter 🙂 Det är synd för jag är uppväxt med katt och saknar det jättemycket, men innekatt vill jag inte ha.

  • johannasdeckarhorna skriver:

   Ja, det är såklart olika från katt till katt. En del trivs bra inne, andra inte. Det svåraste är nog om man haft dem ute så de är vana med det, men sen t ex flyttar och de tvingas bli innekatter. 🙂

 2. astridterese skriver:

  Jeg elsker katter og vil gjerne lese om dem og 🙂 Men den eneste boken jeg har lest av Maria Ernestam er Kan dere myrde min mann? Den var meget bra og anbefales 🙂 Ønsker deg en fin søndag!

 3. Tones bokmerke skriver:

  Flott smakebit – jeg er veldig begeistret for katter. Har selv hatt 2 stk rasekatter, men de fikk lov til å være ute, men ikke om natten. De holdt seg til huset, men det var noen ganger den ene forsvant i flere dager og da var jeg veldig redd for om det hadde skjedd den noe. Den ene gangen fant vi den oppe i et tre. Herlige dyr med masse personlighet og lett å bli begeistret for.

 4. bokdamen skriver:

  Den här har jag på min lista över böcker som jag är lite nyfiken på, så kul att få en smakbit från den. Blir kanske att läsa den så småningom. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.