En smakebit på söndag

ensmakebitDags för en smakebit på söndag. Idag är jag extra glad i mitt bokhumör efter vinsten av Vassa föremål av Gillian Flynn inne hos Anna på Och dagarna går… Tack för det. Mari, som vanligtvis håller i smakebiten, har problem med det tekniska och därför ställer astridterese upp som vikarie. Snällt av henne eftersom det är roligt med alla smakbitar och det hade varit tråkigt om de utgått denna vecka. Så idag får ni alltså kika in hos http://www.astridterese.no/

Veckans smakebit kommer från sidan 126 i Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter. Boken handlar om prästdottern Ulrika som rymt hemifrån, men även om hennes syskon och övriga familj. En historisk roman som utspelar sig under 1600-talet på Västkusten.

En dag strax efter Mickelsmäss ville Miriam lära Ulrika spå i händer. Hon satte sig bredvid Ulrika som slagit sig ner på en omkullfallen trädstam. Ulrika var väl medveten om de små kryp som krälade runt henne och att flera av dem skulle följa med i hennes kläder då hon reste sig, men hon hade redan lärt sig att vila så ofta det gavs tillfälle. Det var en varm dag med ljumma vindar. Hösten kändes mycket avlägsen, ändå hade Ulrika redan känt doften av mogna äpplen från träden de gått förbi.
”Vi kommer till Halden i morgon och det är marknad”, sa Miriam. ”Jag ska spå i händer. Vi behöver pengar till skor, både du och jag.”
”Jaha”, sa Ulrika, och undrade varför Miriam sa så. Det var inget nytt, det var så de gjorde. Fardi jonglerade, Miriam spådde i händer, Ulrika sjöng medan Janco spelade. Han hade gott gehör, det räckte att Ulrika sjöng och nynnade en visa några gånger så kunde han följa henne med instrumentet. Ulrika kunde många visor, inte bara de psalmer hennes mor lärt henne utan även dansvisor och skämtvisor som hon snappat upp då hon hjälpt till i köket, eller varit på gille. Hon kunde till och med tre riktigt oanständiga visor som hon hört på marknaden i Hoga. Hennes mor hade gett henne prygel då hon upprepade orden hon hört, trots att hon då bara varit tio år och inte begripit vad visorna handlade om. Nu då hon letade i sitt minnes innersta vrår mindes hon de flesta orden och resten kunde hon hitta på så de passade med rimmen.
Det var ett gott liv på en gång lättjefullt och strävsamt. Ulrika såg nya platser och mötte nya människor, men det hon gjorde var alltid detsamma, hon sjöng, hon skrattade och blinkade åt karlar som ville mer än höra henne sjunga.

9789175450612_200_ulrikas-bok

Annonser

34 thoughts on “En smakebit på söndag

    • johannasdeckarhorna skriver:

      Ja, men det är lite som det brukar i den här typen av böcker – flicka rymmer och stöter på oväntade svårigheter och läskiga personer som vill henne illa men räddas sedan av godhjärtade människor 🙂

  1. astridterese skriver:

    Noe av det kjedeligste med smakebit på søndag er å lese om alle de svenske bøkene en gjerne vil lese. For så å finne ut at de ikke er gitt ut på norsk! Jeg har en liste på mobilen over dem og kikket i en bokhandeli Strømstad i sommer. Men jeg fant ingen av dem 😦 Så jeg må nok lete litt mer. Nå står denne boken også på den listen 🙂 Ønsker deg en fin søndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.