Uncategorized

Genom elden av Rosamund Lupton

9789113052748_200_genom-elden

Jenny ligger svårt brännskadad på intensiven. Hennes mamma Grace befinner sig på samma avdelning, men på grund av en huvudskada. Båda har hamnat där när Grace försöker rädda sin dotter ur elden då en skola börjar brinna under en friluftsdag. Inga andra har blivit allvarligt skadade då de flesta befann sig utomhus, men just som det är ett faktum att skolan är övertänd ser Grace sin dotter i ett fönster på en av skolans övre våningar. Hon rusar in för att få ut henne.

Jenny är bara sjutton. Hon har hela livet framför sig. Nu befinner sig både hon och modern i ett stadie där de är utanför sina kroppar och kan diskutera och iaktta det som händer runt omkring dem medan de båda svävar mellan liv och död. De följer polisutredningen, de följer sina anhörigas kamp för att klara av det oerhört svåra läge familjen hamnar i, och de får med fasa ta del av hur den 8-årige sonen i familjen anklagas för att ha startat branden då han har haft tillgång till tändstickor för att tända ljusen på sin födelsedagstårta. För branden är utan tvekan anlagd, frågan är bara av vem och hur denna person kan komma på tanken att lägga skulden på en 8-årig pojke.

Till en början stör det mig något oerhört att höra Grace och Jenny tala om allting som händer när de iakttar från sin utomkroppsliga position. Kanske för att sådant övernaturligt inte alls tilltalar mig. Men jag vänjer mig och tycker efter hand att det är ett passande berättartekniskt knep för den här typen av bok. Spänningen hålls vid liv genom hela boken, men jag tycker stundtals att det blir rörigt när Grace växlar mellan att tala till läsaren och hennes man som inte kan höra henne.

Boken har dock sina kvaliteter. Skildringarna av vad en förälder är beredd att göra för sitt barn och oron för ett barn som håller på att bli vuxet och skaffa sig ett eget liv är bra skrivna. Jag skulle inte vilja kalla det för en deckare även om boken innehåller en polisutredning, utan snarare en spänningsroman. Framförallt handlar den om hur det kan bli när allting man tagit för givet ställs på ända.

Tack till Norstedts för recensionsexemplaret!

Boken finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3 av 5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.